Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

attachments / 09-3743

.pdf
Скачиваний:
778
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
6.72 Mб
Скачать

591

Разом із цим за представницької демократії можливе прийняття рішень в інтересах не більшості населення, а вузької групи осіб. Такі групи використовують усі методи впливу (засоби масової інформації, демонстрації, мітинги тощо) — аж до підкупу, щоб чинити тиск на законодавців та чиновників. Усі ці способи впливу на представників влади з метою прийняття вигідних політичних рішень для обмеженої групи виборців називають лобізмом (lobbying), у якому зацікавлені три групи: а) групи виборців із особливими інтересами; б) депутати, зацікавлені у фінансовій підтримці вищезазначеної групи виборців, з метою перемоги на наступних виборах; в) професійні бюрократи. Тому виборчі органи та виконавча влада повинні дотримуватися певних принципів, а сфера їхньої діяльності має бути чітко визначеною.

До наведених висновків підводить також аналіз системи логролінгу (logrolling — «перекочування колоди») — практика взаємної підтримки депутатів через «торгівлю голосами». Депутат «купує» підтримку вирішення питань своїх виборців, віддаючи взамін свій голос на захист проектів своїх колег. Дж. Б’юкенен і Г. Таллок не вважають будь-яку «торгівлю голосами» негативним явищем. Іноді за допомогою такої підтримки вдається домогтися ефективнішого розподілу ресурсів, який би підвищував загальне співвідношення корисності та витрат згідно з принципом оптимальності Парето. Можливо, також, що уряд за допомогою логролінгу, йдучи назустріч місцевим інтересам, домагається схвалення великого дефіциту держбюджету, зростання асигнувань на оборону тощо, тим самим нерідко приносячи загальнонаціональні інтереси у жертву місцевим, регіональним вигодам.

Прикладом класичної форми логролінгу є «бочечка з салом» — закон,

який містить у собі набір невеликих локальних проектів. Щоб отримати схвалення, до загальнонаціонального закону додають цілий пакет різноманітних, досить часто слабо пов’язаних із основним законом пропозицій, у прийнятті яких зацікавлені різні групи депутатів. Щоб забезпечити його прийняття, до нього додають усе нові й нові пропозиції («сало»), доки не буде досягнуто впевненості у тому, що закон дістане схвалення більшості депутатів. Але подібна практика криє в собі небезпеку для демократії, оскільки принципово важливі рішення — обмеження громадянських прав, свободи совісті, преси, зборів тощо можуть бути куплені наданням приватних податкових пільг та задоволенням обмежених місцевих інтересів.

Прибічники теорії суспільного вибору доходять висновку, що саме економічні причини лежать в основі політичної нерівності й можливого прийняття нераціональних рішень. Найважливіші з цих причин такі: порушення пропорцій між граничними затратами та граничними вигодами часто при-

зводить до прийняття економічних рішень, неправильних із суспільної точки зору; нерівність в отриманні інформації, бо краще інформовані люди з ви-

сокими доходами і добре організовані лобістські групи максимізують свій прибуток, отримуючи політичну ренту; недобросовісність державних чиновників (державної бюрократії), які, маючи свій приватний інтерес, прагнуть

592

отримати найбільшу кількість голосів на наступних виборах і приймають політично популярні, але економічно неефективні рішення, через те що вибори відбуваються у найближчий період, а наслідки реалізованих програм виявляться пізніше. При цьому вони нарощують державні витрати, посилюють державне регулювання, роздувають бюрократичний апарат. Уряд максимально концентрує у своїх руках владу, а економіка опиняється у програші. Усе це породжує негативне ставлення виборців до урядових рішень, законів.

Отже, важливість теоретичних положень теорії суспільного вибору для функціонування сучасних національних господарських систем полягає в то-

му, що не лише політика впливає на економіку, а й економіка має зворотний вплив на політику і може призводити до політичної нерівності у суспіль-

стві. У зв’язку з цим Дж. Б’юкенен запропонував нову концепцію організа-

ції політичного ринку для досягнення згоди у суспільстві. У межах «полі-

тичного обміну» виділялось два рівні суспільного вибору: перший рівень — розроблення правил та процедур прийняття політичних рішень (регламен-

тація способів фінансування бюджету, схвалення державних законів, систем оподаткування, принцип одностайності, кваліфікованої більшості, правило простої більшості тощо), сукупність яких Дж. Б’юкенен назвав «конститу-

цією політичної економії», та другий рівень практична діяльність держави та її органів на основі прийнятих правил і норм.

Критерієм справедливості та ефективності політичної системи має бути поширення правил економічної ринкової гри на політичний процес. На думку прихильників теорії суспільного вибору, держава повинна виконувати охоронні функції і не брати участі у господарській діяльності. Блага суспільного користування пропонується перетворювати в товари та послуги, що продаються на ринку. Дж. Б’юкенен пропонує здійснити приватизацію в суспільному секторі, оскільки це послабить бюрократизацію економіки, посилить конкуренцію, зменшить політичну ренту тощо. Суб’єкти господарювання мають укладати угоди без регламентації з боку держави.

Таким чином, застосувавши традиційну неокласичну методологію до аналізу сфери політико-правових відносин, «вірджинці» прийшли до пропа-

ганди вільного підприємництва. Якщо уряд за своєю природою не в змозі діяти в інтересах усього суспільства, то краще обійтися без його участі: ринок, незважаючи на всі його недоліки, більш придатний для регулювання економічного і соціального життя, ніж державне втручання, важелі якого перебувають у руках чиновників, які мають особисті або вузько групові ін-

тереси, — такий остаточний висновок вірджинської школи.

Логічним завершенням теорії суспільного вибору є постановка питання про «провали» держави (уряду). Такі провали (government failure)

— це випадки, коли держава (уряд) неспроможна забезпечити ефективний розподіл і використання суспільних ресурсів. Здебільшого до провалів дер-

жави відносять таке: 1) недостатність необхідної для прийняття рішення

593

інформації; 2) недосконалість політичного процесу; 3) обмеженість контролю над бюрократією; 4) нездатність держави передбачати й ефективно контролювати найближчі й віддалені наслідки прийнятих нею рішень.

Отже, з погляду представників теорії суспільного вибору, діяльність держави, спрямована на виправлення «провалів» ринку, виявляється далекою від досконалості. До фіаско ринку додається фіаско уряду. Тому слід суворо стежити за наслідками діяльності уряду і вчасно коригувати її залежно від соціально-економічної та політичної кон’юнктури. Економічні методи мають застосовуватися у такий спосіб, щоб вони не підміняли дії ринкової сили. Застосовуючи ті чи інші регулятори, уряд має суворо стежити за негативними ефектами і завчасно вживати заходів для ліквідації негативних явищ.

ЛІТЕРАТУРА

1.Гидденс Э. Ускользающий мир: как глобализация меняет нашу жизнь: Пер. с

англ. — М.: Весь мир, 2004. — С. 23 — 24.

2.Иноземцев В.Л. Расколотая цивилизация: Науч. изд. — М.: Academia: Наука,

1999.

3.Иноземцев В. Л. Современное постиндустриальное общество: природа, противоречия, перспективы. — М.: Логос, 2000.

4.Кастельс М. Информационная эпоха: экономика, общество и культура: Пер. с англ. — М.: ГУ ВШЭ, 2000.

5.Коуз Р. Фирма, рынок и право: Пер. с англ. — М.: Дело ЛТД, 1993. —

С. 87—141.

6.Кузнецов В. Что такое глобализация // Мировая экономика и международные отношения. — 1998. — № 3.

7.Международные экономические отношения. Интеграция: Учеб. пособие для вузов / Ю. А. Щербанин, К. Л. Рожков, В. Е. Рыбалкин, Г. Фишер. — М.: Банки и биржи:

ЮНИТИ, 1997.

8.Олсон Менкур. Логіка колективної дії. Суспільні блага і теорія груп / Пер. з англ.; післямова С. Слухая. — К.: Лібра, 2004. — 272 с.

9.Тапскотт Дон. Электронно-цифровое общество: Пер. с англ. — К.: INTpress.; М.: Рефл-бук, 1999. — 432 с.

10.Тоффлер Е. Адаптивная корпорация // Новая постиндустриальная волна на Западе: Антология / Под ред. В. Л. Иноземцева. — М.: Academia, 1999.

11.Тоффлер Е. Метаморфозы власти / Пер. с англ. — М.: ООО «Издательство АСТ», 2001. — 669 с.

12.Транснаціональні корпорації: Навч. посіб. / В. Рокоча, О. Плотніков, В. Новицький та ін. — К.: Таксон, 2001. — 304 с.

Тема 14

ГОСПОДАРСТВО УКРАЇНИ ТА ЙОГО ТРАКТУВАННЯ В ЕКОНОМІЧНІЙ ДУМЦІ В УМОВАХ АДМІНІСТРАТИВНО-КОМАНДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ

Тема 14 є історичним і логічним продовженням теми 10 «Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрями економічної думки Україии (друга половина XIX — початок ХХ ст.)» i охоплює період від 1917 до 1991 р.

73 роки існування радянської економічної системи в житті українського народу становили цілу епоху, епоху становлення та розвитку господарської системи нового, неринкового типу. Побудова нової, соціалістичної моделі господарювання передбачала докорінну зміну форм господарювання, методів управління економікою, трансформацію відносин власності через ліквідацію приватнокапіталістичного й становлення державного сектору.

Упроцесі становлення та розвитку ця система пройшла кілька етапів — від «воєнного комунізму», з його парадигмою про безтоварний соціалізм, певним відродженням елементів ринкової економіки України за часів непу, до загального наступу державного тоталітаризму в усіх сферах економічного, суспільно-політичного та духовного життя її народу.

Утемі розглянуто становлення та розвиток централізованої (адміністративно-командної) економічної системи, висвітлення цих процесів у радянській економічній літературі 20—80-х років ХХ ст., формування основ політичної економії соціалізму; розглядаються також питання кризи цієї системи, аналізуються спроби її реформування та теоретичного обґрунтування цих процесів.

ПЛАН

14.1.Зміни в суспільстві після Жовтневої революції та їх вплив на господарську систему.

14.2.Пошуки моделі соціалістичної системи господарства. Політика «воєнного комунізму» та непу.

14.3.Формування адміністративно-командної економічної системи та її характерні риси.

14.4.Україна в умовах кризи командно-адміністративної системи.

595

14.1. ЗМІНИ В СУСПІЛЬСТВІ ПІСЛЯ ЖОВТНЕВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ГОСПОДАРСЬКУ СИСТЕМУ

Історія нічому не вчить, а лише карає за незнання своїх уроків.

В. Ключевський

Характеристика суспільства як цілісного утворення передбачає аналіз його складових — політичної, соціальної систем, духовно-культурних цінностей, притаманних суспільству, та їх впливу на господарську сферу.

 

В історії України початок XX ст. був позначений про-

Політична

цесом політичного відродження (згодом у літературі

система суспільства

 

отримав назву періоду «визвольних змагань»), що

 

відбувався спочатку у руслі російської Лютневої революції. 17 березня 1917 р. було створено Центральну Раду, яка стала представницьким органом українців різних політичних переконань і пройшла відповідну еволюцію формування національної держави від органу регіонального самоврядування (16 березня — 16 липня), через крайову автономію (16 липня — 20 листопада) та політичну автономію (20 листопада 1917 — 22 січня 1918 р.) до незалежної Української народної республіки (22 січня — 29 квітня 1918 р.). Подальший розвиток подій визначили такі державні утворення, як Гетьманат, створений за підтримки німецької окупаційної влади й очолюваний Павлом Скоропадським (29 квітня — 14 грудня 1918 р.); відродження УНР на чолі з Директорією (14 грудня 1918 — 20 листопада 1920 р.); а також Західно-Української Народної республіки (проголошена 13 листопада 1918 р.), 22 січня 1919 р. возз’єднаної зУНР.

Визвольні змагання стали черговою точкою біфуркації1 в історії України, яка була спричинена процесами швидкої індустріалізації початку XX ст., переходом до динамічного, соціально мобільного суспільства.

Це загострювало всі соціальні суперечності та вимагало від політичних сил і правлячої еліти створення нових соціально-політичних умов для продовження індустріалізації, а також здійснення аграрної реформи. На цьому, зокрема, спекулювалий більшовики, обіцяючи вирішитизазначені проблеми.

Відсутність сильної та водночас виваженої української політичної влади, спроможної вирішити основні суперечності епохи, зокрема питання аграрної реформи, яке тоді було чи не основним питанням для переважно селянської України, не сприяло утвердженню української незалежності.

На альтернативу Центральній Раді та за підтримки російських більшовиків у Харкові 24—25 грудня 1917 р. було проголошено Українську Радян-

1 Біфуркація — це стан, коли система набуває нових якостей, реалізуючи один з кількох каналів еволюції.

596

ську Республіку, влада якої з часом і за підтримки Червоної армії утвердилася в Україні. Змінився й геополітичний статус України, яка стала з 1922 р. однією з формально автономних республік СРСР, з окремою адміністрацією, територією, державними і громадськими структурами.

Позитивно можна оцінити те, що в межах УРСР уперше після включения земель, населених українцями, дo Peчi Посполитої (1569—1648 pp.) було об’єднано більшу частину українських eтнічних земель. Однак залишився той самий східний центр тяжіння — Росія — СРСР та збереглися потенційні чинники промосковської орієнтації політичних структур, передусім — КП(б)У, формально автономна від ВКП(б).

Характерною особливістю нової політичної системи було об’єднання партійних і державних органів в єдину систему влади, що було належним чином закріплено адміністративно наприкінці 20-х років. У 1931 р. з’явилася практика прийняття спільних ухвал ЦК ВКП(б) і РНК СРСР.

З 1929 р. в СРСР почало складатися тоталітарне суспільство, основними рисами якого були:

¾диктатура Комуністичної партії;

¾усезагальний та безмежний контроль влади над суспільством;

¾формування та контролювання нею суспільної свідомості (передусім за допомогою засобів масової інформації);

¾тотальна ідеологізація життєдіяльності та напівфеодальна ієрархізація соціальних відносин;

¾культивування суцільного страху перед ухилянням від «генеральної лінії» правлячої партії;

¾програмування побуту та життєдіяльності окремої особистості;

¾перетворення особистості на безособовогоіндивіда, підкореного цілому.

 

За соціальною структурою Україна на початку XX ст.

Соціальна структура

суспільства

була селянською країною: 93 % усіх українців були

 

селянами. Внаслідок індустріалізації чимало селян

 

 

стали робітниками, збільшивши кількість національного українського пролетаріату — соціальноїбазибільшовизму. Українськесуспільстводо1920-хроківбуло дуже слабко зачеплене модернізаційними процесами й аж до останньої третини XX ст. значновідставалозапоказникамимодернізаціївідсусідніхетнічнихгруп.

Радянське керівництво впродовж 1920—1970-х pоків, з одного боку, модернізувало українське суспільство, були підготовлені мільйони українських спеціалістів, що поповнювали piзнi фyнкцioнaльнi еліти — адміністративну, технічну інтелігенцію та інші соціальні групи, яких бракувало у XIX ст., а з іншого — шляхом терору та русифікації свідомо ставило перешкоди на шляху просування цих нових еліт угору по соціальній драбині.

Ідеологія соціальної політики в тоталітарному суспільстві визначалася також тим, що в її основу було покладено ідею переваги одного суспільного класу, а саме — робітничого, над усіма іншими.

Духовно-культурна сфера суспільства

597

Однак, на думку деяких дослідників радянського тоталітаризму, пануючим класом тоталітарного суспільства стала номенклатура (тобто сукупність чиновників управлінського апарату). Саме вона отримала право корпоративного розпорядження всією державною власністю, формально не володіючи нею. Правилами виживання в номенклатурному середовищі стали покриття зловживань одинодного, принцип«послугазапослугу».

Номенклатура безконтрольно розпоряджалася всім народним господарством, оскільки всі економічні рішення ухвалювалися нею, зазвичай прикриваючись «інтересами народу». Можливість корпоративно розпоряджатися і володіти — унікальна ситуація для суспільного прошарку. Вона означала повну безвідповідальність за провали в економіці та державні зловживання.

Процеси, що характеризують духовно-культурні основи розвитку українського суспільства в зазна- чений період загалом не можна оцінювати як однозначно негативні, так i однозначно позитивні. У радянські часи розвивалася ocвiта та збільшилася кількість навчальних закладів. Упродовж XX ст. зберігалася певна безперервність у відтворенні української інтелектуальної eлiти, яка була зосереджена в містах навколо ocвітнix, наукових, мистецьких та інших установ. Однак характерною ознакою тоталітарного суспільств була наявність обов’язкової державної ідеології, що пронизувала всі сфери духо- вно-культурного життя. Її обов’язковість означала, що будь-яке відхилення від її положень карається органами державного примусу (цьому сприяли по-

казові фіктивні процеси проти «ворогів народу»).

Обов’язкова державна ідеологія безпосередньо витікає з ідеї пріоритету державного цілого над особистістю. Ленін у багатьох працях прямо наполягав на придушенні насильницькими методами будь-якої думки, що не вписується в ідеологію партії. Маркс і Енгельс у ранній праці «Німецька ідеологія» відкинули ідеологію як «помилкову свідомість». Проте згодом вони наполягали на тому, що тільки точка зору ідеологів (або «теоретиків») пролетаріату є єдино правильною, тому передбачали на тривалий історичний період необхідність насильницького придушення будь-яких інших точок зору.

Насправді наявність обов’язкової державної ідеології порушує право особистості на власний світогляд, на самостійність думки. Офіційне культивування ненависті до Заходу, буржуазії, неофіційне — до євреїв, інтелігенції, яскравих особистостей призводило до формування стереотипів масової агресивності та відсутності взаемоповаги, розчиняло межі особистості, сприя-

ло витворенню у надрах СРСР нової радянської людини.

Тоталітарний режим також робив неможливим розвій демократії та піднесення правової культури, обмежував розвиток національної свідомості та національної інтелігенції, контроль з Москви над фінансовими потоками в країні утруднював розвиток національної гуманітарної сфери.

598

Та особливо негативними в історії Радянської України були втрати населення — через фізичне знищення, голод, заслання. Значна частина населення України в 30—40-вi pоки пройшла через ГУЛАГ та його східнофеодальні економічні відносини. Ще у 1928 р. розпочалося знищення більшовиками української національної еліти — так звана Шахтинська справа, розв’язана щодо керівництва шахт Донбасу. Це був перший політичний процес в СРСР, під час якого було засуджено велику групу кepiвників промисловості. Потім відбулися фіктивні процеси над «Спілкою визволення України», знищення УАПЦ тощо. У 1932—1933 роках у СРСР розпочалася політика централізації та русифікациї, й основною загрозою для існуючої системи було проголошено місцевий націоналізм. Унаслідок цього зменшилася кількість українських учителів та управлінців, було вилучено з бібліотек видатні твори української науки та літератури, заборонено низку українських п’єс, закрито театри. Примусовою колективізацією та реквізиціями хліба в Україні було створено штучний голод, від якого загинуло, за деякими оцінками, близько 10 млн осіб.

По суті, радянський режим еволюціонував у бік давніх доосьових деспотій, в яких соціальна система базувалася на тісному злитті влади та власності, а тотальний контроль мав стати засобом консолідації різноманітних елементів суспільства.

 

Зміни, що відбулися в суспільстві після Жовтневої

Господорська сфера

суспільства

революції, мали вирішальний вплив на функціону-

 

вання та розвиток господатської сфери.

 

 

Перша невдала спроба створити централізовану економічну систему, що отримала назву «воєнний комунізм» (1918—1921 рр.), була здійснена невеликою групою революціонерів без глибокого теоретичного обґрунтовування й чіткого плану її побудови та була зумовлена ідеологічними причинами. Це була спроба здійснити негайний перехід до комунізму відразу після захоплення влади, хоча згодом були зроблені значні зусилля списати все на необхідність воєнного часу.

«Воєнний комунізм» спровокував жорстоку економічну кризу, що змусила уряд піти на поступку у вигляді нової економічної політики (непу, 1921 р.

— кінець 20-х років), що призвела до створення змішаної економіки, у рамках якої недовго співіснували державна й приватна власність, план і ринок. Під час непу управління економікою здійснювалося в основному непрямими методами, яскраво виражений економічний центр був відсутній, підтримувалася видимість політичного плюралізму.

Після перемоги в жорстокій політичній боротьбі за спадщину Леніна Сталін і його соратники наприкінці 1920-х років узяли курс на проведення

форсованої індустріалізації та примусової колективізації, яких вимагало фор-

мування нової командної системи.

599

До середини 1930-х років була створена абсолютно нова політична й еко-

номічна система адміністративно-командна економічна система, за-

снована на:

¾«провідній ролі партії» (диктатурі Комуністичної партії);

¾державній власності на засоби виробництва;

¾відмові від приватної господарської ініціативи;

¾плановій економіці, яка здатна замінити «анархію ринку»;

¾централізованому розподілі ресурсів.

Характерною особливістю нової господарської системи, як уже зазначалось, було об’єднання партійнихі державних органів вєдину систему влади.

Мірою того, як Сталін концентрував у своїх руках усе більшу владу, перетворюючись на диктатора, його соратники втрачали самостійність, хоча й залишалися важливими гвинтиками в системі управління економікою.

Урадянській адміністративно-командній економіці можна виокремити

три рівні управління: на вершині знаходився диктатор. На другому рівні роз-

ташовувалися функціональні органи управління, такі, як Держплан (найважливіший орган управління економікою), наркомати фінансів, праці, економічні наркомати (переважно промислові) і, нарешті, на третьому — підприємства. Економічні наркомати й підприємства були відповідальні за виконання поставлених завдань.

Деякі дослідники стверджують, що розподіл ресурсів в адміністративному порядку неможливий без абсолютної політичної влади, і хоча влада спочатку сама по собі може й не бути метою, проте планування призводить до диктатури, оскільки остання — найефективніший інструмент силової дії та примусового насадження ідеології, і як така є необхідною для здійснення широкомасштабного централізованого планування[33, с. 78].

Уквітні 1929 р. XVI конференцією ВКП(б) було ухвалено «оптимальний» варіант першої п’ятирічки. Відтоді розвиток економіки визначався загальнодержавними планами. Директивне планування в цій системі було в основному покладено на Державну планову комісію (Держплан).

Критично оцінюючи процес планування, варто зауважити, що він був хаотичний і непрозорий. П’ятирічні плани були погано пов’язані з реальністю й не відповідали оперативним планам. Насправді адміністративнокомандна економіка управлялася за допомогою складного поєднання всіляких попередніх щомісячних, щоквартальних і щорічних планів, які часто переглядалися. План кожного наступного року був фактично планом попереднього, у який були внесені деякі мінімальні зміни.

Отже, не закони ринку, а плануючі органи держави вирішують, що та яким чином і в яких розмірах виробляти, кому, коли й де споживати. Зі зростанням народногосподарського організму це завдання все більш ускладнюється. Планове господарство стає надзвичайно громіздким і неповоротким. На початку 1980-х років кількість щорічних планових показників становила 2,7—3,6 млрд, зокрема вцентрі затверджувалося близько 2,7—3,5 млн[21, с. 49].

600

Варто зауважити, що командна економіка не була всеосяжною, упродовж всієї історії Радянського Союзу зберігався певний дуалізм планової та ринкової економіки, тобто поряд з плановим господарством завжди залишався колгоспний ринок, а значна частина господарських процесів не охоплювалася планом.

Гіперцентралізм закономірно сприяв зростанню бюрократичного апарату. В умовах натуралізації економіки й сильної деформації товарно-грошо- вих відносин розвивалася система вертикальної відповідальності. Так званий демократичний соціалізм став швидко перероджуватися в авторитарний. Влада для народу еволюціонувала не у владу народу, а у владу бюрократії від імені народу.

Як уже зазначалось, наприкінці 1920-х років у СРСР закінчився експеримент непу зі створення своєрідної змішаної економіки й почалося цілеспря-

моване тотальне одержавлення економіки. Витіснення приватного сектору, яке здійснювалося за допомогою не стільки економічних, скільки позаекономічних заходів, завершилося практично абсолютним домінуванням дер-

жавного сектору. Фактична втрата трудящими положення власника засобів виробництва призвела до переродження загальнонародної власності в дер-

жавну, наростання процесів відчуження, соціальної апатії, зниження дисципліни. Крім того, в умовах державної власності небуло особливих стимулів до раціонального використання ресурсів. Стало поширюватися уявлення про державну власність як «нічийну».

Не тільки державні підприємства, а й колгоспи були позбавлені реа-

льних прав володіння, користування й розпорядження ресурсами, що їм належали. Спочатку для колгоспів установлювалася система обов’язкових заготівель лише по зерну, проте надалі система обов’язкових закупівель охопила всі основні види продовольчих і технічних культур, а також продукцію тваринництва. Держава, визначаючи структуру закупівель, нав’я- зувала тим самим певну структуру виробництва. Монопольно встановлювані ціни зумовлювали ефективність (або неефективність) виробництва окремих видів продукції. Тому колгоспи не могли раціонально розпоряджатися своїми засобами виробництва й навіть своїми (що зберігалися в Держбанку) грішми. Наслідком надмірного одержавлення стала фактична втрата колгоспно-кооперативною формою власності свого кооперативного змісту.

Сільськогосподарське виробництво, в якому штучно стимулювалася однобока спеціалізація, постійно перебувало в стані занепаду або застою. Колгоспна система була засобом утвердження тоталітарного режиму в українському селі й чинником привнесення не властивих йому східних форм колективізму.

В умовах адміністративно-командної системи відбувалося фактичне одержавлення робочої сили — робітники позбавлялися свободи вибору місця й характеру роботи. Держава монопольно визначала умови роботи, її зміст,

Соседние файлы в папке attachments