Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
11.98 Mб
Скачать

1.5. Публікація

Після створення і збереження документа звичайно встає питання про його публікацію. Це представлення документа в його остаточному, готовому вигляді. У залежності від типу представлення документа умовно можна виділити три види публікації.

• друкування документа;

• електронна публікація;

• Web-документи.

Друкування документа — це створення його твердої копії на папері або прозорих плівках. Друк здійснюється за допомогою принтерів, що є зовнішніми пристроями для комп'ютера і підключаються до нього через один з існуючих на даний момент інтерфейсів. При підготовці документа до друку необхідно установити параметри друку, наприклад, номера сторінок виведених на друк, кількість копій і ін.

Електронна публікація. Під електронною публікацією розуміється остаточне представлення документа в електронному вигляді з можливістю переносу його в тім же виді іншим користувачам і читання з екрана поза залежністю від способу переносу. Можна відправити створений документ іншому користувачеві або замовникові різними способами:

• відправити по електронній пошті, якщо в нього є свій e-mail;

• викласти його в Інтернет як Web-сторінку;

• зберегти на гнучких носіях, наприклад на дискеті.

Збереження на гнучких носіях - при такому способі варто враховувати такі особливості документа, як текстовий процесор, у якому він створювався, версію операційної системи, установку шрифтів і т.ін. Спробою зробити цей процес більш універсальним і безпечним стала розробка фірмою Adobe формату PDF (Portable Document Format – формат документів, що можна перенести), що створювався з метою дати можливість юридичним і економічним фірмам і іншим організаціям з великим обсягом документів зберігати точне зображення сторінок при обміні електронними файлами. Для оперування з PDF-файлами був розроблений пакет Adobe Acrobat, що вважається дійсним інструментом для «безпаперового офісу», дозволяючи переглядати і редагувати на екрані цілком відформатовані документи без допомоги їхнього додатка, де вони були створені, або установки додаткових шрифтів. На жаль, широкі можливості, надані як самою фірмою Adobe, так і різними третіми фірмами, у нас ще дуже мало використовуються, але для забезпечення високоякісної публікації незабаром це стане зовсім необхідно.

Електронні книги. Проблема електронної публікації в даний час в основному представлена електронною поштою, Web-сторінками, створюваними в текстовому процесорі документами. Нове покоління електронних книг створюється на основі спеціалізованих апаратних пристроїв, тексти в які завантажуються електронним способом. Зараз навіть найпростіші електронні книги являють собою досить дорогі іграшки, хоча, з огляду на вартість усіх друкованих публікацій, що більше не потрібно буде купувати, пристрої для відображення електронних видань окупляться в досить короткий термін. Всі електронні книги мають ряд незаперечних позитивних особливостей.

Миттєва доставка. Електронні книги відкривають нові можливості перед сучасними книгарнями. При замовленні на Web-вузлі тексту, книга може бути доставлена практично миттєво.

Легкість анотування. Можливість додавати власні електронні зауваження. Конструкція сучасних електронних книг дозволяє виділяти текст і вносити анотації, по яких можна здійснювати пошук.

Економічна вигода. З огляду на відсутність витрат на друкування, мінімальну вартість збереження і доставки, ціна тексту повинна істотно знизитися. У більшості випадків електронні версії повинні обходитися набагато дешевше, ніж друковані видання.

Екологічні переваги. Електронні книги дозволять врятувати від вирубки безліч дерев. Можна буде використовувати папір дуже вибірково і друкувати тільки те, що необхідно. Газети й інші видання, які „недовго живуть” можуть завантажуватися на електронні книги і згодом стиратися, а не перероблятися у вторинну сировину.

Вже існує готовий ринок професійних користувачів, таких як лікарі, юристи, економісти, кожний з яких зараз витрачає чималі гроші на довідники і журнали, причому їм приходиться купувати й обновлені версії, що випускаються періодично, довідників. Користуючись електронними книгами, вони зможуть заощадити і час, і гроші.