Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
11.98 Mб
Скачать

Текстовіпроцесори

Закількістю

алфавітів

За формою

текста

одноалфавітні лінійні

багатоалфавітні нелінійні

За способом використання

За призначенням

загального призначення

автономні спеціального призначення

мережні

За формою представлення тексту системи підрозділяють на лінійні і нелінійні. У лінійних системах представляється тільки "чистий" текст, тобто текст, що зображується символами використовуваних алфавітів і синтаксичних знаків. Такі системи не допускають індексів, показників ступеня, математичних формул тощо. Лінійні процесори особливо інтенсивно використовують у діловодстві, журналістиці й у деяких інших сферах. У нелінійних системах крім алфавіту, синтаксичних знаків і символів псевдографіки використовують ще широкий набір спеціальних знаків, а саме: знаки інтеграла, кореня квадратного, символи для побудови малюнків тощо. Нелінійні системи допускають запис "багатоповерхових" математичних виражень, індексів, складних малюнків і ін. Ці системи використовують в основному для роботи з науковим текстом.

За способом використання системи можна розділити на автономні і мережні. Автономні системи використовує кожен користувач окремо для рішення своїх специфічних задач. Текстова інформація в таких системах є індивідуальною. Мережні системи використовують підприємства, установи, фірми. Текстова інформація може передаватися по локальній мережі, тобто вона доступна багатьом користувачам. Право внесення зміни в той або інший документ може здійснюватися по спеціальних паролях, привласненим користувачам. Ці системи скорочують паперовий документообіг і в майбутньому можуть привести до безпаперової технології.

По призначенню системи підготовки текстів доцільно розділяти на системи загального і спеціального призначення. Системи загального призначення орієнтовані на широке коло користувачів. Вони прості в роботі і не вимагають спеціальних знань. Ці системи часто використовують у повсякденній діяльності установ службовці, вчителя, аспіранти і ін. У більшості випадків системи загального призначення це автономні системи з лінійною формою зображення тексту. До систем спеціального призначення насамперед варто віднести системи, орієнтовані на роботу з науковим текстом, а також видавничі системи. Робота з такими системами вимагає спеціальної підготовки. Вони мають великий набір символів різних алфавітів, шрифтів і спеціальних знаків, що дозволяє зображувати різноманітну інформацію. Деякі з цих систем здійснюють перевірку і корегування орфографічних помилок за допомогою зіставлення кожного слова тексту зі словником. У випадку виявлення розбіжності неправильно написані слова можуть змінюватися. Окремі системи мають словники, що містять більше 100 тис. слів.

Не викликає сумніву, що кожний з перерахованих вище класів текстових процесорів має багато переваг у порівнянні з традиційними засобами підготовки текстів. Усі вони надають різноманітні можливості для роботи з документацією, а деякі — навіть інтелектуальні послуги.

Останнім часом з'явився новий напрямок розвитку текстових процесорів, зв'язаний з обробкою структурних текстів (гіпертекстів). У гіпертексті будь-який його фрагмент може мати більш глибокий і детальний опис на наступних рівнях. Іншими словами, предмет або явище розкриваються "вшир і всередину", а користувач може легко "бродити" по різних його розгалуженнях.