Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
11.98 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1

Тема: Створення документу в текстовому процесорі

Питання для обговорення: отримати навички створення текстового документу у MS Word.

Цілі роботи:

  1. отримати навички створення документу;

  2. навчитися налагоджувати розмір, тип, накреслення шрифту;

  3. освоїти прийоми налагодження вирівнювання шрифту, міжрядкового інтервалу, відступів.

Методичні рекомендації для студентів

  1. Вікно текстового процесора складається з:

  • синьої смуги (рядок заголовка): у ній виведене ім’я програми, чотири кнопки – ліва (кнопка виклику керуючого меню), перша праворуч згортає вікно в піктограму на панелі завдань, друга відновлює нормальний розмір вікна, третя закриває вікно.

  • системне меню (рядок меню): Файл – робота з файлами документа, Правка – редагування документа, Вид – перегляд документів, Вставка – вставка в документ малюнків, діаграм, дати і часу, формул і інших об’єктів, Формат – форматування документів (установка шрифтів, параметрів абзацу), Сервіс – сервісні функції (перевірка орфографії, установка параметрів настроювання Word), Таблиця – робота з таблицями, Окно – робота з вікнами документів, ? – довідкова інформація про Word.

Кожен пункт меню містить відповідне підменю. Для відкриття підміню досить клацнути мишкою по назві і вибрати потрібний пункт меню, клацнувши мишкою один раз.

Можна вибрати необхідне підменю і за допомогою клавіатури: натиснути клавішу F10 (один з пунктів меню виділиться), виділити необхідний пункт меню за допомогою стрілок переміщення по тексту, натиснути клавішу Enter, клавішами керування курсору вибрати необхідний пункт меню і натиснути Enter.

У назві пунктів меню і підміню є підкреслена буква. Це дає можливість відразу вибрати пункт чи меню підміню, натиснувши комбінацію клавіш Alt + підкреслена буква меню – підкреслена буква підменю. Назви деяких пунктів підміню мають сірий колір. Це означає, що такі пункти в даний момент недоступні.

Користувач має можливість скасувати останню команду, виконавши команду Правка – Отемнить, чи натиснути кнопку чи скасувати комбінацією клавіш (Ctrl + Z).

  • стандартна панель інструментів – це рядок кнопок, при натисканні на який виконується визначена дія

  • панель форматування .

  • горизонтальна лінійка.

  • вертикальна лінійка.

  • рядок стану.

ДЛЯ ВИБОРУ ПАНЕЛІ ІНСТРУМЕНТІВ (малювання, таблиць і т.д.) необхідно скористатися командою Вид – Панелі інструментів, у списку якого можна вибрати необхідні панелі.

  1. СТВОРЕННЯ ДОКУМЕНТА починаємо з натискання кнопки на стандартній панелі інструментів, або з командиФАЙЛ - СОЗДАТЬ. Якщо текстовий процесор Word був тільки що відкритий, то автоматично створюється новий документ.

Коли документ створений, то необхідно ВИБРАТИ ТИП ШРИФТУ І ЙОГО РОЗМІР: це можна зробити за допомогою панелі форматування – в основному всі документи набираються за допомогою шрифту Times New Roman і його розмір 14 або за допомогою ФОРМАТШРИФТ.

Потім необхідно вибрати меню ФАЙЛ – ПАРАМЕТРИ СТОРІНКИ. За допомогою цієї команди можна установити поля друкованої сторінки (верхнє, нижнє, ліве, праве). В основному ставлять такі поля в документах: верхнє, нижнє, праве по 2см, ліве – 3см. Вибрати необхідні параметри можна за допомогою мишки, чи клавіатури. Після вибору натиснути кнопку Ok.

ЗБЕРЕГТИ ДОКУМЕНТ можна в такий спосіб:

  • натиснути на дискету на стандартній панелі інструментів або вибрати командуФАЙЛ – СОХРАНИТЬ. Команда СОХРАНИТЬ КАК перший раз просто зберігає документ, а в наступні рази створює копії. З’явиться діалогове вікно.

Рис. 1. Вікно збереження документа.

  • За допомогою мишки і стрілочок вибираєте папку або створюєте нову за допомогою кнопки в цьому ж вікні, у якій будете зберігати документ і у вікні ім’я файлу записуєте ім’я файлу. Ми будемо зберігати документи у папціD:\WORK\SGF\Номер_групи. І натискаєте або кнопку Сохранить або Enter.

Відкриття документа відбувається аналогічним образом тільки за допомогою команди Файл – Відкрити.

  1. ФОРМАТУВАННЯ ТЕКСТУ.

Форматування символів, абзаців, відступів.

Символи можуть вводитися в режимі заміни чи вставки. У першому випадку введений символ заміщає той символ, на якому знаходився курсор. У режимі вставки частина рядка, що розміщено праворуч від курсору, зрушується на одну позицію і символ уводиться на звільнене місце. Переключення між режимами здійснюється клавішею [Ins]. У режимі заміни індикатор ЗАМ рядка стану має чорний колір, а в режимі вставки – сірий.

Для видалення символу ліворуч від курсору треба натиснути клавішу [Backspace], а символу справа від позиції курсору – клавішу Del.

У процесорі Word є можливість переносити слова командою меню Сервис –Язык– Расстановка переносов.

Положення абзацу, відступи встановлюються за допомогою команди ФОРМАТ - .АБЗАЦ У віконці вирівнювання ми можемо вибрати один з чотирьох варіантів: вирівнювання по лівому краї, вирівнювання по правому краї, вирівнювання по центрі, вирівнювання по ширині. Ці ж види вирівнювання ми можемо вибрати і на панелі форматування .

За допомогою цієї ж команди можна й установити відступи. Відступ – це відстань від поля до тексту (відступ чи ліворуч праворуч). Перший рядок – це положення нового рядка – перший рядок в абзаці. Якщо треба установити новий рядок, то вибираємо у віконці перший рядок відступ, а у віконці на 1см. Це ж можна зробити за допомогою лінійки, відтягнувши верхню частину лінійки на одиничку.

Інтервал між рядками буває різний. Його встановлюють, вибираючи необхідний вид у віконці міжрядковий. Найчастіше пишуть на полуторному інтервалі. Цей інтервал також можна вказати і точно за допомогою конкретного значення. Інтервал перед и после значить інтервал перед і після конкретного абзацу. Після вибору конкретних параметрів варто натиснути кнопку Ok.

Форматування шрифту можна зробити за допомогою команди ФОРМАТ - ШРИФТ. У списку шрифт вибирається тип шрифту. У списку накреслення – жирний, курсив, підкреслений, курсив і напівжирний. У списку розмір – розмір шрифту. За допомогою списку підкреслення – ми можемо дане чи слово абзац підкреслити одинарною рисою, подвійний, хвилястої і т.д. У списку колір – вибираємо колір шрифту. Поставивши галочку в одному з ефектів можна вибрати або закреслений текст, чи подвійне закреслювання, чи щоб буква була верхнім індексом, чи нижнім. Після вибору параметрів натискаємо кнопку Ok.

РЕДАГУВАННЯ ТЕКСТУ.

Перш ніж відредагувати текст: поміняти шрифт, вирівнювання, колір шрифту і т.д. необхідно цей фрагмент тексту виділити.

Способи виділення тексту:

  • мишкою: установити курсор мишки на початок фрагмента, натиснути на ліву кнопку мишки і не відпускаючи її, перемістити курсор у кінець фрагмента. При цьому колір виділеного фрагмента буде мінятися на темний.

  • подвійне натискання лівою кнопкою мишки виділяє слово в тексті.

  • натискання лівої кнопки мишки, коли курсор мишки знаходиться у лівої границі рядка, виділяє рядок; подвійне – абзац, потрійне – весь текст.

  • весь текст можна виділити за допомогою команди Правка - Выделить все.

  • за допомогою клавіш:

  • Shift + , – виділення символу ліворуч, праворуч від курсору.

  • Shift + ,  – виділення рядка зверху, знизу від курсору.

  • Shift+Home, Shift+End– виділення тексту до початку, до кінця рядка.

Зняти виділення можна, установивши курсор мишки в будь-якім місці поза виділеним фрагментом і натиснувши.

СТВОРЕННЯ МАРКІРОВАНИХ СПИСКІВ: здійснюється за допомогою команди ФОРМАТ - СПИСОК - вибираємо вкладку Маркированный, вибираємо клацанням мишки потрібний вид маркера або за допомогою кнопки Изменить, можна створити свій, і натискаємо Ok. Щоб відмінити список треба два рази натиснути кнопку ENTER.