Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3metoduchku.doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
905.22 Кб
Скачать

Тема 4: порушення і загибель клітин та тканин. Некроз. Апоптоз. Патологічна анатомія органної недостатності. Морфологія порушення мінерального обміну.

ВСТУП. Найбільше значення серед порушення обмiну мiнералiв має кальциноз (обвапнування), який буває трьох видів - метастатичний, метаболічний, дистрофічний. Порушення обмiну мiнералiв, як i складних бiлкiв, має значення для утворення камiння, в сечових, жовчовивiдних шляхах, протоках різних залоз.

Зубні відкладення - це чужорідні маси у вигляді м’якого білого зубного нальоту чи щільних вапняних мас - зубний камінь. Зубний наліт складається з слизу, лейкоцитів, залишків їжі та ін., що сприяє розвитку карієса. Зубний камінь - це відкладання на зубах в ділянках зубного нальоту фосфата кальція. Камені частіше утворюються в області шийки (над’ясневі камені) і в ясневій кишені (під’ясневі камені) з розповсюдженням вздовж кореня. Розрізняють декілька видів каменів в залежності від їх щільності та кольору: білий, бурий, сіро-зелений (найбільш щільний).

Камені протоків слинних залоз - слинокам’яна хвороба або сіалолітіаз - захворювання, пов’язане з утворенням в протоках слинних залоз конкрементів (каменів). Частіше уражується підщелепна, білявушна залоза. Причинами можуть бути дискінезія протоків, їх запалення, застій та збільшення лужності слини, збільшення її в’язкості, потрапляння в протоки чужорідних тіл. При цьому з слини випадають різні за складом солі (фосфат кальція, карбонат кальція). Камені можуть мати розміри від мікроскопічних до 2 см в діаметрі, овальної чи довгастої форми, сірого чи жовтого кольору, м’якої або щільної консистенції.

Некроз - це загибель клiтин i тканин в живому органiзмi. Некротичний процес проходить ряд стадiй: 1) паранекроз - змiни в тканинах подiбнi з некротичними, якi при усуненнi причини зникають i тканини повертаються до норми; 2) некробiоз - сукупнiсть незворотних дистрофiчних змiн, якi ведуть до некрозу; 3) смерть клiтини; 4) аутолiз – розкладання мертвого субстрату пiд дiєю гiдролiтичних ферментiв. Аутолiз i некроз не тотожнi поняття, але в морфологiчному значеннi часто спiвпадають.

Некроз зустрiчається при фiзiологiчній деструкцiї, але найбiльш виразно представлений у патологiї. В залежностi вiд причин, які сприяли некрозу, розрiзняють травматичний, токсичний, трофоневротичний, алергiчний, судинний некроз. Видiляють також клiнiко-морфологiчнi форми некрозу: коагуляцiйний, колiквацiйний, гангрена, секвестр, iнфаркт.

МЕТА ЗАНЯТТЯ. Навчитися визначати причини, механiзм розвитку рiзних видiв мінеральних дистрофій, зубних відкладень, некрозу, їх функцiональне значення та наслiдки. Навчитися розрiзняти по макроскопiчнiй та мiкроскопiчнiй картинi клiнiко-морфологiчнi форми некрозу, а також знаходити морфологiчнi вiдмiнності некрозу вiд iнших патологiчних процесiв.

Основнi питання теми

1. Види обвапнування i механiзми їх розвитку.

2. Макро-, мiкроскопiчна та ультраструктурна характеристика кальцинозiв, значення їх для органiзму.

3. Причини та види зубних відкладень.

4. Етіологія, патогенез, морфологія каменів слинних протоків.

5. Механiзми утворення камiння, види камiння. Значення утворення камiння для органiзму.

6. Визначення поняття „некроз”.

7. Морфологiчнi ознаки некрозу.

8. Види некрозу в залежностi вiд етiологiчних факторiв i механiзму розвитку.

9. Клiнiчно-морфологiчнi форми некрозу, їх наслiдки та значення для органiзму.