Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3metoduchku.doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
905.22 Кб
Скачать

Тема 31: хвороби статевих органів. Патологія вагітності.

ВСТУП. Хвороби статевих органів займають значне місце серед захворювань як у жінок, так і у чоловіків, оскільки ця патологія має різноманітні клінічні прояви з порушенням репродуктивних та трудових здібностей. На тлі дисгормональних та запальних хвороб жіночої та чоловічої статевої системи можливі новоутворення (переважно злоякісні пухлини). Володіння знаннями за даною темою необхідні студентам за різним фахом для розуміння та вивчення клінічних дисциплін, як акушерство та гінекологія, ендокринологія, педіатрія, онкологія.

МЕТА. Засвоїти основні патогенетичні механізми розвитку дисгормональних, запальних та пухлинних хвороб статевих органів, знати сучасну класифікацію, характеристику клінічних форм згідно останньої. Уміти трактувати морфологічні прояви ускладнень та характеристику клінічних форм.

ОСНОВНІ ПИТАННЯ, ЯКІ ПОВИНЕН ЗАСВОЇТИ СТУДЕНТ:

  1. Класифікація хвороб жіночих статевих органів.

  2. Етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення, наслідки запальних хвороб жіночих статевих органів.

  3. Етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення хвороб вагітності.

  4. Гістогенез, морфологія, ускладнення пухлинних захворювань жіночих статевих органів.

  5. Найважливіші вади новонароджених.

  6. Види пологової травми.

  7. Причини внутрішньочеревної асфіксії плоду, її морфологія.

  8. Геморагічна і гемолітична хвороби новонароджених.

  9. Інфекційні хвороби новонароджених: цитомегалія, токсоплазмоз.

Практична частина. Оснащення заняття.

Демонстрація мікропрепаратів: №95 - Аденома простати, №46 - Трубна вагітність, №93 - Пухирчастий занос. №160 - Хоріонепітеліома матки, №183 - Нирка при цитомегалії.

Демонстрація макропрепаратів: Аденома простати. Трубна вагітність. Післяпологовий гнильний ендометрит. Пухирчастий занос. Фіброміома матки. Саркома матки. Рак шийки матки. Рак тіла матки. Хоріонепітеліома матки.

Навчальна карта заняття

Препарат 95 - Аденома простати. Звернути увагу на розширен­ня залоз, скупчення в них ущільнених білкових мас, зниження висоти епітелію, тобто наявність змін, характерних для залозисто-кістозної форми аденоми.

Препарат 46 - Трубна вагітність. Звернути увагу на наяв­ність децидуальної реакції в слизовій оболонці труби,, наявність в трубі ворсин хоріона, згортків крові та тканин плода.

Препарат 93 - Пухирчастий занос. Звернути увагу на збільшені та набряклі ворсинки хоріона, розмноження клітин покривного епітелію, набряк і набухання сполучної тканини, строми ворсин, відсутність в ній кровоносних судин.

Препарат 160 - Хоріонепітеліома матки. Пухлина побудована із світлих лангхансових клітин (цитотрофобласт) і великих синцитіальних клітин з гіперхромними ядрами (синцитіотрофобласт). Строма пухлини не розвинута і представлена судинними порожнинами, в яких роль ендотелію виконують пухлинні клітини. В пухлині багато крововиливів.

Препарат 183 - Нирка при цитомегалії. Звернути увагу на великі клітини-цитомегали в звивистих канальцях, а також продук­тивне запалення в проміжній сполучній тканині біля цитомегалів.

Демонстрація макропрепаратів: Аденома простати. Трубна вагітність. Післяпологовий гнильний ендометрит. Пухирчастий занос. Фіброміома матки. Саркома матки. Рак шийки матки. Рак тіла матки. Хоріонепітеліома матки.