Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3metoduchku.doc
Скачиваний:
238
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
905.22 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Дайте визначення поняттю „дистрофія”.

2. Назвіть морфогенетичні механізми дистрофій.

3. Класифікація дистрофій.

4. Назвіть види паренхіматозних дистрофій.

5. Механізм розвитку паренхіматозних дистрофій.

6. Значення рогової дистрофії.

7. Дайте характеристику зовнішнього вигляду серця, печінки, нирок при жировій дистрофії.

8. Наведіть сучасну класифікацію вуглеводних дистрофій.

9. Чим проявляється порушення обміну глікогена при цукровому діабеті?

10. Глікогенози, їх види та механізм розвитку.

11. Який вид дистрофії лежить в основі розвитку муковісцидозу?

Ситуаційні задачі

Задача 1. У померлого, що за життя страждав хронічним гломерулонефритом, при мікроскопичному дослідженні нирок виявлено: клітини епітелію ниркових канальців головних відділів збільшені в розмірах, їх цитоплазма заповнена вакуолями, що містять прозору рідину, а ядро зміщено на периферію. Вкажіть, яка з паренхіматозних дистрофій найбільш вірогідна?

1. Білкова.

2. Рогова

3. Гіаліново-крапельна

4. Гідропічна

5. Жирова

Задача 2. У померлого, що за життя страждав гіпертонічною хворобою, виявлено збільшене в розмірах серце кволої консистенції с розширеними порожнинами. Міокард на розрізі тьмяний, глинистий на вигляд. З боку ендокарду, переважно в папилярних м'язах та трабекулах шлуночків, виявляються білі смужки ("тигрове серце"). Яка з паренхіматозних дистрофій виявлена?

1. Білкова

2. Рогова

3. Гіаліново-крапельна

4. Гідропічна

5. Жирова

Задача 3. При мікроскопичному дослідженні біоптата нирки хворого, що страждає цукровим діабетом, знайдено: епітелій вузького та дистального сегментів канальців нирок високий зі світлою пінистою цитоплазмою. При забарвленні карміном Беста в цитоплазмі епітелія та просвітах канальців найдено зерна красного кольору. Вкажіть яка із перелічених видів паренхіматозних дистрофій має місце?

1. Білкова

2. Вуглеводна

3. Гіаліново-крапельна

4. Гідропічна

5. Жирова

Задача 4. Хворий Р., 60 років, звернувся до лікаря із скаргами на появу на нижній губі вогнища білувато-сірого кольору. При мікроскопічному дослідженні біоптату слизової оболонки виявлені накопичення рогової речовини.

1. Як називається цей патологічний стан?

2. Небезпечний він чи ні?

Задача 5. У хворого Д., після перенесеного панкреатиту, з’явилася спрага, збільшився діурез. При клінічному обстеженні виявлена гіперглікемія, глюкозурія. В біоптатах печінки спостерігається жирова дистрофія гепатоцитів.

1. Яке захворювання можна запідозрити?

2. Обмін якої речовини порушується при цьому захворюванні?

ТЕСТИ: Паренхіматозні дистрофії (білкові, вуглеводні, жирові).

1. У хворої на цукровий діабет при обстеженні виявлено збільшення розмірів печінки. У крові підвищення рівня тригліцеридів, ліпопротеїдів. Який вид дистрофії можна чекати в біоптаті із печінки?

+Паренхіматозна жирова дистрофія

-Гіаліново-крапельна дистрофія

-Амілоїдоз

-Гіаліноз

-Мукоїдне набухання

2. У чоловіка 62 років, що помер при наростаючих явищах серцевої недостатності, на розтині знайдено збільшене в об’ємі серце. Серце дряблої консистенції, камери розтягнуті, міокард на розрізі тьмяний, глинисто-жовтий. З боку ендокарда видно жовто-білу посмугованість, яка особливо виражена в сосочкових м’язах. Який патологічний процес найбільш

+Жирова дистрофія міокарда

-Ожиріння серця

-Дилятаційна кардіоміопатія

-Міомаляція

-Кардіосклероз

3. У дитини діагностовано в клініці дифтерія зіву. Померла від гострої серцевої недостатності. На розтині виявлено, що порожнини серця розширені в поперечнику. М’яз серця тьмяний, в’ялий, на розрізі строкатий, з жовтуватими ділянками. У цитоплазмі деяких кардіоміоцитів зі збереженою цитоплазмою виявляються дрібні вакуолі. На заморожених зрізах вакуолі забарвлюються суданом 3 у померанчовий колір. Який вид дистрофії виявлений у кардіоміоцитах?

+Жирова

-Вуглеводна

-Балонна

-Гіаліново-крапельна

-Гідропічна

4. При розтині чоловіка 49 років, який поступив у стаціонар з картиною гепатотропної інтоксикації і раптово помер, печінка збільшена, дрябла, жовто-коричневого кольору; на поверхні розрізу печінки і лезі ножа помітні краплини жиру. Мікроскопічно: гепатоцити периферії класичних печінкових часточок вміщують масу дрібних крапель, які виповнюють цитоплазму і відсовують ядро на периферію. Який процес найімовірніше має місце в печінці ?

+Жирова дистрофія печінки

-Цереброзидліпідоз (хвороба Гоше)

-Сфінгомієлінліпідоз (хвороба Німанна-Піка)

-Гангліозидліпідоз (хвороба Тея-Сакса)

-Генералізований гангліозидоз(хвороба Нормана-Ландінга)

5. У померлого від хронічної серцево-судинної недостатності на розтині виявлене “тигрове серце”. З боку ендокарду помітне жовтувато-біле покреслення , міокард тьмяний, глинисто-жовтий. Який процес зумовив дану патологію?

+Жирова паренхіматозна дистрофія.

-Вуглеводна дистрофія

-Гіаліново-краплинна дистрофія.

-Жирова судинно-стромальна дистрофія.

-Амілоїдоз

6. У жінки віком 45 років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на аутопсії виявлена різко збільшена печінка, тістоподібної консистенції, жовтоватого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гаматоксилино та еозином виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який вид дистрофії має місце?

+Паренхіматозна жирова

-Вуглеводна паренхіматозна

-Гіаліново-крапельна

-Мезенхімальна жирова

-Гідропічна

7. При зовнішньому огляді новонародженого виявлялися виражені зміни шкірних покривів всього тіла. Шкіра суха, тьмяна із нерівною поверхнею та з наявністю сірих пластин, які відшаровуються. З яким видом дистрофії пов’язана ця

+Роговою

-Гідропічною

-Гіаліново-крапельною

-Фібриноїдним набуханням

-Мукоїдним набуханням

8. У жінки з важкою інтоксикацією, зумовленою сепсисом, який і послужив безпосередньою причиною смерті, на розтині виявлене “тигрове серце”. Мікроскопічно в цитоплазмі кардіоміоцитів виявлені ліпіди. Який морфогенетичний механізм розвитку переважно лежить в основі даної дистрофії?

+Декомпозиція

-Інфільтрація

-Трансформація

-Спотворений синтез

9. На розтині трупа на підставі характерних макроскопічних змін діагностована паренхіматозна жирова дистрофія міокарда серця. Яка образна назва серця при цій дистрофії?

+Тигрове серце

-Волове серце

-Волосате серце

-Панцирне серце

-Легеневе серце