Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

15.3.19. Індекс товарного каналу (ссі)

Індекс товарного каналу (ССІ) (рис. 15.25) використовується для нормалізації моменту. Для цього його ділять на середнє значення цін за проміжок часу, а потім перемножують результат на 1,5.

Крива лінія ССІ схожа на момент, але, крім осі, має рівні +100 та -100 для екстремальних областей. Є два основні методи інтер­претації ССІ: дивергенція та досягнення зон надмірної купівлі та надмірного продажу.

15.4. Психологія прийняття рішення

* Ми вже з'ясували, що в основі зміни ціни на актив є попит та пропозиція. Якщо попит великий, то ціни зростатимуть, якщо пропозиція вища за попит, то ціни будуть рухатися вниз. Тому весь

344

аналіз ринку — це аналіз очікувань його учасників. Але ж усі ди­вляться на одні й ті самі графіки та технічні індикатори, всі слу­хають одні й ті самі економічні та політичні новини, але роблять різні висновки. Коли один учасник ринку доходить висновку, що ціни зростатимуть і необхідно купувати, інший учасник йому продає, оскільки впевнений, що ціни будуть падати. Чому це від­бувається?

Насамперед тому, що учасники ринку — це люди, які діють послідовно згідно зі своїми знанням, досвідом та інтелектом.

Під час аналізу у кожного учасника ринку формується своя думка стосовно руху ринку, і він (учасник) приймає рішення:

  • купувати;

  • продавати;

  • нічого не робити, чекати на кращий момент.

Є два підходи в прогнозуванні динаміки ринку і вирішенні проблеми: визначити, в якому напрямку будуть рухатися ціни, — це технічний та фундаментальний аналіз (автор не вважає інтуї­цію підходом до прогнозування ринку).

Технічний аналітик вважає, що причини, які можуть вплинути на ринкову вартість валюти або товару, знайдуть своє відобра­ження в ціні. Тому все, що треба технічному аналітику, — це ви­вчення руху цін з метою входу до ринку.

Фундаментального аналітика більше цікавлять питання, пов'я­зані з причинами цього руху.

Якої ж думки дотримуватися учаснику ринку. Вивчаючи без­ліч економічних та політичних новин, трейдер не матиме часу приймати рішення. З іншого боку, якщо реагувати тільки на сиг­нали технічного аналізу, то можна дуже швидко втратити свій капітал. Велика кількість аналітичних прогнозів збиває з панте-лику і тільки заважає прийняти правильне рішення.

Тому, крім професіонального володіння методами фундамен­тального та технічного аналізу, для успішної діяльності на фінан­совому ринку важливе значення має психологія прийняття рі­шення.

Трейдер, який оцінює ситуацію на ринку, повинен залишатися стійким до будь-яких емоційних сплесків та «стадних» інстинк­тів. Рішення, які приймаються під час емоційної гарячки, як пра­вило, закінчуються втратою капіталу. Емоції необхідно стриму­вати не тільки під час відкриття позиції, а й під час розвороту ринку в протилежному напрямку.

Багатьох ринок виштовхує тоді, коли учасник відкрився не в його сторону. Дисциплінований трейдер сам вийде з ринку і зро-

бить аналіз несприятливої для нього ситуації. Емоційний же учасник чекатиме того часу, коли ринок розвернеться в його бік. Він буде зайнятий пошуками своєї правоти, а не аналізом ринку. І зрештою, коли його капітал вичерпається, ринок його виштовхне.

Існує й інша група емоційних учасників, які страждають від того, що ринок рухається в їхню сторону. Це викликає у них ей­форію від перемоги, і їм важко повірити в те, що в будь-яку мить ринок може повернутися в протилежному напрямку. Результат не примушує довго чекати, він такий самий, як і в попереднього учасника ринку — втрата капіталу.

Тому поряд з аналізом ринку — фундаментальним та техніч­ним — важливим стає аналіз свого психологічного стану. Розу­міння того, що коїться на ринку, і прийняття правильного рішен­ня на відкриття позиції — дуже складне психологічне завдання. Тільки подолання емоційної оцінки ринку та мінімізація ризику дасть змогу Вам стати професіоналом, а не гравцем на фінансо­вому ринку.

Запитання для самоконтролю

  1. Поясніть різницю між: двома торговельними методами: техні­ чний та фундаментальний аналіз.

  2. Які економічні показники найбільше впливають на валютний курс?

  3. Які ви знаєте індикатори інфляції?

  4. Поясніть різницю між: хеджером та спекулянтом на фінансо­ вому ринку.

  5. У чому полягає сутність фундаментального аналізу? Які ви знаєте головні фундаментальні чинники аналізу валютного ринку?

  6. Назвіть основні джерела отримання інформації про стан еко­ номічних індикаторів промислова розвинутих, країн світу.

  7. Зміни у значенні якого з двох індикаторів (РРІ чи СРІ) силь­ ніше впливають на зміну тенденції валютного курсу? Чому?

  8. Який сигнал дилеру, що планує свою торговельну стратегію від­ носно англійського фунта стерлінгів, може подати 3% зростання у значенні індикатора Unemployment Сполучених Штатів Америки?

9. Чи може служити 2% зростання у значенні GDP Сполучених Штатів Америки однозначним сигналом на купівлю долара США під час торгівлі валютою на умовах спот?

10. Яке рішення є більш логічним за інших рівних умов (купити чи продати французький франк) у разі зростання значення Industrial Pro-

346

347

duction (США) на 1,5% та зменшення індикатора Capacity Utilization (США) до 78%?

  1. Як ви вважаєте, чому зміни індикаторів N АРМ та Consumer Confidence так ретельно відстежуються операторами валютного ринку?

  2. Про що свідчить, з погляду валютного дилера, зростання інди­ катора Housing Starts? Чому?

  3. Чим відрізняється лінійний графік від стовпчикового?

  4. Що таке рівень підтримки та рівень опору?

  5. Що таке дивергенція і як вона допомагає в роботі трейдеру?

  6. Загальні принципи аналізу показників тренду та осциляторів.

Розділ 16. УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]