Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

15.3.5. Технічні індикатори

Існує велика кількість технічних індикаторів, які дають змогу краще оцінити стан ринку, краще зрозуміти співвідношення сил між «биками» та «ведмедями» і зробити найбільш точний прогноз руху цін. Усі ці індикатори можна поділити на три групи:

  • Покажчики трендів (trend following). Для побудови цих ін­ дикаторів використовують стандартні методи математичної ста­ тистики, вони ефективні за наявності яскраво вираженого вияв­ леного тренду, але дають небезпечні сигнали, коли ринок стоїть.

  • Осцилятори (oscillators) — більш складні індикатори, порів­ няно з попередніми, вони показують точки повороту на боковому тренді, але дають передчасні та небезпечні сигнали, коли ринок починає свій рух.

  • Інші індикатори (miscellaneous indicators). Ці показники пов'я­ зані з оцінюванням психологічного стану та настрою ринку.

Секрет успішної гри полягає в об'єднанні кількох індикато­рів з різних груп так, щоб вони разом підтверджували напрям руху цін.

Показники трендів включають у себе показники середнього руху курсу (Moving Average), MACD (принципи наближення/роз­ходження середнього руху курсу), MACD-гістограму, систему направлень (Directional System), балансовий обсяг (On Balance Volume), показник акумуляції/розподілення (Accumulation/Dis­tribution) та ін. Ці показники трендів рухаються тоді, коли тренд уже змінився.

Осцилятори допомагають визначити точки повороту. До них відносять стохастику (Stochastic), швидкість зміни (Rate of Change), згладжувальну швидкість зміни (Smoothed Rate of Change), мо-ментум (Momentum), індекс відносної сили (RSI), індекс сили (Force

322

Index), %R Вільямса (Wm%R), індекс діапазону сировинного ринку (ССІ) та ін. Осцилятори часто змінюються раніше цін.

Інші індикатори дають змогу оцінити стан ринку та його на­ближеність до «биків» або «ведмедів». Серед них індекс нових максимумів та мінімумів (New High-New Low), співвідношення попиту та пропозиції (Put-Call Ratio), консенсус «биків» (Bullish Consensus), напрям гри, індекс підвищення/спаду (Advance/Decline), індекс гравців (Traders Index) та ін. Вони можуть бути син­хронними або випереджувальними індикаторами.

Розглянемо детальніше окремі з названих технічних інди­каторів.

15.3.6. Простий показник середнього руху курсу (ма)

Одним з найбільш універсальних та широко використовува­них технічних індикаторів є середнє змінне значення простого МА (рис. 15.14, 15.15). Завдяки легкості побудови, тестування та обчислення цей показник використовується в більшості систем, які стежать за тенденцією. Він завжди слідує за динамікою рин­ку, але не випереджає її. Простий МА не прогнозує динаміки цін, а тільки реагує на неї, тобто сигналізує про початок нової тенде­нції, але після того, коли вона вже з'явилася. МА дає змогу тор­гувати в напрямку цінової тенденції, допомагає якомога довше зберігати прибуткові позиції та своєчасно закривати збиткові.

Просте МА = (РІ + Р2 + ...+ Рп)/п, де Р усереднена ціна,

п — період усереднення.

Приклад. Припустимо, що Вам необхідно розрахувати п'яти­денний простий показник середнього руху ціни. Якщо протягом п'яти послідовних днів ціна закриття була 101, 103, 100, 102 та 99, то МА дорівнюватиме 101 (101 + 103 + 100+102 + 99 поділи­ти на 5). Якщо наступного дня ціна закриття буде 104, то МА підніметься зі 101 на 101,6.

Найбільш корисна інформація від показника середнього руху ціни — це направлення його зміни. Коли він зростає, це значить, що ринок більш оптимістичний та схиляється до «биків». Коли він падає, ринок схиляється до «ведмедів».

* Купуйте, коли МА зростає та ціна закриття вище цієї лінії;

» Продавайте, коли ціна закриття нижче лінії МА і ця лінія падає;

• Закривайте позиції на пониження, якщо ціна закриття вище лінії МА;

» Закривайте позиції на підвищення, якщо ціна закриття нижче лінії МА.

Використання показника середнього руху ефективне на ви­східному та падаючому трендовому ринках, але призводить до невдач на боковому тренді. МА часто служить рівнем підтримки або опору, тобто зростаючий МА — це нижня межа цін, падаю­чий МА — верхня межа цін. Ось чому треба купувати біля зрос­таючого МА та продавати біля падаючого.

МА не рекомендується розраховувати менше, ніж за 8 днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]