Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

11.1.8. Витрати за форвардною угодою

Форвадний курс завжди вищий або нижчий за курс спот. Це свідчить про можливі витрати або дохід від форвардного покрит­тя. Клієнт банку, котрий укладає угоду на купівлю валюти, що котирується на форвардному ринку з дисконтом, одержує дохід, а при купівлі валюти, що котирується з премією, — несе витрати. І навпаки: продаючи валюту, що котирується з дисконтом, клієнт

отримує дохід, а валюту, яка котирується з премією, — несе ви­трати. Зрозуміло, що поняття витрат/доходів від форвардного по­криття є лише умовним, адже в основі розрахунку форвардних пунктів лежить різниця процентних ставок, проте ці витрати/дохід можуть бути розраховані за такою формулою:

= %р.а.

pm/dis*360/Г • 100 форвардний курс

Саме такими будуть витрати або дохід і при застосуванні для хеджування валютного ризику ринку депозитів безпосередньо. Якщо з метою використання різниці процентних ставок розміс­тити депозит у валюті з вищою процентною ставкою, а валютний ризик хеджувати форвардним контрактом, то дохід від цієї опе­рації буде нульовим (дохід від депозитної операції буде компен­сований витратами форвардного покриття).

Форвардний валютний курс використовується у валютних свопах та валютних ф'ючерсах, які будуть розглянуті нижче.

11.2. Процентні форварди

11.2.1. Угоди форвард/форвард

Будь-яка депозитна операція в іноземній валюті пов'язана для банку не лише з валютним, а й з процентним ризиком. Звичайно, найпростіший варіант — залучення та розміщення однакової су­ми коштів в одній валюті на однаковий термін. Однак на практи­ці часто трапляється так, що терміни залучення та розміщення коштів не збігаються. У таких випадках потрібно, по-перше, про­аналізувати та спрогнозувати можливість зміни процентних ста­вок у майбутньому, а по-друге, прийняти рішення про те, чи вар­то хеджувати ризик та який саме метод обрати.

Однією з можливих форм захисту від процентного ризику є угода форвард/форвард (forward/forward).

Уявімо, що в банку відкрита довга депозитна позиція на три місяці та коротка у тій самій валюті теж на три місяці. Таким чи­ном, на перші три місяці позиція закрита, а на наступні три місяці банк має коротку депозитну позицію. Звичайно, банк може по за­кінченні тримісячного депозиту залучити ще один на такий са­мий термін, але якщо процентні ставки зростуть, то банк може опинитися у скрутному становищі.

224

15

225

Форвард/форвард дає змогу банку укласти угоду про депозит­ну операцію в майбутньому у певній валюті, на певний термін і за фіксованою процентною ставкою.

Угоди форвард/форвард можна використовувати для хеджу-вання та для спекуляції.

В основі цього фінансового інструменту лежить ставка фор­вард/форвард. Вона не є прогнозною ставкою майбутнього пері­оду, а лише відображенням процентних ставок на ринку на дату укладення угоди. Не відомо, якою буде ставка тримісячного де­позиту через три місяці, але сьогодні відомі процентні ставки три- та шестимісячного депозиту, саме на їх базі і розраховується майбутня форвардна процентна ставка.



Нехай довгий період дорівнює Г (рис. 11.1), а ставка відсотка на цей період дорівнює RT, короткий період дорівнює t, процент­на ставка — rt, необхідно розрахувати, якою буде процентна ста­вка RT-t у період T-t.

Зауваження: для розрахунку ставки форвард/форвард за цією формулою ставки процента потрібно брати в абсолютному, а не у відносному значенні (ставка процента поділена на 100).

Приклад. Процентна ставка тримісячного депозиту в доларах США дорівнює 6,15% р.а., процентна ставка депозиту на шість місяців — 6,52% р.а. Розрахуємо ставку форвард/форвард депо­зиту терміном три місяці, що буде залучений через три місяці (3 v6).

Банки маркет-мейкери котирують ставки форвард/форвард як для залучення, так і для розміщення депозитів. Для розрахунку значення сторін котирування bid та offer ставки форвард/форвард необхідно взяти відповідні котирування процентних ставок, що беруть участь у розрахунку.

Ставки форвард/форвард, як правило, котируються за най­більш ліквідними валютами — долар США, британський фунт стерлінгів, євро, швейцарський франк та японська єна. але мо­жуть бути розраховані і для будь-якої іншої валюти.

Угоди форвар/форвард не набули значного поширення. Це пов'язано насамперед з тим, що зазначений фінансовий інстру­мент має низку незручностей. По-перше, операція залучення чи розміщення коштів у межах угоди форвард/форвард має бути ві­дображена у балансі, а, по-друге, значний спред між відсотками за залученими та розміщеними коштам може значно завищити справжню процентну ставку за форвардними угодами.

Проте ставка форвард/форвард лежить в основі процентних ф'ючерсів та застосовується в іншому інструменті, що має значне поширення — в угоді за форвардними ставками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]