Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

15.3.3. Поняття та визначення тренду

Якщо уважно розглянути графіки, то можна дійти висновку, що ринок рухається в двох напрямках: догори та донизу. Але ри­нок досить багато часу може коливатися у вузькому горизонта­льному коридорі. Приклади зростаючого або падаючого ринку можна помітити на будь-якому з наведених графіків.

Перший висновок, який робить трейдер, розглядаючи графік, — про відносність зміцнення або послаблення ціни валюти. Про це свідчить напрямок тренду ціни валюти. Таким чином, тенденція, або тренд, — це напрямок, в якому рухається ринок.

319

Тренд виникає тоді, коли ціна весь час зростає або падає. При висхідному тренді (uptrend) кожне підвищення досягає вищого значення, ніж попереднє, а кожний спад зупиняється на більш високому рівні, ніж попередній. При низхідному (падаючому) тренді (downtrend) кожний спад досягає більш глибокого міні­муму, ніж попередній, а кожне підвищення зупиняється на більш низькому рівні, ніж попередній. У коридорі цін усі підвищення зупиняються десь на одному максимальному рівні, а всі спади досягають приблизно однакового мінімуму.

У гравця завжди є три варіанти рішення: купувати, продавати або нічого не робити. Гра в коридорі цін і в тренді потребує різ­ної тактики та використання різних технічних індикаторів. Коли ви відкрили позицію і перебуваєте в певному тренді, то ви до­тримуєтеся його: купуєте (або нічого не робите) при підвищенні ціни на ринку, продаєте (або нічого не робите) — при її падінні. Якщо ціни «стоять у коридорі», то ви купуєте при їх падінні і продаєте при зростанні, але найкраще рішення — залишатися по­за ринком.

15.3.4. Підтримка та опір руху цін

Рис. 15.13. Підтримка та опір 320


Рух цін на графіку (рис. 15.13) являє собою серію піків та спа­дів. Рівні попередніх спадів, на які припадає велика кількість мі­німальних цін, називаються підтримкою. Рівні, на які припадає серія максимальних цін, називаються опором.

Вплив цих рівнів на ринок полягає в такому:

  • Коли ціни на ринку підходять до рівня опору або підтримки, торговці поділяються на тих, хто вважає, що ціни далі рухатися не будуть і рівень не буде подоланий, і на тих, хто вважає, що ці­ на підніметься ще вище. Боротьба цих поглядів веде до того, що ціна залишається в діапазоні цього рівня доти, доки хтось не по­ долає її.

  • Рівень підтримки — це область на графіку, де бажання по­ купців та продавців можуть бути протилежними. Рівень під­ тримки можна визначити заздалегідь, за рівнем попереднього спаду.

« Рівень опору являє собою протилежність підтримки — тиск продавців вищий за тиск покупців. Звичайно, рівень опору збі­гається з рівнем попередньої вершини.

Оскільки біля рівнів підтримки (область ринку, розміщена нижче поточного рівня цін, в якій очікується збільшення про­дажу) та опору (область розміщена вище поточного ринкового рівня, в якій можна очікувати зростання активності покупців) весь час виникає боротьба між «биками» та «ведмедями», то ос­новне завдання дилерів — з'ясувати, наскільки сильний цей рі­вень і хто його подолає. Якщо ціни перейшли рівень опору, то ціна продовжить свій рух угору, якщо ціни не подолали цього рі­вня та після боротьби почали рухатися в протилежному напрям­ку, то говорять, що відбувся розворот тренду. Треба також врахо­вувати і такі обставини: більшість торговців вважають, що рівень не буде подолано і намагаються закрити свої позиції, а найбільш схильні до ризику відкриваються в протилежний бік ще до того, як ціни наштовхнулися на цей рівень.

Як тільки ціни «прориваються» крізь рівень підтримки або опору, він відразу ж переходить у свою протилежність — по­доланий рівень підтримки перетворюється в рівень опору. При висхідному тренді рівень опору, подоланий цінами, стає рів­нем підтримки.

Сила кожної області підтримки або опору визначається трьома факторами: тривалістю існування певного рівня, амплітудою ко­ливання ринку та обсягом угод:

І.Чим довше існує даний рівень, тим він міцніший, і може статися, що він не буде подоланий ще тривалий період.

21

  1. Чим більша амплітуда коливання ринку, який іде на подо­ лання рівня, тим вища його опірність.

  2. Чим більший обсяг угод у зоні рівня, тим більше шансів за­ лишитися рівню неподоланим.

321

Як зазначалося вище, тренд — це певний напрямок руху рин­ку догори (uptrend) або донизу (downtrend). Якщо ринок не руха­ється ні в першому, ні в другому напрямку, то говорять про ко­ридор, або боковий тренд, коли ціни перебувають між двома паралельними лініями — про підтримку та опір.

Лінії підтримки та опору можуть ставати лініями тренду то­ді, коли ціни підтверджують їх через певний проміжок часу відповідними піками та спадами. При цьому нахил лінії під­тримки або опору вказуватиме напрям тренду, а горизонтальне положення ліній свідчитиме про його відсутність (боковий тренд).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]