Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

15.3.2. Графічний аналіз: поняття та види графіків

Найпростіший спосіб аналізувати поведінку зміни ціни — це графічний аналіз. Існує кілька типів графіків: стовпчиковий, лі-

317

Максимальне значення

нійний та пункто-цифровий. Але єдиним для всіх є те, що на осі абсцис відкладається час (як правило, рівні часові інтервали: 5-хви-линні, 30-хвилинні, часові, денні, тижневі, місячні), а на осі ор­динат — ціна (у технічному аналізі використовується арифмети­чна шкала).

На стовпчиковому графіку (рис. 15.11) коливання ціни на ри­нку відображається за допомогою стовпчика (бара). Такий графік допомагає проаналізувати ціну відкриття ринку, максимальну ці­ну, мінімальну ціну та ціну закриття ринку. Використання графі­ків з різними часовими інтервалами дає змогу побачити тенденції і сигнали, яких не може бути видно на місячному та тижневому графіку, але на більш детальному — денному чи часовому — їх легко визначити.

Однак, незважаючи на те, що один стовпчик відображає всі змі­ни ціни за певний час, він не показує, як за цей час коливалися ціни.

Ціна відкриття


Ціна закриття


Ціна відкриття


Ціна закриття


Максимальне значення

Мінімальне значення

Рис. 15.11. Стовпчиковий графік

Є ще один метод зображення стовпчикового графіка (рис. 15.12) за допомогою «японських свічок» (Candlestick chart), викорис­тання яких дуже поширене, особливо в програмному забезпеченні міжнародних інформаційних компаній (REUTER, Tenfore та ін.).

Понад двісті років тому японські торговці рисом почали ма­лювати свічки. Тіло свічок містить основний рух цін протягом певного часу — від ціни відкриття до ціни закриття. Висота кож­ної свічки показує різницю між цінами відкриття та закриття. Якщо ціна закриття вища за ціну відкриття, то свічка буде білого кольору. Якщо ціна закриття нижча за ціну відкриття — чорного. Кінець верхнього ґнота показує максимальну ціну, а кінець ниж­нього — мінімальну ціну. Але, як вважають фахівці з японських

318

Ціна закриття

Ціна відкриття

Т

Мінімальне значення

І Ціна відкриття Ціна закриття

Рис. 15.12. Свічковий графік

свічок, важливі не максимум та мінімум коливання ціни за пев­ний час, головне — співвідношення між цінами відкриття і за­криття та фігурами, які утворюють кілька свічок. Але, на жаль, більшість прихильників свічкового аналізу не використовують інших інструменів технічного аналізу.

На лінійному графіку позначається тільки ціна закриття. Цей графік і називають графіком цін закриття. На думку аналітиків, ціна закриття найважливіша для аналізу.

На пункто-цифровому графіку відображається те саме коли­вання цін, що і на попередніх, але за допомогою хрестиків (х) та нулів (0). Стовпці хрестиків відповідають зростаючим цінам, сто­впці нулів — падаючим (при кожному руху вгору ставиться хре­стик, при кожному русі вниз — нуль). Раніше цей метод аналізу використовувався трейдерами дуже часто. Але сьогодні завдяки комп'ютеризації та розробленню спеціальних індексів і графіч­них аналізів трейдер має повний набір інструментів для аналіти­чної роботи, графіки хрестиків та нулів вживаються дуже рідко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]