Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

15.3. 7. Експоненціальний показник середнього руху курсу (ема)

Названий показник (рис. 15.16, 15.17) краще відстежує тренд, ніж МА. Він швидше реагує на зміни та повніше враховує інфор­мацію останніх днів.

При визначенні ЕМА розраховується не просте арифметичне середнє, а зважене середнє: складаються ціни закриття з різними зваженими коефіцієнтами. Цей підхід значно прискорює появу сигналів.

ЕМА = Рс*К+ ЕМАв -(1-К),

п — число днів усереднення в ЕМА;

Рс — ціна сьогодні;

ЕМАв — ЕМА вчора.

Число днів усереднення рекомендується брати від 10 до 20. Відносно коротше ЕМА чутливіше до зміни ціни, і ви можете помітити новий тренд раніше.

« Купуйте, коли ЕМА зростає і ціни падають до лінії ЕМА або трохи нижче її. Розмістіть застережні заходи (ордер stop-loss) нижче останнього локального мінімуму. Коли ціни пере­тнуть лінію ЕМА, застережні заходи можна перемістити на то­чку перехрещення.

• Продавайте, коли ЕМА падає і ціни піднімаються до лінії ЕМА або трохи вище. Stop-loss розмістіть вище найближчого ма­ксимуму і перемістіть його до точки перехрещення, як тільки ці­ни опустяться нижче їхніх ЕМА.

Якщо лінія ЕМА йде рівно і тільки трохи коливається, то го­ворять про ринок без руху.

326

Коли ЕМА зростає, тренд рухається догори, на ринку краще грати на підвищення. Купувати краще тоді, коли ціни поверта­ються до лінії ЕМА, а не перебувають високо над нею.

Коли ЕМА падає, це свідчить про падаючий тренд і про те, що треба продавати. Якщо ЕМА йде рівно, залишайтеся збоку та стежте за ЕМА, щоб своєчасно ввійти в наступний тренд.

Більшість аналітиків використовує комбінації, які складають­ся з двох або трьох простих МА (4-, 9- та 18-денні), або ЕМА (10-та 30-денні).

Важливим підтвердженням зміни напрямку цін є перехрещен­ня ліній МА (або ЕМА) з ціною закриття вище або нижче точки перехрещення.

Треба пам'ятати, що використання «середніх» найбільш ефективне під час висхідного чи низхідного трендів, коли вони його підтверджують. Під час розвороту тренду «середні» запі­знюються, а при боковому тренді дають багато неправильних сигналів.

15.3.8. Види дивергенцій

Усі індикатори дають найкорисніші поради тільки тоді, коли вони розходяться з цінами. Розходження (divergence) між напря­мком руху індикатора та динамікою цін вказує на те, що напря­мок руху цін зміниться.



Рис. 15.18 329


Дивергенція «биків» виникає тоді, коли ціни падають до ново­го мінімуму, а технічний індикатор відмовляється опускатися до нового мінімуму. Це свідчить про те, що, як правило, sell-тренд скоро закінчиться.

Дивергенція «ведмедів» виникає тоді, коли ціни виходять на новий максимум, а індикатор відмовляється підніматися до свого нового максимального значення. Дивергенція «ведмедів» свід­чить про те, що ціни зростають за інерцією, і buy-тренд готовий розвернутися.

Дивергенція буває трьох класів — А, В, С (рис. 15.18, 15.19). Дивергенція класу А показує найважливіші точки розвороту і кращі можливості для купівлі або продажу.

Дивергенція класу В менш значна, а класу С — менш важли­ва. Дивергенції класу В і С краще ігнорувати, якщо вони не під­тверджуються іншими індикаторами.

Рис. 15.19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]