Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Приклад статистичних характеристик консолідованих залишків на поточних рахунках клієнтів комерційного банку, млн грн

Кількість спостережень (залишків)

Середнє значення вибірки залишків*

Стандартне відхилення вибірки залишків

Імовірність, що вибірка нормально розподілена (за статистикою Жарка-Бера)

28

6,19

0,87

0,974

Скористаємось формулою r0,05=m-1,65s для підрахунку квантілю, підставляючи до неї середнє значення т = 6,19 та ста­ндартне відхилення залишків s = 0,87 із таблиці 13,3 : 4,755 = = 6,19 - 1,65 • 0,87. Таким чином, ми визначили оцінку VaR, тоб­то нижню межу можливих значень консолідованого залишку на кінець робочого дня, яка відповідає рівню довіри 95%.

Знаючи, що на поточних рахунках банку щодня залишається не менше ніж 4,755 млн грн, працівники казначейства можуть розміщувати ці (тимчасово вільні) кошти в більш довгі (ніж овер­найт) активи, наприклад, чотирнадцятиденні міжбанківські кре­дити, за якими процентна ставка вища. При цьому в середньому тільки один день на місяць (що випливає з рівня довіри 95%) у банку можуть виникати проблеми з ліквідністю, у зв'язку з тим, що рівень залишку буде меншим від 4,755 млн. Оскільки рівень залучень на один день для підтримки ліквідності стано­вить, як правило, близько 10% від розміщуваної суми 4,755 млн, то навіть при різкому зростанні процентних ставок після роз­міщення коштів у 14-денний кредит описана стратегія виявиться досить вигідною.

Оцінка VaR чистого прибутку підприсмства-імпортера. Перш ніж розглянемо приклади стратегій хеджування, проаналізуємо приклад динаміки чистого прибутку фірми, яка не застосовує хе­джування. У цьому разі ми зможемо побачити, у який спосіб та­кий чинник ризику, як відкрита валютна позиція, впливає на ди­наміку чистого прибутку протягом певного часу.

Вихідні дані для аналізу такі: українська фірма планує щомі­сячно імпортувати на умовах торговельного кредиту (термін по­гашення один місяць) та реалізувати на українському ринку про­тягом місяця партію комплектуючих для складання комп'ютерів на загальну суму 100 000 дол. Партія продається з 20-відсотко-вою надбавкою, половина цієї надбавки, тобто 10%, — операцій­ні витрати фірми.

Проблема полягає в тому, що значення чистого прибутку фір­ми перебуває під істотним впливом такого чинника, як динаміка валютного курсу. Справді, вартість імпортованої партії комплек­туючих, що враховується в активах як запаси, визначається за обмінним курсом на початку місяця. Водночас кредиторська за­боргованість 100 000 дол., яка має бути погашена в кінці місяця за рахунок виручки від реалізації, визначається за обмінним кур­сом в кінці місяця (табл. 13.4).

Таблиця 13.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]