Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

15.2.2. Аналіз економічних індикаторів

Аналіз усіх економічних індикаторів показує, що вплив на зміну курсу валюти відбувається за загальною схемою: якщо ін­дикатор показує поліпшення стану економіки, це призводить до підсилення валюти, і навпаки.

З огляду на зазначене вище, зауважимо, що вплив кожного економічного індикатора може розглядатись у двох аспектах: по-перше, це власне стан економіки і, по-друге, можливі методи державного регулювання, які обумовлені змінами у стані еконо­міки. Причому обидва компоненти такого аналізу діють в одному напрямку — або підсилюють валюту, або послаблюють її.

У більшості випадків під час оцінювання економічних індика­торів необхідно акцентувати увагу на таких моментах: прогноз стану ринку, наскільки суттєвим був вплив даного індикатора у попередньому періоді, надійність і всебічність економічного ін­дикатора, важливість даного індикатора для формування політи­ки маркет-мейкерів.

Економічні індикатори по-різному впливають на різні інстру­менти фінансового ринку. Так, інструменти з фіксованим дохо­дом і валютні курси більшою мірою залежать від економічних новин порівняно з ринком акцій, який, крім того, також значною мірою залежить від особливостей компанії, макроекономічних показників галузі, економічного зростання, інфляції.

Безперечним лідером на валютному ринку на межі XX та XXI ст. був і залишається долар США. За оцінками Міжнародного ва­лютного фонду Сполучені Штати сьогодні є «двигуном глобаль­ного зростання в період всесвітньої фінансової турбулентності». «Політика США на даний момент відіграє ключову роль у стабі­лізації міжнародного фінансового ринку. Зміцнення долара США розширило загальний попит, що допомогло відвернути перегрів американської економіки і пом'якшити зворотний ефект глоба­льної економічної турбулентності». Навіть запровадження з І сі­чня 1999 р. єдиної європейської валюти — «євро», яка, за оцін-

301

ками аналітиків, становитиме гідну конкуренцію долару США, не привело до суттєвого перерозподілу на світовому валютному ринку. У зв'язку з цим котирування на міжнародних ринках від­бувається переважно до долара США. Є, звичайно, і прямі коти­рування однієї валюти до іншої, минаючи долар США (вони ма­ють назву крос-курсів), але їх частка у загальному обороті дуже незначна. З огляду на зазначене, логічним і зрозумілим є те, що під час аналізу міжнародного валютного ринку обов'яз­ковим є оцінювання економічних індикаторів стану економіки Сполучених Штатів Америки, а також регулятивних заходів, що впроваджуються урядом та Федеральною резервною систе­мою США.

У процесі аналізу ринкової ситуації необхідно враховувати, що фундаментальні індикатори мають різну важливість під час визначення їх впливу на загальну тенденцію ринку, різну пері­одичність опублікування. Індикатори загального стану економіки мають квартальну періодичність опублікування, інші виходять щомісячно, індикатори соціально-психологічного стану населен­ня можуть опубліковуватись щотижнево або з періодичністю у кілька тижнів. Терміни публікації кожного показника жорстко визначені. Основними інформаційними агенціями зазвичай пуб­лікуються календарі випуску головних фундаментальних індика­торів. Під час реальної роботи на ринку дилер повинен чітко ус­відомлювати, з інструментами якої тривалості він працює, і під час аналізу ринкової тенденції спиратись, крім глобальних, на ін­дикатори відповідної тривалості. Так, індикатори глобального масштабу слід враховувати завжди, оскільки вони відбивають за­гальну довгострокову тенденцію на ринку. Але у разі торгівлі на «короткій дистанції», наприклад на ринку спот, або з інструмен­тами тривалістю до тижня тимчасові флуктуації на ринку можуть суперечити головній тенденції. У цьому випадку потрібно надати належну увагу, крім того, і більш короткотерміновим індикато­рам, наприклад NAPM, Housing Starts, Consumer Confidence.

Найбільшою небезпекою для дилерів є моменти зміни напря­мку тенденції. І виявлення таких моментів на ринку можливе лише за умов усебічного, комплексного і постійного моніторингу технічних, економічних, політичних та інших складових ринко­вого аналізу.

Як можна судити з інформації на рисунках 15.3 та 15.4, в останні роки спостерігається тенденція до значного збільшення загальної ліквідності світового валютного ринку, інтеграційних процесів, що проявляється у зменшенні розбіжності між значен-

302

нями головних індикаторів різних країн та значному зменшенні амплітуди їх мінливості (волатильності).

Рис. 15.4. Динаміка зміни ВВП Сполучених Штатів,

Німеччини та Великобританії за останнє десятиріччя

(інформацію отримано з інформаційної системи TENFORE)

303

10,00%

8,00%

6,00%

4,00%

2,00%

0,00%

1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988

-2,00%

-США -*— Японія і

•Великобританія —•—Німеччина

Рис. 15.5. Динаміка зміни СРІ (індексу споживчих цін) за останнє десятиріччя промислове розвинених країн світу (інформацію отримано з інформаційної системи TENFORE)

35,00% 30,00% -25,00% 20,00% -15,00% 10,00% -r-t-i-

5,00% l-j-т-

0,00%

-Ч 00% oL-i-ON.. j_Ov_l.-O\_LcK_l—55—l_oo\/£o—L-oS. з,ии/о qs I on ; on ! on pon | on j сіГуал] on

•США —А— Німеччина —>*-Великобританія \

Японія

-10,00%^-

його збільшення. Це пов'язано з процесами об'єднання, трансфо­рмацією економіки, додатковими інвестиціями у східній її части­ні, зміні структури зайнятості населення.

15.2.2.1. Економічні індикатори глобального макроекономічного значення

До найсуттєвіших і найважливіших економічних індикаторів відносять, звичайно глобальні показники, які відображають су­часний стан економіки країни в цілому. Це показники загальної кількості матеріальних благ, що виробляються у даній країні — GDP (Gross Domestic Product — валовий внутрішній продукт), GNP (Gross National Product — валовий національний продукт), показники інфляції — Implicit Deflator (безумовний дефлятор — індекс—показник інфляції), Price Index (індекс цін), РРІ (Produser Price Index — індекс промислових, або оптових, цін), СРІ (Con­sumer Price Index — індекс споживчих, або роздрібних, цін), по­казники стану безробіття та рівня зайнятості у даній країні.

10,00%

9,00%

8,00%

7,00%

6,00%

5,00%

4,00%

3,00%

2,00%

1,00%

0,00%

ON on ON ON on on on ON ON on ON ON ON on ON ON ON ON ON ON

отго-ггооогго-з-о-^оо-з-о-*

  • О — О — ' О — О — О — О — О — О — О — О

  • о — о—' о — о — о — о — о — о — о — о

- СРІ Великобританії |

-курс GBP/USD

Рис. 15.6. Динаміка зміни РРІ (індексу виробничих цін)

за останні десятиріччя промислове розвинених країн (інформацію отримано з інформаційної системи TENFORE)

Загальна тенденція не зберігається лише відносно рівня без­робіття у Німеччині, де у 1990-х роках спостерігається істотне

304

20

Рис. 15.7. Динаміка зміни курсу GBP/USD та індексу

споживчих цін Великобританії за останнє десятиріччя

(інформацію отримано з інформаційної системи TENFORE)

305

Назви перелічених показників характерні для економіки США та більшості промислове розвинутих країн. У деяких країнах мо­жуть існувати відмінності у назвах, але економічне та ринкове значення цієї групи індикаторів залишається незмінним. Така роль глобальних індикаторів обумовлена високим ступенем ко­реляції зміни самого індикатора та відповідної ситуації на ринку. На рисунках 15.7, 15.8 чітко простежується повторення тенденції у зміні валютного курсу та зміні індексу споживчих цін Велико­британії і зміні індексу виробничих цін у Японії, які відбивають загальну зміну рівня інфляції у відповідних країнах. Значні коли­вання у значеннях цієї групи індикаторів є одним з найважливі­ших сигналів для операторів валютного ринку під час проведення спекулятивних операцій.

Рис. 15.8. Динаміка зміни курсу JPY/USD

у порівнянні зі зміною РРІ Японії (інформацію отримано з інформаційної системи TENFORE)

Україна теж прагне дотримуватись світових стандартів. Уже кілька років провідними інформаційними агенціями, зокрема REUTERS, з певною періодичністю здійснюється оприлюднення головних макроекономічних показників української економіки

306

(табл. 15.3, 15.4). Інформація постачається Міністерством статис­тики України.

Таблиця 15.3

ГОЛОВНІ МАКРОЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ СТАНУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]