Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

2Mfwd 26 31.

10. 25-го травня до банку звернувся клієнт із проханням покрити форвардною угодою купівлю американських доларів за британські фу­ нти, що відбудеться 14-го липня. Розрахуйте курс, за яким буде укла­ дена угода, якщо 25-го травня банк котирує такі курси:

GBP/USD 1,5830-1,5840, 2m fwd 10 6,

3m fwd 16 12.

11. Розрахуйте ставку форвард/форвард 3v6 за угодою в доларах США, якщо на ринку склалися такі ставки спот:

Зт 6,125-6,25% р.а., 6т 6,30 - 6,45% р.а.

  1. Чи має місце депозитна операція в угодах за форвардними ста­ вками?

  1. Яка ставка лежить в основі FRA ?

  1. Для закриття депозитної позиції банку «ААА» знадобиться че­ рез півроку розміщувати шестимісячний депозит у британських фун­ тах стерлінгів на суму 50 000 000. Банк вирішив захистити себе від процентного ризику за допомогою FRA. На дату укладення угоди банк маркет-мейкер котирує банку «ААА» такі ставки:

GBP 6vl2 FRA 6,58 - 6,72% р.а. На дату урегулювання на ринку склалися такі процентні ставки:

ОВРбт 6,15-6,225% р.а. GBP 12т 6,25 - 6,34% р.а.

Розрахувати суму урегулювання, що одержить/сплатить банк «ААА».

230

231

РОЗДІЛ 12. СВОПИ

Після вивчення цього розділу ви зможете

« з'ясувати, що таке валютні свопи та для яких ці­лей вони використовуються;

  • зрозуміти механізм здійснення валютних свопів;

  • укладати угоди своп;

  • котирувати угоди своп;

  • виписувати тікети за угодами своп;

  • з'ясувати, що таке процентні свопи ринку капіта­ лів та для яких цілей вони здійснюються;

* зрозуміти механізм здійснення процентних свопів; « розрахувати сторони котирування базового проце­ нтного свопу;

* пояснити, що таке валютно-процентні свопи, яких видів вони бувають та для яких цілей здійснюються.

12.1. Свопи ринку конверсійних операцій

12.1.1. Поняття валютних свопів та їх класифікація

Валютний своп — це обмін потоками двох валют за певний період у майбутньому між сторонами угоди. Валютні свопи поді­ляють на свопи з фіксованими ставками та свопи з плаваючими ставками (процентні свопи):

• свопи з фіксованими ставками, що являють собою комбіна­цію конверсійних угод з різними датами валютування (більш відомі як валютні свопи (currency swap). Вони здебільшого ви­користовуються на ринку forex). Ці свопи будуть детально роз­глянуті нижче;

» свопи з плаваючими процентними ставками (процентні або валютно-процентні свопи), що являють собою обмін активами або зобов'язаннями (вираженими в одній або в різних валютах). Вони переважно використовуються на ринку капіталів.

Своп з фіксованими ставками валют може укладатися двома способами:

— як комбінація двох протилежних конверсійних угод на од­ накову суму з різними датами валютування;

— як дві зустрічні депозитні угоди на еквівалентні суми валют. Свопи з'явилися зовсім недавно і за кілька десятків років ста­ ли одним з основних засобів, використовуваних організаціями

232

для управління активами та зобов'язаннями. Ринок свопів з'явив­ся в 60-ті роки, коли вартість інвестиційних премій, введених ор­ганами, що контролюють біржову діяльність у Великобританії, обмежили можливості британських компаній інвестувати кошти за рубежем. Компенсаційні позики виникли як метод, що дає змогу обминати ці обмеження. Британська компанія позичала фунти стерлінгів британській філії американської компанії, а аме­риканська компанія, у свою чергу, позичала долари США філії британської компанії, що інвестувала їх на території США.

Розглянемо валютні свопи як угоди з двома конверсійними угодами. Операція своп узгоджується дилерами зазвичай як одна угода, що включає відразу дві зустрічні конверсійні операції. Да­та виконання ближчої конверсійної угоди називається датою ва­лютування, а дата виконання більш віддаленої за терміном угоди — датою закінчення свопу (maturity date).

Валютні свопи класифікують за кількома ознаками:

1. За термінами укладення:

  • простий своп (стандартний) — перша конверсійна угода укладається на умовах спот, а зустрічна операція — на умовах фор­ вард (наприклад, свопи типу спот/тиждень (spot/week), спот/місяць (spot/month) і т. д.);

  • своп форвард/форвард — перша конверсійна угода уклада­ ється на умовах форвард, а зустрічна операція — теж на умовах форвард, але на більш тривалий термін;

  • своп із датами валютування до спота — перша конверсійна угода укладається з датою валютування до спота, а зустрічна опе­ рація — на умовах спот (свопи типу тому/некст (torn/next), тод/некст (tod/next) і тод/спот (tod/spot)).

2. За типом укладання:

  • своп типу buy/sell (b/s) — якщо в першій конверсійній опе­ рації валюта купується, а в зустрічній операції — продається,

  • своп типу sell/buy (s/b) — якщо в першій конверсійній опе­ рації валюта продається, а в зустрічній операції — купується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]