Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bereslavska_Mign_rozrahunki_ta_valutni_operatsii.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
3.69 Mб
Скачать

ББК 65.268 М58

Розповсюджувати та тиражувати без офіційного дозволу КНЕУ забороняється

ПЕРЕДМОВА

Автори:

О. І. Береславська, о. М. Наконечний, м. Г. Пясецька, о. В. Боришкевич, в. Б. Гордон, о. Ю. Русалова, а. В. Тимофеев

Рецензенти:

О. А. Кириченко, д-р екон. наук, проф.,

віце-президент банку «Надра»

О. С. Брагін, директор департаменту валютного контролю та ліцензування Національного банку України

Гриф надано Міністерством освіти і науки України Лист № 14/18.2-1238 від 29.08.01

М58 Міжнародні розрахунки та валютні операції: Навч. по­сібник / О. І. Береславська, О. М. Наконечний, М. Г. Пясецька та ін.; За заг. ред. М. І. Савлука. — К.: КНЕУ, 2002. — 392 с. ISBN 966-574-331-7

У навчальному посібнику висвітлені методологічні та практичні аспекти організації міжнародних розрахунків та валютних операцій з урахуванням світового та вітчизняного досвіду. Зміст посібника викладено комплексно, з огляду на інтереси всіх учасників міжнародних розрахунків та валютного ринку. Проте, зважаючи на важливу роль у цій сфері комерційних банків, основні питання розглядаються передусім з їхніх позицій.

Для студентів економічних спеціальностей вищих закладів освіти четвертого рівня акредитації, аспірантів, викладачів, наукових і практичних працівників.

ББК 65.268

© О. І. Береславська, О. М. Наконечний,

М. Г. Пясецька та ін., 2002 © КНЕУ, 2002

ISBN 966-574-331-7

Розбудова в Україні відкритої ринкової економіки, інтеграція її у світовий економічний простір зумовлюють прямий вихід пе­реважної більшості суб'єктів господарювання на світовий ринок, активну участь їх у міжнародних розрахунках та систематичну діяльність на валютних ринках. Регулярні розрахунки з інозем­ними партнерами, купівля необхідної для цього іноземної валюти чи продаж одержаної від зовнішньоекономічних операцій валюти стали повсякденною практикою для багатьох підприємств та ор­ганізацій у сучасній Україні. В недалекому майбутньому ця дія­льність стане ще активнішою та актуальнішою, особливо в міру розвитку та лібералізації валютного ринку і розширення можли­востей використання його механізму для хеджування та арбітражу.

У зв'язку з викладеним особливого значення набуває вивчен­ня дисципліни «Міжнародні розрахунки та валютні операції» при підготовці економістів для підприємств усіх галузей народного господарства, комерційних банків, небанківських фінансово-кре­дитних установ. Вони повинні розуміти сутність складних валю­тних відносин і вміти здійснювати конкретні операції у сфері міжнародних розрахунків та на валютних ринках. Вирішенню за­значеного завдання сприятиме цей навчальний посібник. Його авторами є викладачі та фахівці-практики, які читають відповідні курси в Українській фінансово-банківській школі при Київському національному економічному університеті.

Авторами окремих розділів навчального посібника є: О. І. Бе­реславська — розділи 1, 2, 3 (крім 3.3.4), 4 (крім 4.5), 5, 7, 8; О. В. Бо­ришкевич — розділи 3.3.4, 4.5, 6; В. Б. Гордон — розділ 15, 16; О. М. Наконечний — розділи 13, 14; М Г. Пясецька — розділи 15, 16; О. Ю. Русалова — розділи 9, 11, 12.2; А. В. Тимофеев — роз­діли 10, 12.1.

Керівництво авторського колективу та загальну редакцію по­сібника здійснив проф. М, І. Савлук.

Автори будуть вдячні читачам навчального посібника за за­уваження та пропозиції щодо поліпшення його змісту та форми викладу. Ваші відгуки та пропозиції просимо надсилати на адре­су: м. Київ-03113, вул. Дегтярівська, 49-Г, Українська фінансово-банківська школа, проф. М. І. Савлуку.

ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА МЕХАНІЗМ МІЖНАРОДНИХ

РОЗРАХУНКІВ

РОЗДІЛ 7 ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ РОЗРАХУНКІВ

Після вивчення цього розділу ви зможете:

  • пояснити, що таке міжнародні розрахунки, хто заінте­ ресований у їх проведенні, які бувають способи платежів;

  • з'ясувати роль національних і колективних валют та золота в міжнародних розрахунках;

  • дати характеристику валютно-фінансовим та пла­ тіжним умовам зовнішньоекономічних угод;

  • пояснити, що таке ризики у зовнішньоекономічній діяльності та які існують способи їх усунення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]