Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ep_shpory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
226.81 Кб
Скачать

2. Основні показники оборотних коштів підприємства.

Оборотні кошти підприємства постійно знаходяться в русі, роблячи кругообіг. Із сфери обертання вони переходять у сферу виробництва, а потім із сфери виробництва – знову в сферу обертання і т.д. Кругообіг коштів починається з моменту оплати підприємством матеріальних ресурсів та інших елементів, необхідних виробництву, і закінчується поверненням цих витрат у вигляді виторгу від реалізації продукції. Потім кошти знову використовуються підприємством для придбання матеріальних ресурсів і запуску їх у виробництво

Час, протягом якого оборотні кошти роблять повний кругообіг, тобто проходять період виробництва й обертання, називається періодом обороту обігових коштів (Ко). Цей показник характеризує середню швидкість прямування засобів на підприємстві або в галузі.

Інтенсивність використання оборотного капіталу підприємства характеризується показником, який називається оборотністю та дорівнює числу оборотів капіталу за звітний період. Цей показник розраховується як частка від розподілу загального обсягу продажів (виторгу) підприємства за звітний період до вартості капіталу. Звичайно, в ході комплексного аналізу окремо визначають:

  • потребу підприємства в оборотних засобах для придбання виробничих запасів – норматив виробничих запасів (Нвз);

  • тривалість виробничого циклу і рівень наростання витрат у незавершеному виробництві – норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві (Ннв);

  • термін зберігання готової продукції на підприємстві, витрати часу на завантаження і доставку і т. ін. – норматив оборотних засобів у залишках готової продукції (Нгп);

  • норматив оборотних запасів на витрати майбутніх періодів (Нмп), який визначаться таким чином: до суми витрат майбутніх періодів, що має підприємство на початок планового року, додаються витрати майбутніх періодів планового року згідно з кошторисом, та віднімаються витрати, що включаються до собівартості продукції, яка виробляється в плановому році;

  • сукупність усіх активів, якими володіє підприємство – сукупний норматив оборотних засобів підприємства (Нс).

У результаті аналізу виявляється, скільки разів протягом аналізованого періоду капітал, вкладений у ту чи іншу матеріально-речовинну форму, відшкодовувався підприємству під час реалізації його продукції та послуг.

Прискорення оборотності обігових коштів має найважливіше значення, оскільки безпосередньо впливає на розмір товарообігу, прибутків і доходів. Чим вища оборотність цієї частини ресурсів, тим менша потреба в них і тим вищими є кінцеві результати господарської діяльності.

Пропорція, в якій капітал поділяється на основний і оборотний, впливає на річний прибуток підприємства та його рентабельність.

Оскільки обіговий капітал обертається швидше основного, то за час обороту основного капіталу обіговий здійснює декілька оборотів.

Тому, чим більша частка основного капіталу в усьому авансованому капіталі, тим менший час обороту всього капіталу.

А чим більше число оборотів обігового капіталу, а в ньому, відповідно, перемінної частини, тим більша сума прибутку, а отже, вища рентабельність роботи.

Значну роль у відтворенні основного й оборотного капіталу відіграють інвестиції.

Інвестиціями є всі види грошових, майнових і інтелектуальних цінностей, що вкладаються в реальні та фінансові активи з метою отримання прибутку (доходу), витрати на створення, розширення, реконструкцію та технічне переозброєння основного капіталу, а також на пов’язані з цим зміни оборотного капіталу.

В підприємницькій діяльності частина інвестицій, що направляється в капітальне будівництво на розширене відтворення основних засобів, за сформованою в економіці термінологією називається капітальними вкладеннями.

Капітальні вкладення – це витрати матеріальних, трудових і грошових ресурсів, спрямовані на відновлення і приріст основних засобів. Головним джерелом капітальних вкладень є фонд накопичення, що спрямовується на приріст основних засобів. Інші джерела – фонд амортизації, залучені кошти населення.

Джерелами формування капіталу є власні кошти підприємства та кошти, залучені з різних джерел.

Джерелами формування власного капіталу є:

  • початкові грошові та матеріальні внески фізичних і юридичних осіб у статутний (акціонерний, установчий) фонд;

  • добродійні внески та пожертвування;

  • прибуток від господарської діяльності;

  • прибутки від інших операцій і т.д.

Джерелами формування позичкового капіталу є кредити банку та приватних осіб, кредиторська заборгованість, комерційний кредит, залучені кошти акціонерів, ефективне використання лізингу, оренди та інші джерела.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]