Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ep_shpory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
226.81 Кб
Скачать

30. Показники ефективності основних засобів.

Основні засоби є матеріально-технічною базою виробництва. Від їхнього обсягу залежать виробнича потужність підприємства та рівень технічної озброєності праці.У процесі експлуатації основні засоби, як нам відомо, піддаються фізичному й моральному зносу, що обертається для підприємства значними втратами.

Зменшити втрати зносу основних засобів можна шляхом кращого їхнього використання, підвищення рівня основних показників:

  • фондовіддачі (ФВ) – який характеризує річний випуск продукції з одиниці вартості основних засобів;

  • фондомісткості (ФМ) – який представляє собою показник зворотній фондовіддачі, за допомогою якого можна визначити величину основних засобів, яка припадає на одиницю вартості випуску відповідного виду продукції;

  • коефіцієнта змінності (КЗМ) – він визначається відношенням суми машино-змін, відпрацьованих протягом доби до загальної кількості машин, наявних в одному підрозділі;

  • коефіцієнта використання виробничої потужності (КВП) – це відношення річного випуску товарної, чистої та валової продукції на підприємстві до середньорічної вартості основних засобів.

Поліпшити ці показники можна за рахунок інноваційного прогресу, удосконалювання структури основних засобів, скорочення всіляких простоїв устаткування, удосконалювання виробництва та праці, розвитку нових форм господарювання, проведення оцінки процесу оновлення активної частини основних засобів.Для оцінки процесу оновлення активної частини основних засобів використовують коефіцієнти оновлення і вибуття, проводять аналіз вікового і кісного складу устаткування.

Коефіцієнт оновлення (Кон) розраховується як відношення вартості введених в дію протягом року активної частини основних засобів до сумарної їх первісної вартості на кінець року. Коефіцієнт вибуття (Квиб) визначають шляхом ділення вартості основних засобів, які вибувають протягом року, до сумарної їх первісної вартості на початок року.

Порівняння величин коефіцієнтів оновлення і вибуття основних засобів дає змогу відслідкувати тенденцію в нагромадженні активної частини основних засобів і темпи зміни морально застарілих засобів.Крім прибутку, основним джерелом удосконалювання основних засобів підприємства є амортизаційні відрахування. Амортизація основних засобів нараховується із застосуванням таких методів: Прямолінійний, зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний, виробничий,

31 Нематеріальні ресурси: поняття, види: об'єкти промислової та інтелектуальної власності.

Нематеріальні ресурси – це складова частина потенціалу підприємства, здатна забезпечувати економічну користь протягом відносно тривалого періоду. Поняття нематеріальні ресурси використовується для характеристики об’єктів інтелектуальної власності. Інтелектуальна власність у широкому розумінні - це юридична категорія, яка застосовується для:

- визначення результатів творчої праці людини;

- позначення належності результатів творчої праці відповідним суб’єктам творчої діяльності;

- закріплення за цими суб’єктами особистих немайнових і майнових прав, пов’язаних з розробкою і використанням створених ними інтелектуальних продуктів. У складі об’єктів інтелектуальної власності виділяють; 1) об’єкти промислової власності ( в тому числі винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг фірмове найменування, зазначення походження товарів); 2) об’єкти, що охороняються авторськими та суміжними правами ( це твори в галузі науки, літератури та мистецтва, комп’ютерні програми, бази даних, права, що стосуються виконавчої діяльності артистів, звукозапису, радіо та телевізійних передач, топологія інтегральних мікросхем) ;

3) інші нетрадиційні об’єкти інтелектуальної власності (раціоналізаторські пропозиції, ноу-хау, комерційні таємниці.

З поміж об’єктів промислової власності центральне місце належить винаходам. Винахід – це результат творчої діяльності людини в будь-якій галузі технології. Об’єктами винаходу можуть бути: продукт і спосіб.

Виділяють кілька основних видів продукті, які можуть стати об’єктом винаходу: - пристрій ( машина, механізм, прилад тощо, які характеризуються наявністю конструктивних елементів та зв’язків між ними.);

- речовина (індивідуальні хімічні сполуки, композиції, продукти ядерного перетворення);

- штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин. Не визнаються винаходами: відкриття, наукові теорії, математичні методи, методи організації та управління господарством, розклади, програми для обчислювальних машин, сорти рослин і породи тварин.

Корисна модель – це результат творчої діяльності людини, об’єктом якої може бути конструктивне вирішення пристрою або його складових частин..

Промисловим зразком називається результат творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання. Об’єктом такої діяльності може бути: форма, малюнок, кольори або їх поєднання. Промисловий зразок може бути об’ємним, плоским або комбінованим. Промисловий зразок – це нове художньо-конструктивне вирішення виробу. Художньо-конструктивне вирішення виробу признається промисловим зразком і забезпечується правовою охороною за умов його новизни та промислової придатності.

Товарними знаками та знаками обслуговування(знаки для товарів і послуг)вважаються оригінальні позначення з допомогою яких товари і послуги одних осіб відрізняють від однорідних товарів і послу інших осіб. Використання таких знаків дає можливість споживачу швидко знайти та ідентифікувати потрібний йому товар. Фізична або юридична особа, яка зареєструвала зазначення походження товар, одержує право на його використання. Недобросовісною конкуренцією вважаються будь-які дії в конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності: неправомірне використання ділової репутації конкурента, створення перешкод в процесі конкуренції, неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці. Комерційна таємниця – це відомості, безпосередньо пов’язані з діяльністю підприємства, які не є державними таємницями і розголошення яких може завдати шкоди інтересам підприємства. це сукупність виробничої, фінансово-економічної, та науково-технічної інформації про діяльність підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]