Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ep_shpory.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
226.81 Кб
Скачать

29. Підприємництво як сучасна форма господарювання.

Основними суб’єктами ринкової економіки виступають підприємства, об’єднання громадян, окремі підприємці і державні установи, громадські організації і т. п.

Усі суб’єкти господарської діяльності у взаємозв’язку складають єдине ціле економічного механізму суспільства. Мета і характер діяльності суб’єктів господарської діяльності можуть бути різні. Тому за цими ознаками їх можна поділити на підприємницькі (комерційні), котрі функціонують і розвиваються за рахунок власних коштів, і непідприємницькі (некомерційні), існування яких забезпечується бюджетним фінансуванням державою. Суб’єкти господарювання з підприємницьким характером діяльності являють собою підприємства.

Підприємство – це організаційно відокремлена і економічно самостійна ланка господарювання (економіки), що виготовляє продукцію або надає платні послуги.

В умовах ринкової системи господарювання підприємство виступає її первинною ланкою, має економічну та юридичну самостійність.

Економічна самостійність підприємства – самостійне вирішення основних питань економічної діяльності: що, як і для кого виробляти, за якою ціною продавати продукцію та як розпоряджатися одержаним прибутком, що залишається після сплати податків та інших обов’язкових платежів.

Юридична самостійність підприємства – юридична особа з правом укладання господарських угод, має власну назву, власний рахунок у банку, печатку.

Досягнення успіху на ринку можливо за умови ефективного використання ресурсів в умовах їх обмеженості, чіткої взаємодії виробничих факторів для досягнення потрібного обсягу реалізації продукції при інших заданих показниках, а також, в залежності від конкретних обставин підприємство може:

  • максимізувати результат діяльності при заданому обсязі виробництва;

  • мінімізувати витрати ресурсів при обмеженні обсягу результату;

  • оптимізувати витрати і результати в оптимальних співвідношеннях.

Підприємства, як суб’єкти ринкової економіки відрізняються поміж собою структурою, номенклатурою, асортиментом продукції, що виробляється, сферами прикладання капіталів.

За структурою підприємства підрозділяються на вузькоспеціалізовані, багатопрофільні і комбіновані.

Вузькоспеціалізовані – це підприємства, що виготовляють обмежений асортимент продукції масового чи багатосерійного виробництва (виробництво чавуну, сталі, прокату, зерна, м’яса і т.д.).

Багатопрофільні підприємства випускають продукцію різноманітного асортименту і різного призначення. У промисловості вони можуть одночасно спеціалізуватися на виготовленні морських суден, автомобілів, комп’ютерів, перевезенню вантажів і т.д. У сільському господарстві – вирощуванні зерна, овочів, фруктів, кормів, худоби і т.д.

Комбіновані підприємства один вид сировини або готової продукції перетворюють паралельно або послідовно в інший вид, потім у третій і т.д.

Усі підприємства можна також класифікувати за такими критеріями, як форма власності на засоби виробництва та ступінь концентрації капіталу.

Власність – це економічне поняття, яке означає сукупність економічних механізмів, обумовлених правовим відношенням людей до засобів виробництва, ступені концентрації капіталу і отриманої з їх допомогою продукції.

Державні підприємства – засновниками яких є держава (уряд, місцеві органи влади) і функціонують вони за рахунок бюджету держави. Ці підприємства розрізняються за цілями та характером діяльності, способами управління й контролю з боку держави, характером фінансових і майнових відносин з нею та з грошовим ринком, за ступенем господарської самостійності. Вони поділяються на такі види: казені, бюджетні, приватні, громадські.

Приватні підприємства засновуються на власності фізичної особи та існують у кількох формах:

  • одноосібні підприємства – власником капіталу яких є одна людина;

  • партнерства на паях (спілки) – поєднання капіталу кількох осіб;

  • корпорації, або акціонерні, товариства – внесок (пай) підтверджується цінним папером, акцією.

Колективні підприємства – засновані на власності трудового колективу підприємства.

Комунальні підприємства – засновані на власності територіальної громади.

Господарські товариства – засновані на засадах угоди між юридичними особами й громадянами шляхом об’єднання їхнього майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

Підприємства, засновані на власності об’єднання громадян.

Іноземні підприємства – створені на власності іноземного капіталу, або мають контрольний пакет акцій (спільні підприємства).

Основною формою підприємств в ринкових умовах є акціонерні товариства (компанії), власність яких утворюється внаслідок злиття капіталів засновників компаній, а також випуску цінних паперів (акцій) і їхнього продажу. У структурі акціонерного капіталу (власності) виділяють власний і позичковий капітал.

Об’єктом підприємництва є господарська діяльність, спрямована на одержання доходу, а суб’єктами підприємництва – підприємці і підприємства в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]