Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPK_UPK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать
  1. Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання зна-

ряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у ре- зультаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшу- куваних осіб.

  1. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

  2. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з про- курором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопо- танням, яке повинно містити відомості про:

  1. найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

  2. короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв’язку з розслідуванням якого подається клопотання;

  3. правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначен- ням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідаль- ність;

  4. підстави для обшуку;

  5. житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого воло- діння особи, де планується проведення обшуку;

  6. особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактич- ному володінні якої воно знаходиться;

  7. речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії доку- ментів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

  1. Клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходжен- ня за участю слідчого або прокурора.

  2. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

  1. було вчинено кримінальне правопорушення;

  2. відшукувані речі і документи мають значення для досудового роз- слідування;

  3. відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, мо- жуть бути доказами під час судового розгляду;

  4. відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

  1. Обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка поля- гає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевос- ті, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або органі- зації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об’єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встанов- лення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

  2. Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є вине- сена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кри- мінальне провадження. Не можуть звертатися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді сторона захисту чи потерпілий, які мають лише пра- во подати таке клопотання особі, котра здійснює досудове розслідування. Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов'язково такі дані: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер, що підтверджує факт та час початку кримінального провадження; 2) короткий, але змістовний виклад обставин кримінального правопорушення, що встановлені на час подання клопотання про обшук і які певною мірою можуть вказувати на спрямованість та потребу пошукових дій слідчого, прокурора; 3) правову ква- ліфікацію цього правопорушення із зазначенням конкретної статті відповідно до чинних на час подання клопотання норм Кримінального кодексу України; 4) встановлені слідчим, прокурором підстави для проведення обшуку за цим кримінальним провадженням; 5) конкретне житло чи інше володіння особи або їх частину чи конкретне приміщення, володарем якого є фізична або юридична особа, незалежно від права власності на таке приміщення; 6) фізичну чи юри- дичну особу, якій належить житло чи інше володіння особи, а якщо їх на час подання клопотання не встановлено, то з вказівкою на те, які заходи для вста- новлення власника здійснені і які їх результати, а також фактичного володаря цього приміщення на час планованого проведення обшуку і підстави для воло- діння ним; 7) речі, документи або осіб, що підозрюються у причетності до вчи- нення кримінального правопорушення, яких планується відшукати, з можливою конкретизацією таких відомостей. Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру до- судових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках кон- кретного провадження. В разі потреби слідчий суддя може затребувати додання інших матеріалів або надання оригіналів окремих із них замість наданих копій.

  3. Клопотання про обшук підлягає реєстрації в канцелярії суду у встанов- леному порядку і розглядається слідчим суддею невідкладно в день його над- ходження за участі слідчого або прокурора. Неможливість слідчого, прокурора з поважних причин взяти участь у розгляді клопотання не дає підстав для від- кладення його розгляду на інший день. Якщо досудове розслідування здійсню- ється групою слідчих, інтереси органу розслідування в суді може представляти один із слідчих за дорученням керівника групи.

  4. Обов’язок довести наявність достатніх для обшуку підстав поклада- ється на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку, проте на їхню достатність може вказувати: встановлення події, що має ознаки правопорушення; доведеність або ймовірність того, що відшукувані

речі й документи мають значення для досудового розслідування, а розшуку- вана особа обґрунтовано підозрюється в причетності до підготовки, вчинення правопорушення чи приховування його слідів; відомості, які містяться у від- шукуваних речах і документах можуть стати змістом фактичних обставин, які стануть доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи особи ймовірно знаходяться у зазначених в клопотанні житлі чи іншому приміщенні, що має підтвердження матеріалами провадження або відповідає звичному пе- ребігу подій, наприклад, знаряддя злочину можуть зберігатися за місцем про- живання підозрюваного або в осіб, з якими він підтримує дружні стосунки.

Стаття 235. Ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи

  1. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого воло- діння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

  2. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого воло- діння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про:

  1. строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлений ухвали;

  2. прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук;

  3. положення закону, на підставі якого постановляється ухвала;

  4. житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого воло- діння особи, які мають бути піддані обшуку;

  5. особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактич- ному володінні якої воно знаходиться;

  6. речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

  1. Виготовляються дві копії ухвали, які чітко позначаються як копії.

  1. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи є процесуальним документом одноразового використання, до того ж об- меженим у реалізації наданого права лише в межах конкретного кримінального провадження і в обмежений після надання дозволу час. Проведення додатко- вого чи повторного обшуку того самого житла чи іншого володіння особи в межах здійснення одного досудового розслідування за будь-яких інших або тих самих підстав зумовлює потребу нового звернення до слідчого судді з клопо- танням про проведення обшуку. Надана ухвала про дозвіл на обшук за одним кримінальним провадженням не може бути реалізованою в іншому криміналь- ному провадженні. Здійснення фактичного проникнення до житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді, незалежно від вчинення в ньому пошукових дій та складання протоколу обшуку, слід вважати реалізацією наданого дозволу на обшук, а повторне проникнення до цього ж житла чи ін- шого володіння особи з посиланням на цю ухвалу слідчого судді - незаконним.

  1. Крім відповідності загальним вимогам щодо порядку підготовки й по- станови судових рішень, ухвала слідчого судді про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи повинна містити визначені процесуальним законом відомості, до яких віднесено такі: 1) в постановленій ухвалі слідчий суддя повинен обов’язково зазначити строк дії постановленої ним ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення, але ним можуть бути встановлені й більш стислі розумні строки, що є об’єктивно необхідними для виконання слідчої (розшукової) дії. Проміжок часу, в межах якого підлягає виконанню ухвала, обчислюється з дотриманням вимог, встановлених ст. 115 КПК, проте в будь-яких випадках такий строк не повинен перевищувати гра- ничного строку досудового розслідування, встановленого вимогами ст. 219 КПК; 2) в ухвалі повинно бути зазначено посаду, прізвище й ініціали прокуро- ра, слідчого, який подав клопотання про обшук. Зазвичай ці дані відповідають даним особи, яка здійснює досудове розслідування або керує роботою слідчої групи на час подання клопотання. Проте це не означає, що виконуватися ухвала про дозвіл на обшук повинна тільки особою, від імені якої подано клопотання. Її виконання здійснюється в порядку, встановленому ст. 236 КПК; 3) вказівка на положення закону, на підставі якого постановляється ухвала, передбачає зазна- чення в ній відповідних статей КПК та інших законів і нормативних актів, яки- ми встановлено порядок надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи; 4) в ухвалі повинні бути відображені дані, які вказують на місто чи іншу адміністративно-територіальну одиницю, вулицю, реєстраційний номер будів- лі, якщо його такій будівлі надано, номер квартири, конкретну частину житла, приміщення побутового, господарського, виробничого або іншого призначення чи іншого володіння особи, транспортний засіб з найменуванням його виду, мо- делі та реєстраційних номерів, земельну ділянку зі вказівкою на місце її розта- шування відповідно до земельного кадастру та інші дані, що індивідуалізують об’єкти, які мають бути піддані обшуку. Якщо будівля чи інше володіння особи не мають чітко визначених реєстраційних ознак, то зазначають ті з них, які да- ють можливість вказати на конкретний об’єкт, що підлягає обшуку, наприклад, «самовільно зведений триповерховий будинок на узбережжі Чорного моря в ра- йоні селища Сімеїз у 20 метрах від в’їзду до санаторію «Вогник» і 50 метрах від будинку громадянина А., розташованому по вулиці Морській, № 22»; 5) вимога щодо потреби зазначення в ухвалі даних про особу, якій належить житло чи інше володіння, або особу, у фактичному володіння якої воно знаходиться, по- кладає обов’язок встановлення таких даних на слідчого, прокурора, який звер- нувся до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук. Якщо такі об’єкти належать кільком особам або перебувають у фактичному володінні невідомої кількості осіб, то має бути встановлена і вказана в ухвалі хоча б одна з таких осіб; 6) зазначення в постанові речей, документів або осіб, для виявлення яких проводиться обшук, не вимагає докладної деталізації таких даних і може бути вказано в загальних рисах, оскільки саме для пошуку й встановлення таких об’єктів здійснюється слідча (розшукова) дія.

  1. Постановлена слідчим суддею ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи виготовляється і надається особі, що звернулася з кло- потанням (слідчому, прокурору) в трьох примірниках, два з яких чітко позна- чаються як копії. Кожна з копій має силу оригіналу такої ухвали і повинна бути повністю ідентичною з першим її примірником.

Стаття 236. Виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]