Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPK_UPK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать
  1. Виконання ухвали про здійснення приводу може бути доручене від- повідним підрозділам органів внутрішніх справ, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства або органів державного бюро розслідувань.

  2. Ухвала про здійснення приводу оголошується особі, до якої він за- стосовується, особою, яка виконує ухвалу.

  3. Особа, рішення про здійснення приводу якої прийнято слідчим суд- дею, судом, зобов’язана прибути до місця виклику в зазначений в ухвалі про здійснення приводу час у супроводі особи, яка виконує ухвалу.

У випадку невиконання особою, що підлягає приводу, законних ви- мог щодо виконання ухвали про здійснення приводу, до неї можуть бути застосовані заходи фізичного впливу, які дозволяють здійснити її супрово- дження до місця виклику. Застосуванню заходів фізичного впливу повинно передувати попередження про намір їх застосування. У разі неможливості уникнути застосування заходів фізичного впливу вони не повинні переви- щувати міри, необхідної для виконання ухвали про здійснення приводу, і мають зводитися до мінімального впливу на особу. Забороняється застосу- вання заходів впливу, які можуть завдати шкоди здоров’ю особи, а також примушення особи перебувати в умовах, що перешкоджають її вільному пересуванню, протягом часу більшого, ніж необхідно для негайного до- ставлення особи до місця виклику. Перевищення повноважень щодо засто- сування заходів фізичного впливу тягне за собою відповідальність, вста- новлену законом.

  1. У разі неможливості здійснення приводу особа, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, повертає її до суду з письмовим поясненням при- чин невиконання.

  1. Виконання ухвали про здійснення приводу може бути доручено від- повідним підрозділам органів внутрішніх справ, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства або органів

державного бюро розслідувань (детально питання приводу учасника кримі- нального провадження повинні бути врегульовані відповідними відомчими інструкціями).

  1. Привід виконується органом, на який покладено виконання ухвали про привід, як правило, за місцем фактичного проживання особи, яка ухиляється від явки за викликом, або за місцем її роботи. Ухвала про здійснення приводу оголошується особі, до якої він застосовується, особою, яка виконує ухвалу.

  2. Особа, рішення про здійснення приводу якої прийнято слідчим суддею, судом, зобов’язана прибути до місця виклику в зазначений в ухвалі про здій- снення приводу час у супроводі особи, яка виконує ухвалу.

При виконанні ухвали має бути забезпечене право особи, яка піддається приводу, на гідне поводження з нею. Але у випадку невиконання особою, що підлягає приводу, законних вимог щодо виконання ухвали про здійснення при- воду, до неї можуть бути застосовані заходи фізичного впливу, які дозволяють здійснити її супроводження до місця виклику. Застосуванню заходів фізичного впливу повинно передувати попередження про намір їх застосування. У разі не- можливості уникнути застосування заходів фізичного впливу вони не повинні перевищувати міри, необхідної для виконання ухвали про здійснення приводу, і мають зводитися до мінімального впливу на особу. При цьому забороняється застосування заходів впливу, які можуть завдати шкоди здоров’ю особи, а та- кож примушення особи перебувати в умовах, що перешкоджають її вільному пересуванню, протягом часу більшого, ніж необхідно для негайного доставлен- ня особи до місця виклику (наприклад, доставлення особи до органів внутріш- ніх справ задовго до часу виклику і поміщення її до спеціального приміщення, в результаті чого особа перебуває в умовах, що перешкоджають її вільному пе- ресуванню). Перевищення повноважень щодо застосування заходів фізичного впливу тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Оскільки ці осо- би під час виконання ухвали про привід мають спеціальні владні повноважен- ня, а отже, виконують функції представників влади, тому за наявності в їх діях ознак перевищення влади вони можуть нести відповідальність за відповідною частиною ст. 365 КПК.

  1. Якщо буде встановлено, що здійснення приводу неможливо (наприклад, особа відсутня за місцем проживання або роботи), особа, яка виконує ухвалу про здійснення приводу, повертає її до суду з письмовим поясненням причин невиконання (з відповідним рапортом, поясненням осіб, які проживають (пра- цюють) поряд з особою, яка підлягає приводу, про її відсутність).

Якщо особа, яка підлягає приводу, проживає чи фактично знаходиться за межами України, її привід здійснюється відповідно до міждержавних угод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]