Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPK_UPK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать
  1. Мотиви застосування або відмови у задоволенні клопотання про застосування тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом;

  2. перелік документів, які посвідчують користування спеціальним правом та які підлягають поверненню особі або вилученню на час тим- часового обмеження у користуванні спеціальним правом;

  3. строк тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом, який не може становити більше двох місяців;

  4. порядок виконання ухвали.

  1. Копія ухвали надсилається особі, яка звернулася з відповідним кло- потанням, підозрюваному, іншим заінтересованим особам не пізніше дня, наступного за днем її постановлений, та підлягає негайному виконанню в порядку, передбаченому для виконання судових рішень.

  1. У задоволенні заявленого клопотання слідчий суддя відмовляє, якщо прокурор або слідчий не доведуть наявність достатніх підстав вважати, що та- кий захід необхідний:

а) для припинення кримінального правопорушення чи запобігання вчи- ненню іншого;

б) для припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного щодо перешкоджання кримінальному провадженню;

в) для забезпечення відшкодування шкоди.

  1. Для вирішення питання про тимчасове обмеження у користуванні спе- ціальним правом слідчий суддя враховує правову підставу для тимчасового об- меження у користуванні спеціальним правом; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки такого тимчасо- вого обмеження для інших осіб.

Якщо внаслідок тимчасового обмеження особи в користуванні спеці- альним правом істотно порушуються права, свободи і законні інтереси ін- ших осіб, слідчий суддя зобов’язаний вищою мірою уважно врахувати цю обставину.

  1. У результаті розгляду клопотання слідчий суддя постановляє ухвалу, в якій зазначаються відповідні мотиви застосування цього заходу або відмови; вказується перелік відповідних документів, які посвідчують користування спе- ціальним правом (які залежно від прийнятого рішення підлягають повернен- ню або вилученню на час тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом). Строк тимчасового обмеження не може бути більше двох місяців. На- прикінці в ухвалі зазначається про порядок її виконання, передбачений ч. 4 цієї статті КПК.

  2. Копія ухвали надсилається заінтересованим особам не пізніше дня, на- ступного за днем її постановлення, та підлягає негайному виконанню.

Стаття 153. Продовження строку тимчасового обмеження у корис- туванні спеціальним правом

  1. Прокурор має право звернутися із клопотанням про продовження строку тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом, яке розглядається у порядку, передбаченому статтею 151 цього Кодексу.

  2. Слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку тимчасового об- меження у користуванні спеціальним правом, якщо прокурор не доведе, що:

  1. обставини, які стали підставою для тимчасового обмеження у ко- ристуванні спеціальним правом, продовжують існувати;

  2. сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнен- ня цілей, заради яких було обмежено користування спеціальним правом, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

  1. Після закінчення встановленого ухвалою строку тимчасового обме- ження у користуванні спеціальним правом прокурор має право звернутися із клопотанням про продовження строку тимчасового обмеження. Це клопотання розглядається у порядку, передбаченому ст. 151 КПК.

  2. Слідчий суддя або суд відмовляють у продовженні строку тимчасового обмеження, якщо прокурор не доведе, що обставини, які стали підставою для тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом, продовжують іс- нувати (ч. 1 ст. 148 КПК); сторона обвинувачення не мала можливості забезпе- чити досягнення цілей, заради яких було обмежено користування спеціальним правом, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]