Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPK_UPK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать
  1. Права та обов’язки цивільного позивача виникають з моменту по- дання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

  2. Цивільний позивач має права та обов’язки, передбачені цим Кодек- сом для потерпілого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право підтримувати цивільний позов або відмовитись від нього до ви- далення суду в нарадчу кімнату для ухвалення судового рішення. Цивіль- ний позивач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кри- мінальному провадженні, що стосуються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформу- вання та надіслання копій процесуальних рішень потерпілому.

  1. Існування у кримінальному провадженні таких його учасників, як ци- вільний позивач і цивільний відповідач, пов'язане з передбаченою КПК мож- ливістю фізичної чи юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової (а фізичній - і моральної) шкоди, заявити цивільний позов у кримінальному провадженні аж до початку судового розгляду. Про підстави та порядок заявлення цивільного позову у кримінальному провадженні див. ст. 128 КПК.

  2. Підставою для залучення до кримінального провадження фізичної осо- би як цивільного позивача є дані про те, що їй кримінальним правопорушенням або іншим суспільно-небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, а для залучення як цивільного позивача юридичної особи - дані про за- вдання їй майнової шкоди.

Обов’язковим законним приводом для прийняття рішення про залучення до кримінального провадження цивільного позивача є цивільний позов (позовна за- ява) до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрювано- го, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Винесення слідчим, прокурором постанови, а слідчим суддею чи судом ухвали про залучення особи до провадження як цивільного позивача КПК не передбачає. Процесуального статусу цивільного позивача особа набуває з мо- менту подання слідчому, прокурору, слідчому судді чи суду позовної заяви.

  1. Про права та обов’язки потерпілого, які має й цивільний позивач у час- тині цивільного позову, див. ст. 56 КПК.

  2. Важливими спеціальними правами цивільного позивача є право підтри- мувати позов і відмовлятися від позову аж до видалення суду до нарадчої кім- нати. У нарадчій кімнаті суд вирішує питання, які стосуються обвинувачення і заявленого цивільного позову (див. ст. 368 КПК).

  3. Загальне право потерпілого, відповідно і цивільного позивача, одержу- вати копії процесуальних документів конкретизується статтями КПК, які пе-

редбачають обов’язкове вручення (або надіслання) йому особою, яка здійснює процесуальну дію, копії певного процесуального документа: копії постанов про зупинення і про відновлення досудового розслідування надсилаються слідчим (ч. 4 ст. 280 і ч. 1 ст. 282 КПК); копії обвинувального акта та копії реєстру ма- теріалів досудового розслідування вручаються прокурором (ст. 293 КПК); копії постанов слідчого і прокурора про закриття кримінального провадження над- силаються відповідно слідчим або прокурором (ч. 5 ст. 284 КПК).

Про поняття та зміст повідомлення у кримінальному провадженні див. ст.ст. 111-112 КПК.

С т а т т я 62. Цивільний відповідач

  1. Цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідаль- ність за шкоду, завдану злочинними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне ді- яння, та до якої пред’явлено цивільний позов у порядку, встановленому цим Кодексом.

  2. Права та обов'язки цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

  3. Цивільний відповідач має права та обов’язки, передбачені цим Ко- дексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються ци- вільного позову, а також має право визнавати позов повністю чи частково або заперечувати проти нього. Цивільний відповідач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що сто- суються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформування та надіслання копій про- цесуальних рішень підозрюваному, обвинуваченому.

  1. Цивільний відповідач - це не сам підозрюваний або обвинувачений, кримінальним правопорушенням якого певній фізичній чи юридичній особі завдано шкоду, а інша фізична чи юридична особа, яка в силу закону несе ци- вільну відповідальність за шкоду, завдану злочинними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, та до якої пред’явлено цивільний позов у порядку, встанов- леному КПК.

  2. Винесення слідчим, прокурором постанови, а слідчим суддею чи су- дом ухвали про залучення особи до справи як цивільного відповідача КПК не передбачає. Процесуального статусу цивільного відповідача особа набуває з моменту подання слідчому, прокурору, слідчому судді чи суду позовної заяви.

  3. Про права та обов’язки підозрюваного, обвинуваченого, які має й ци- вільний відповідач у частині цивільного позову, див. ст. 42 КПК.

  4. Важливими спеціальними правами цивільного відповідача є право визнавати позов повністю чи частково або заперечувати проти нього аж до

видалення суду до нарадчої кімнати, де він вирішує питання, які стосуються обвинувачення і заявленого цивільного позову (див. ст. 368 КПК).

С т а т т я 63. Представник цивільного позивача, цивільного відповідача

  1. Представником цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні може бути:

особа, яка у кримінальному провадженні має право бути захисником;

керівник чи інша особа, уповноважена законом або установчими до- кументами, працівник юридичної особи за довіреністю - у випадку, якщо цивільним позивачем, цивільним відповідачем є юридична особа.

  1. Повноваження представника цивільного позивача, цивільного від- повідача на участь у кримінальному провадженні підтверджуються:

  1. документами, передбаченими статтею 50 цього Кодексу, якщо пред- ставником цивільного позивача, цивільного відповідача є особа, яка має право бути захисником у кримінальному провадженні;

  2. копією установчих документів юридичної особи - якщо представ- ником цивільного позивача, цивільного відповідача є керівник юридичної особи чи інша уповноважена законом або установчими документами особа;

  3. довіреністю - якщо представником цивільного позивача, цивільно- го відповідача є працівник юридичної особи, яка є цивільним позивачем, цивільним відповідачем.

  1. Представник користується процесуальними правами цивільного позивача, цивільного відповідача, інтереси якого він представляє.

  1. Представник цивільного позивача, цивільного відповідача - це особа, яка виконує у кримінальному провадженні функцію представництва законних інтересів особи, котра у встановленому КПК порядку залучена до провадження як цивільний позивач чи цивільний відповідач.

  2. Представником цивільного позивача, цивільного відповідача, який є фізичною особою, може бути лише адвокат, відомості про якого внесено до Єдиного реєстру адвокатів України і стосовно якого у цьому Реєстрі відсутні відомості про зупинення або припинення права на зайняття адвокатською ді- яльністю (див. ч. 1 ст. 58, ст. 45 КПК).

  3. Представником цивільного позивача, цивільного відповідача, який є юридичною особою, може бути як зазначений адвокат, так і керівник цієї юри- дичної особи, інша особа, уповноважена законом або установчими документа- ми, працівник юридичної особи за довіреністю.

  4. Процесуальні права та обов’язки представника цивільного позивача, цивільного відповідача виникають з моменту подання ними органу досудового розслідування або суду документів, які підтверджують їх повноваження у кри- мінальному провадженні.

  5. Представник користується процесуальними правами цивільного пози- вача, цивільного відповідача, інтереси якого він представляє. Якщо цивільний

позивач, цивільний відповідач - це фізична особа, то її представник може брати участь у провадженні як разом з цією особою, так і замінюючи її. Проте від- мовитися від позову як представник цивільного позивача або погодитися по- нністю чи частково з позовом як представник цивільного відповідача він може лише за наявності такого повноваження в документах, які підтверджують ці повноваження у кримінальному провадженні.

С т а т т я 64. Законний представник цивільного позивача

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]