Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPK_UPK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать

Глава 12.

Накладення грошового стягнення

Стаття 144. Загальні положення накладення грошового стягнення

  1. Грошове стягнення може бути накладено на учасників криміналь- ного провадження у випадках та розмірах, передбачених цим Кодексом, за невиконання процесуальних обов’язків.

  2. Грошове стягнення накладається: під час досудового розслідуван- ня - ухвалою слідчого судді за клопотанням слідчого, прокурора чи за власною ініціативою, а під час судового провадження - ухвалою суду за клопотанням прокурора чи за власною ініціативою.

  1. Накладення грошового стягнення є заходом забезпечення криміналь- ного провадження, яке застосовується з метою досягнення дієвості цього про- вадження до учасників кримінального провадження: підозрюваного, обвинува- ченого, свідка, потерпілого, цивільного відповідача.

У КПК передбачені випадки накладення на учасників кримінального про- вадження грошового стягнення та визначення їх розмірів:

у разі нез'явлення без поважних причин за викликом слідчого, про- курора, слідчого судді, суду або неповідомлення про причини свого непри- буття на підозрюваного, обвинуваченого, свідка, потерпілого та цивільного відповідача накладається грошеве стягнення: від 0,25 до 0,5 розміру міні- мальної заробітної плати - у випадку неприбуття на виклик слідчого, про- курора і від 0,5 до 2 розмірів мінімальної заробітної плати у випадку не- прибуття на виклик слідчого судді або суду (ч. 1 ст. 139, ст. 323, ст. 325, ч. 2 ст. 326, ч. 1 ст. 327 КПК);

за невиконання підозрюваним, обвинуваченим особистих зобов'язань, по- кладених на них слідчим суддею або судом, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК на- кладається грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати (ч. 2 ст. 179 КПК);

у разі невиконання поручителем (особиста порука) взятих на себе зобов’язань (ч. 5 ст. 180 КПК), залежно від взятих на себе поручителем зобов’язань та розміру покарання за вчинене кримінальне правопорушення або злочин, грошове стягнення накладається у розмірі від 2-х до 50 розмірів міні- мальної заробітної плати.

  1. Під час досудового розслідування накладення грошового стягнення проводиться на підставі ухвали слідчого судді за клопотанням слідчого, про- курора або за власною ініціативою; під час судового провадження - ухвалою суду за клопотанням прокурора чи за власною ініціативою.

Стаття 145. Клопотання про накладення грошового стягнення

  1. У клопотанні про накладення грошового стягнення на особу під час досудового розслідування зазначаються:

  1. найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

  2. процесуальний статус особи, про накладення грошового стягнення на яку заявлено клопотання, її прізвище, ім’я, по батькові та місце про- живання;

  3. обов’язок, який покладено на особу цим Кодексом чи ухвалою слід- чого судді;

  4. обставини, за яких особа не виконала обов’язок;

  5. відомості, які підтверджують невиконання особою обов’язку;

  6. прізвище, ім’я, по батькові та посада слідчого, прокурора;

  7. дата та місце складення клопотання.

До клопотання додаються копії матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує свої доводи.

  1. У клопотанні слідчого або прокурора про накладення грошового стяг- нення вказується: найменування кримінального провадження та його реєстра- ційний номер; процесуальний статус особи, щодо якої заявлено клопотання про накладення грошового стягнення (свідок, підозрюваний, обвинувачений, потер- пілий тощо), її прізвище, ім’я, по батькові та місце проживання; обов’язок, який покладено на особу КПК України чи ухвалою слідчого судді (наприклад, утри- мання підозрюваним від спілкування з особою, визначеною слідчим суддею, або заборона підозрюваному відвідувати місця, визначені судом, тощо); обставини, за яких особа не виконала обов’язок (наприклад, відлучення підозрюваного без дозволу слідчого з місця реєстрації і нез’явлення до визначеної службової особи із встановленою періодичністю тощо); відомості, які підтверджують невиконання особою обов’язку (наприклад, фіксація відсутності у підозрюваного електронного засобу контролю; повідомлення про те, що підозрюваний не проходить курс лі- кування від наркотичної залежності тощо); прізвище, ім’я, по батькові та посада слідчого, прокурора, а також дата та місце складення клопотання.

  2. До клопотання прокурор або слідчий додають копії матеріалів, якими вони обґрунтовують свої доводи: підтвердження отримання учасником кримі- нального провадження повістки, пояснення такої особи або інших осіб щодо причин неприбуття, повідомлення лікувального закладу про відмову підозрю- ваного проходити курс лікування тощо.

Стаття 146. Розгляд питання про накладення грошового стягнення на особу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]