Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPK_UPK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать
  1. Витрати, пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, переклада- чів та експертів, несе сторона кримінального провадження, яка заявила клопотання про виклик свідків, залучила спеціаліста, перекладача чи екс- перта, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

  2. Витрати, пов’язані із участю потерпілих у кримінальному про- вадженні, залученням та участю перекладачів для перекладу показань

підозрюваного, обвинуваченого, потерпілого, цивільного позивача та ци- вільного відповідача, здійснюються за рахунок коштів Державного бю- джету України в порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України. Залучення стороною обвинувачення експертів спеціалізованих державних установ, а також проведення експертизи за дорученням слідчого судді або суду здійснюється за рахунок коштів, які цільовим призначенням виділя- ються цим установам з Державного бюджету України.

  1. Потерпілим, цивільним позивачам, свідкам оплачуються проїзд, наймання житла та добові (у разі переїзду до іншого населеного пункту), а також компенсація за втрачений заробіток чи відрив від звичайних за- нять.

Компенсація за втрачений заробіток обчислюється пропорційно від розміру середньомісячного заробітку, а компенсація за відрив від звичай- них занять — пропорційно від розміру мінімальної заробітної плати.

  1. Експертам, спеціалістам, перекладачам оплачуються проїзд, а та- кож добові в разі переїзду до іншого населеного пункту. Експертам, спе- ціалістам і перекладачам повинна бути сплачена винагорода за виконану роботу, якщо це не є їх службовим обов’язком.

  2. Граничний розмір компенсації витрат, пов’язаних із залученням потерпілих, свідків, спеціалістів та експертів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

  1. Право потерпілого безоплатно за рахунок держави користуватися по- слугами перекладача в разі, якщо він не володіє державною мовою чи мовою, якою ведеться кримінальне провадження, передбачене п. 9 ч. 1 ст. 56 КПК.

  2. Розмір процесуальних витрат, необхідних для екстрадиції, у певних випадках може бути підставою для відмови від екстрадиції. Так, якщо видача особи іншій державі буде явно невиправданою з огляду на співвідношення тяж- кості вчиненого особою кримінального правопорушення та ймовірних витрат, необхідних для екстрадиції, уповноважений (центральний) орган України має право відмовити компетентному органу України у зверненні до іноземної дер- жави (ч. 4 ст. 573 КПК).

Стаття 123. Витрати, пов’язані із зберіганням і пересиланням речей і документів

  1. Витрати, пов’язані із зберіганням і пересиланням речей і докумен- тів, здійснюються за рахунок Державного бюджету України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

  2. Граничний розмір витрат, пов’язаних із зберіганням і пересилан- ням речей і документів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

  1. Усі витрати, пов’язані зі зберіганням і пересиланням речей і докумен- тів слідчими, прокурорами і суддями (судом) покладає на себе держава. Збері- гання і пересилання речей і документів іншими учасниками процесу, зокрема стороною захисту, здійснюється за власний рахунок.

  2. У разі, якщо витрати органів досудового розслідування, прокуратури і суду із забезпечення спеціальних умов зберігання речових доказів є співрозмір- ними з їх вартістю, зазначені органи повинні діяти у порядку, передбаченому

ч. 6 ст. 100 КПК.

Стаття 124. Розподіл процесуальних витрат

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]