Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPK_UPK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать
  1. Спеціаліст, перекладач, експерт, секретар судового засідання не ма- ють права брати участі в кримінальному провадженні та відводяться за підставами, передбаченими частиною першою статті 77 цього Кодексу, з тим обмеженням, що їх попередня участь у цьому кримінальному прова- дженні як спеціаліста, перекладача, експерта і секретаря судового засідан- ня не може бути підставою для відводу.

  2. Спеціаліст, експерт, крім того, не має права брати участі в кримі- нальному провадженні, якщо він проводив ревізію, перевірку тощо, мате- ріали яких використовуються у цьому провадженні.

  1. Стаття передбачає, що на спеціаліста, перекладача, експерта, секретаря судового засідання поширюються, за загальним правилом, такі самі обставини, які виключають їх участь у кримінальному провадженні, як і для прокурора та слідчого (див. ч. 1 ст. 77 КПК та коментар до неї). Винятком з цього правила є те, що їх попередня участь у цьому самому провадженні і в цьому самому ста- тусі не є підставою для відводу.

Проте необхідно зазначити, що із закону випливає ще один виняток з цьо- го правила, який стосується участі в кримінальному провадженні судово-ме- дичного експерта. Згідно зі ст.ст. 238,239 КПК така слідча (розшукова) дія, як огляд трупа, у тому числі поєднаний з ексгумацією, проводиться за обов’язкової участі спеціаліста - судово-медичного експерта або лікаря, якщо вчасно

неможливо залучити судово-медичного експерта. Надалі цей самий судово-ме- дичний експерт може бути залучений і до проведення судово-медичної експер- тизи. Водночас, попередня участь експерта (як і спеціаліста) у проведенні реві- зії, перевірки тощо, матеріали яких використовуються в цьому провадженні, є підставою для його відводу (ч. 2 ст. 79 КПК).

  1. Підставами для відводу експерта є також визнання його у встановле- ному законом порядку недієздатним, а також наявність у нього судимості (ч. 1 ст. 11 Закону України «Про судову експертизу»), перебування експерта у служ- бовій або іншій залежності від сторін кримінального провадження або потер- пілого (ч. 2 ст. 69 КПК). Зазначені обставини - недієздатність, судимість та залежність від сторін провадження - не можуть не бути підставами для відводу спеціаліста, перекладача і секретаря судового засідання.

С т а т т я 80. Заява про відвід

  1. За наявності підстав, передбачених статтями 75-79 цього Кодек- су, слідчий суддя, суддя, присяжний, прокурор, слідчий, захисник, пред- ставник, експерт, спеціаліст, перекладач, секретар судового засідання зобов’язані заявити самовідвід.

  2. За цими ж підставами їм може бути заявлено відвід особами, які беруть участь у кримінальному провадженні.

  3. Заяви про відвід можуть бути заявлені як під час досудового розслі- дування, так і під час судового провадження.

  4. Заяви про відвід під час досудового розслідування подаються од- разу після встановлення підстав для такого відводу. Заяви про відвід під час судового провадження подаються до початку судового розгляду. Подан- ня заяви про відвід після початку судового розгляду допускається лише у випадках, якщо підстава для відводу стала відома після початку судового розгляду.

  5. Відвід повинен бути вмотивованим.

  1. Статті 75-79 КПК передбачають обставини, які за законом виключають участь у кримінальному провадженні судді, слідчого судді, присяжного, про- курора, слідчого, захисника, представника, експерта, спеціаліста, перекладача, секретаря судового засідання. Тому вони зобов’язані заявити вмотивований самовідвід, тобто зробити усну заяву з занесенням її до журналу судового засі- дання чи подати письмову заяву про самоусунення від участі в кримінальному провадженні у зв’язку з наявністю зазначених обставин під час досудового роз- слідування - до слідчого судді, а в судовому провадженні - до суду, який здій- снює провадження у першій, апеляційній, касаційній інстанціях, у Верховному Суді України чи за нововиявленими обставинами. За цими ж підставами цим особам може бути заявлений вмотивований відвід іншими учасниками кри- мінального провадження: підозрюваним, обвинуваченим, його захисником чи законним представником, потерпілим, його представником чи законним пред-

ставником, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, їх представниками, законним представником цивільного позивача.

  1. За наявності обставин, що виключають їх участь у кримінальному про- вадженні, самовідвід зобов’язані заявити також керівник органу досудового розслідування (див. ст. 39 КПК), працівники оперативних підрозділів, які здій- снюють слідчі (розшукові) та негласні слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні за письмовим дорученням слідчого, прокурора (див. ст. 41 КПК). За цими ж підставами вмотивований відвід їм можуть заявити також інші учас- ники кримінального провадження.

  2. Судовий розгляд має здійснюватися за участі суддів, сторін та інших учасників кримінального провадження, щодо яких немає обставин, що ви- ключають їх участь у провадженні. Тому закон вимагає, щоб право на відвід роз’яснювалось учасникам кримінального провадження, і заяви про відводи розглядалися до початку судового розгляду. Як виняток, такі відводи можуть розглядатися і вирішуватися під час судового розгляду, якщо про підстави для відводу стало відомо після початку судового розгляду.

С т а т т я 81. Порядок вирішення питання про відвід

  1. У разі заявлення відводу слідчому судді або судді, який здійснює судове провадження одноособово, його розглядає інший суддя цього ж суду, визначений у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 цього Кодексу. У разі заявлення відводу одному, кільком або всім суддям, які здій- снюють судове провадження колегіально, його розглядає цей же склад суду.

  2. Усі інші відводи під час досудового розслідування розглядає слідчий суддя, а під час судового провадження - суд, який його здійснює.

  3. При розгляді відводу має бути вислухана особа, якій заявлено від- від, якщо вона бажає дати пояснення, а також думка осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні. Питання про відвід вирішується в парад- ній кімнаті мотивованою ухвалою слідчого судді, судді (суду). Заява про відвід, що розглядається судом колегіально, вирішується простою більшіс- тю голосів.

  4. Якщо повторно заявлений відвід має ознаки зловживання правом на відвід з метою затягування кримінального провадження, суд, який здій- снює провадження, має право залишити таку заяву без розгляду.

  1. Стаття визначає, що відвід розглядається і вирішується у кримінально- му провадженні лише судцями (судом): у досудовому провадженні - слідчим суддею, у судовому провадженні - іншим суддею цього ж суду або колегіаль- ним складом суду.

  2. «Інший суддя», який розглядає відводи стосовно слідчого судді і са- мовідвід слідчого судді, а також відводи щодо судді, який одноособово здій- снює судовий розгляд, і самовідвід цього судці, - це судця, який визначається з допомогою автоматизованої системи документообігу суду (див. ст. 35 КПК).

Колегіальним складом суду вирішується питання про відвід одного, кількох або всіх суддів, які входять до цього складу.

  1. Порядок розгляду і вирішення заяви про відвід чи самовідвід перед- бачає: а) вислуховування пояснень особи, якій заявлено відвід або яка заявила про самовідвід, якщо вона побажає їх дати; б) вислуховування думки щодо за- явленого відводу (самовідводу) учасників кримінального провадження; в) по- становлення в нарадчій кімнаті вмотивованої ухвали про задоволення або про відмову в задоволенні відводу (самовідводу) слідчим суддею, іншим суддею чи колегіальним складом суду; г) оголошення цієї ухвали в судовому засіданні.

  2. Ознаками зловживання учасником кримінального провадження своїм правом на відвід з метою затягування кримінального провадження можуть бути, зокрема, заявлення відводу тому самому судді, прокурору чи іншому учаснику судового провадження з тих самих мотивів або ж з наведенням обставин, які не передбачені КПК чи іншим законом як такі, що виключають участь цієї особи у кримінальному провадженні, тобто не є підставами для відводу.

Беручи до уваги, що суд, суддя чи слідчий суддя у нарадчій кімнаті роз- глядає питання про відвід, то залишити заяву про відвід без розгляду він може своєю усною мотивованою ухвалою, яка підлягає занесенню до журналу судо- вого засідання, і не йдучи до нарадчої кімнати.

С т а т т я 82. Наслідки відводу слідчого судді, судді

  1. У разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) слідчого судді кри- мінальне провадження передається на розгляд іншому слідчому судді

  2. У разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) судді, який здій- снює судове провадження одноособово, справа розглядається в тому само- му суді іншим суддею.

  3. У разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) одного чи кількох суддів із складу суду або всього складу суду, якщо справа розглядається ко- легією суддів, справа розглядається в тому самому суді тим самим кількіс- ним складом колегії суддів без участі відведених суддів із заміною останніх іншими суддями або іншим складом суддів.

  4. Слідчий суддя, суддя (судді), на розгляд яких передається кримі- нальне провадження або справа, визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 35 цього Кодексу.

  5. Якщо після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утво- рити новий склад суду, то вирішується питання про передання криміналь- ного провадження до іншого суду в порядку, передбаченому цим Кодексом.

  1. У разі задоволення заяви про відвід (самовідвід) слідчого судді він не має права не тільки виконувати функції слідчого судді, а й, виходячи із забо- рони повторної участі судді у кримінальному провадженні (ст. 76 КПК), здій- снювати судовий розгляд одноособово або в колегіальному складі суду на всіх стадіях цього провадження.

  2. Після задоволення відводу (самовідводу) судді, який одноособово здій- снював судовий розгляд, або ж одного, кількох чи всіх суддів із колегіального складу суду, провадження передається на розгляд іншого складу суду або того ж складу із заміною відведених суддів. Всі нові судці мають визначатися з допо- могою автоматизованої системи документообігу суду (див. ст. 35 КПК).

  3. Якщо кількісний склад конкретного суду після задоволення відводів (самовідводів) не дозволяє сформувати новий склад суду для цього проваджен- ня, то необхідно вирішувати питання про передання такого кримінального про- вадження до іншого суду. Про порядок вирішення питання про передання про- вадження до іншого суду див. ст. 34 КПК.

С т а т т я 83. Наслідки відводу слідчого, прокурора, захисника, пред- ставника, експерта, спеціаліста, перекладача

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]