Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NPK_UPK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать
  1. Матеріали досудового розслідування не можуть бути виділені в окреме провадження, якщо це може негативно вплинути на повноту до- судового розслідування та судового розгляду.

  2. Рішення про об’єднання чи виділення матеріалів досудового роз- слідування приймається прокурором.

  3. Рішення про об’єднання чи виділення матеріалів досудового роз- слідування не може бути оскаржене.

  1. Досудове розслідування здійснюється за кожним фактом виявлення кримінального правопорушення і відомості про таке розслідування вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

  2. Об’єднання матеріалів досудового розслідування необхідно вважати доцільним, якщо в результаті об’єднання в одне кримінальне провадження ма- теріалів кількох досудових розслідувань досягається можливість забезпечення повноти й об’єктивності дослідження обставин вчиненого злочину чи злочи- нів або кримінальних проступків, правильного визначення ролі і ступеня вини кожного з учасників кримінального правопорушення. Коментована стаття пе- редбачає можливість (а не обов’язковість) прийняття слідчим, прокурором рі- шення про об’єднання матеріалів кількох досудових розслідувань в одне в разі виявлення вказаних у законі підстав для цього. Зі змісту коментованої статті випливає, що повинні об’єднуватися в одне провадження матеріали досудового розслідування щодо кількох осіб, підозрюваних у вчиненні одного криміналь- ного правопорушення, або щодо однієї особи, підозрюваної у вчиненні кількох кримінальних правопорушень, а також матеріали досудових розслідувань, за якими не встановлено підозрюваних, проте є достатні підстави вважати, що кримінальні правопорушення, щодо яких здійснюються ці розслідування, вчи- нені однією особою (особами), незалежно від часових чи територіальних меж вчинення таких кримінальних правопорушень.

  3. Підстави об’єднання матеріалів досудового розслідування не передба- чають їх поширювального тлумачення. Випадки об’єднання матеріалів досудо- вого розслідування за різними злочинами з мотиву практичної доцільності на підставах, що прямо не вказані в законі, треба вважати такими, що суперечать принципу законності. Вчинення різними особами кількох злочинів без ознак співучасті в одному й тому ж місці або стосовно одних і тих само потерпі- лих не створює підстав для об’єднання в одному кримінальному провадженні матеріалів досудового розслідування за цими злочинами. Прийняття рішення щодо об’єднання матеріалів досудового розслідування передбачає необхідність ретельної оцінки ймовірних наслідків цієї дії.

  4. Допустимість об’єднання в одному кримінальному провадженні мате- ріалів досудового розслідування до встановлення підозрюваних може визнача- тися виявленням доказів, що вказують на вчинення кількох злочинів однією або кількома особами у співучасті (наприклад, виявлення тих самих слідів пальців рук ймовірних підозрюваних на різних місцях вчинення злочинів). Об’єднання

матеріалів досудового розслідування в таких випадках сприятиме цілеспрямо- ваності досудового розслідування та його результативності.

  1. Відповідно до ч. 2 коментованої статті не можуть бути об’єднані в одне провадження матеріали досудових розслідувань щодо кримінального проступ- ку та щодо злочину. Розслідування кримінальних проступків здійснюється у формі дізнання, розслідування злочинів здійснюється у формі досудового слід- ства (див. коментар до ст. 215 КПК). Проте не слід вважати порушенням про- цесуальних вимог розслідування в об’єднаному провадженні кількох злочинів, якщо за результатами досудового розслідування буде встановлено, що окремі з епізодів правопорушення є не злочином, а кримінальним проступком.

  2. За правилами, передбаченими ч. З коментованої статті, у разі необхід- ності матеріали досудового розслідування щодо одного або кількох криміналь- них правопорушень можуть бути виділені в окреме провадження, якщо одна особа обґрунтовано підозрюється у вчиненні кількох кримінальних правопо- рушень або дві чи більше особи підозрюються у вчиненні одного чи більше кримінальних правопорушень, і такі обставини знаходять своє підтвердження матеріалами кримінальних проваджень. Якщо при провадженні досудового розслідування встановлюється відсутність зв’язку як між окремими злочинами, так і між підозрюваними у їх вчиненні особами, виділення матеріалів досудо- вого розслідування вважається обов’язковим. Відсутність такого зв’язку може бути констатовано, зокрема, при виявленні в ході досудового розслідування ві- домостей про нові, раніше не відомі злочини.

  3. У випадках, коли значний обсяг матеріалів досудового розслідування й мно- жинність його епізодів ускладнюють своєчасне закінчення досудового розсліду- вання, зумовлюють доволі тривале й надмірне тримання підозрюваних під вартою, створюють загрозу реалізації прав учасників кримінального судочинства на доступ до правосуддя у розумні строки, вони можуть бути розцінені як підстави для виді- лення з цього кримінального провадження матеріалів як самостійного досудового розслідування. Законодавець чітко визначає, що повнота досудового розслідування й судового розгляду в результаті виділення матеріалів не повинні постраждати.

  4. Рішення про об’єднання чи виділення матеріалів досудового розсліду- вання приймається прокурором і не підлягає оскарженню. За наявності підстав й визнання необхідності об’єднання в одному кримінальному провадженні або виділення матеріалів досудового розслідування прокурор виносить постанову про об’єднання або виділення матеріалів досудового розслідування з викладенням мо- тивів прийнятого рішення. Постанова прокурора підлягає безумовному виконан- ню особою, в провадженні якої перебувають матеріали досудового розслідування або якій такі матеріали направлені для проведення досудового розслідування.

Стаття218. Місце проведення досудового розслідування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]