Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит ІАД.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать
  1. Дати характеристику стандартних і проблемних ситуацій в сфері міжнародних відносин

Кожний предмет і явище в природі та суспільстві має свій зміст і свою форму. Зміст інформаційно-аналітичної роботи в міжнародних відносинах розкривається через поняття: Об’єктом інформаційно-аналітичних досліджень в міжнародних відносинах є міжнародна обстановка - сукупність факторів, які безпосередньо або опосередковано впливають на стан, розвиток і результати міжнародних відносин, визначають види напрямів, форм, методів і засобів.

Предмет інформаційно-аналітичної діяльності в міжнародних відносинах складають конкретні ситуації міжнародної обстановки. Ситуація – характеристика стану міжнародної обстановки, що склалася на певний час, на певному напрямі, в певній сфері. Стан може бути задовільним або незадовільним. Якщо стан задовільний - мова йде про стандартні ситуації. Якщо стан незадовільний - виникає проблемна ситуація. Проблематика – наука, що вирішує проблеми. Проблема - невідповідність між цілями, інтересами суб’єктів міжнародних відносин і обставинами, що склалися. Проблемна ситуація - сукупність виявлених суперечностей між суб’єктами міжнародних відносин. Крайні прояви проблемних ситуацій - конфлікти, кризові ситуації. Інформаційна ситуація - інформаційне відображення ситуації в голові аналітика або в пам’яті ЕОМ.

Характеристики проблемних ситуацій:

1.Об”єктні. Відповідають на питання “Що?” собою представляє ситуація. 2.Суб”єктні. Відповідають на питання ”Хто?” є учасником ситуації. 3.Причинні. Відповідають на питання ”Чому?” виникла ситуація. 4.Цільові. Відповідають на питання ”Навіщо?” 5.Характеристики вибору шляхів, засобів, способів. Відповідають на питання ”Як?” розвивається ситуація. 6.Характеристики часового розвитку ситуації. Відповідають на питання ”Коли?”.

Оннер – США, Янг – ВБ, Никифоров – Рос, Никоноров – Рос.=схема вирішення проблемної ситуації: 1) Симптоми проблемної ситуація, 2) виникнення проблеми – вивчення проблеми (мабуть вона десь вже була, використати метод екстраполяції – перенесення тенденцій минулого на сучаний лад із урахуванням сучасного розвитку суспільства.) 3) альтернатива вирішення проблеми. 4) Обрати шлях – запустити рішення на виконання 5) Контроль над процесом виконання – вирішення 6) Оцінка вирішення рівня проблеми (наскільки вона вирішена, ніконоров казав – найвище взяти на себе формальну відповідальність за виконаня) Компоненти проблемних ситуацій: факт, подія, явище. Факт - дійсна, цілком реальна подія, явище; те, що дійсно відбулося, відбувається, існує. Подія - те, що відбулося, суттєве явище міжнародних відносин. Явище - те, що проявляється в процесі міжнародних відносин. План на випадок опису проблеми по доповіді: Хор. Проблемної ситуації 2) Компоненти проблемної ситуації 3) Гіпотеза розвитку проблемної ситуаці 4) Вироблення інф потреб=наскільки ми знайшли шляхі вирішення 5) Інформаційний пошук=метод екстраполяції, 6) метод конвент, івент, інтент аналізів 7) Визнання результатів.

  1. Проаналізувати проблему достовірності інформації в сфері міжнародних відносин

Достовірність

Достовірність аналітичної інформації має важливе значення. Недооцінка або переоцінка різних факторів можуть завдати велику шкоду. Важливими умовами, дотримання яких забезпечує достовірність інформації є:

  • правильний добір фактів;

  • виділення найбільше важливих моментів;

  • глибоке розуміння дійсності.

Щоб оцінити реальну міру надійності і достовірності інформації існує ряд засобів:

1) для найпростішої перевірки необхідно вивчити наміри і мотиви творця документа, проаналізувати умови, у яких він створювався;

2) вивчаючи надійність, можна порівняти зміст документів, що виходять з одного джерела, при цьому вивчаючи зміни, що відбулися протягом певного часу в різних ситуаціях, можна відокремити постійні категорії від змінних;

3) в оцінці достовірності документів можуть допомогти аналіз виявлених помилок, що можна класифікувати на випадкові і систематичні, а останні - на свідомі і неусвідомлені.

Достовірність аналітичної інформації має важливе значення. Недооцінка або переоцінка різних факторів можуть завдати велику шкоду

Причини через які не можна зробити точного прогнозу, аналізу: немає доступу до певних документів та джерел; аналітик не може знайти потрібну інформацію по темі дослідження; не має потрібних чи є, але нодостаньо технічни засоби, мабуть вже засторілі; дуже обмежена подача інформації про подію чи явище; наявність форс-мажорних обставин; не можливість верифікації та перевірки інформації. Наявність різних помилок ще на рівня джерел інформації