Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит ІАД.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати інформаційно-аналітичну діяльність в мзс

ЗПВ за мету своєї інформаційної діяльності визначають: пошук, збирання та аналіз зовнішньополітичної(ЗП) інф.

Відповідно до поділу ЗПВ: територіальні та функціональні управління.

У світовій практиці до територіальних управлінь відносять відділи які вивчають спеціальні території:

  • Північна Америка;

  • країни центральної та південної Америки;

  • країни Азійсько-Тихоокеанського регіону;

  • країни континентальної Європи;

  • країни Близького Сходу та Азії;

  • країни Африки, Австралії та інших територій.

До функціональних управлінь відносять:

  • управління політично-аналітичні та планування зовнішньої політики(ЗП);

  • управління інформацією;

  • упр. оперативного зв’язку з дипломатичними представництвами;

  • прес центри;

  • упр. зв’язків з громадськістю.

В обов’язки територіальних управлінь входить:

  • вивчення країнознавчої інф.,

  • історії двосторонніх відносин,

  • державного устрою країни,

  • зміни ЗП,

  • оперативний аналіз навколо країн, які вивчаються.

Територіальні управління готують такі матеріали:

  1. аналітичні довідки для дипломатичного і прес досьє;

  2. ІА матеріали для візитів;

  3. повідомлення для прес-релізів;

  4. інтерв’ю для міністра;

  5. ІА матеріал для дипломатичних представництв;

  6. проводять моніторинги ЗМІ відповідних країн, з метою вивчення суспільної думки, щодо ЗП;

  7. проводять аналіз оперативної інф., яка надходить із зарубіжних установ до територіальних управлінь.

Серед функціональних управлінь найбільш важливим є управління політичного аналізу та планування ЗП, до його функцій відносять:

  • аналіз міжнародних подій глобального характеру;

  • розробка ЗП прогнозів в цілому та на фактичний момент;

  • підготовка рекомендацій для галузі ЗП.

В рамках функціонального управління зовнішньої політики проводиться моніторинг зарубіжних ЗМІ, особливо негативних матеріалів щодо ЗП з певними рекомендаціями і пропозиціями.

До персональної картотеки відносять групи тиску: фінансові круги, які забезпечують проведення ЗП.

Управління інф. ЗПВ створює систему управління інф. потоками і розподіляє всю інф, що надходить до міністерства за критеріями важливості та довгостроковості.

Управління інф. готує аналітичні матеріали для інф. інших урядових структур, для дипломатичних представництв у країні перебування, для інформаційно-культурних центрів.

Управління оперативного зв’язку з дипломатичними установами реалізує постійний обмін інформації з метою впливу на події, заяви, двосторонні відносини, а також для попередження небажаних ситуацій в двосторонніх міжнародних відносинах.

Прес центр здійснює акредитацію зарубіжних кореспондентів, а також ЗМК певної країни, проводить брифінги з метою інформування позиції держави на міжнародній арені з метою формування офіційної точки зору на будь-які події.

Управління інф. створює систему управління інформаційних потоків для ЗПВ за такими критеріями:

  • визначення джерел інф.;

  • урядова інф.;

  • статистична інф.;

  • економічна інф.;

  • соціальна інф.;

  • фінансова інф.;

  • інф. науково досвідних установ, які реалізують ЗП.

Крім офіційних джерел також використовують таку інф. для аналізу:

  • соціологічне дослідження;

  • соціопсихологічне дослідження;

  • повідомлення ЗМК;

  • звертання до урядових структур, громадських організацій, суспільних і політичних груп;

  • використання альтернативних джерел інфлрмації.

Інф. системи ЗПВ реалізують 3 цілі:

  1. запобіжну;

  2. експертну;

  3. прогнозтичну.

Запобіжна мета – це аналіз подій, які можуть бути поза межами основної ситуації, але які можуть бути причиною майбутньої напруженості.

Експертна мета – компетентна оцінка інф., яка здійснюється фахівцями-аналітиками і вміщує пропозиції та рекомендації щодо діяльності на міжнародній арені.

Прогностична мета – прогноз про можливий розвиток подій та їх вплив на міжнародну ситуацію.

Обсяг інф. яка аналізується в ЗПВ коливається від 100т. повідомлень вдень до 500т.

Вся інф. яка надходить до ЗПВ шифрується 3 грифами: блискавка, терміново, поточна. Також існують спеціальні позначки: загроза.

Інф. до ЗПВ надходить закритими або відкритими каналами. 90% аналітичної інф. стратегічного призначення знаходиться в відкритих джерелах і в Інтернет.

ЗПВ США готує аналітичний огляд для Президента 4 рази на день, обсягом 20 сторінок:

  1. довідка в 7:00

  2. довідка в 11:30

  3. довідка в 15:30

  4. довідка в 17:30

Підготовка довідки для Президента включає цілу систему заходів щодо цього.

Відповідно до завдань ЗПВ територіальних та функціональних управлінь аналізують таки типи ЗП інф.:

  1. політичну інф. – до аналізу політичної інф. входить ідеологія країни, традиції, установи, політична опозиція, інф. про офіційних політичних діячів та лідерів опозицій, інф. про виконавчу владу, характеристика політичної системи, виборчої системи, а також усі політичні суперечки та чвари в ідеології системи суспільства;

  2. економічна інф. – фінансова політика і стан фінансів, грошова система і грошовий обіг, установи і офіційні особи причетні до економічної політики, торгівля, ринки і методи ведення торгівлі, цінова політика, структура виробництва з характеристики окремих галузей, стан і характеристика мінеральних ресурсів, податкова політика, профспілковий рух та його вплив на політику держави;

  3. військова інф.;

  4. загальна інф. про країну;

  5. дипломатична інф;

  6. інф. про систему зв’яку, телекомунікацію;

  7. інф. про суспільство;

  8. культурна інф.;

  9. розвідувальна інф.;

  10. клерикальна інф. – інф, яка відноситься до діяльності релігійних конфесій, спрямована на вивчення національних конфліктів на релігійній основі.

В ІАЗ ЗП важлива роль відводиться дипломатичним представництвам в країні перебування.

Напрямки здійснення дипломатичних місій:

  • інф. робота;

  • аналітично довідкова робота за певною тематикою.

Дипломатична місія здійснює роботу по збиранню інф. з конфіденційних так і з відкритих джерел. Виділяється специфічна інф. з метою задоволення спеціалізованих структур.

  • поширення позиційних матеріалів у країні перебування.

Важливим аспектом діяльності дипломатичної місії є інф забезпечення візитів, під час яких дипломатична установа дає різнобічну інф.

Інф. діяльність посольства включає огляд та запис усних бесід для передачі у країну управління.

МЗС за мету своєї інформаційної діяльності визначають: пошук, збирання та аналіз зовнішньополітичної(ЗП) інф. В МЗС: територіальні аналітичні довідки для дипломатичного і прес досьє; ІА матеріали для візитів; повідомлення для прес-релізів; інтерв’ю для міністра; ІА матеріал для дипломатичних представництв; проводять моніторинги ЗМІ відповідних країн, з метою вивчення суспільної думки, щодо ЗП; проводять аналіз оперативної інф., яка надходить із зарубіжних установ до територіальних управлінь. та функціональні управління (вивчення країнознавчої інф.,історії двосторонніх відносин, державного устрою країни, зміни ЗП, оперативний аналіз навколо країн, які вивчаються, аналіз міжнародних подій глобального характеру;розробка ЗП прогнозів в цілому та на фактичний момент; підготовка рекомендацій для галузі ЗП.). Управління інф. ЗПВ створює систему управління інф. потоками і розподіляє всю інф, що надходить до міністерства за критеріями важливості та довгостроковості. Управління інф. готує аналітичні матеріали для інф. інших урядових структур, для дипломатичних представництв у країні перебування, для інформаційно-культурних центрів.Управління оперативного зв’язку з дипломатичними установами реалізує постійний обмін інформації з метою впливу на події, заяви, двосторонні відносини, а також для попередження небажаних ситуацій в двосторонніх міжнародних відносинах. Прес центр здійснює акредитацію зарубіжних кореспондентів, а також ЗМК певної країни, проводить брифінги з метою інформування позиції держави на міжнародній арені з метою формування офіційної точки зору на будь-які події.

Інф. системи МЗС реалізують 3 цілі: запобіжну; експертну; прогнозтичну. Запобіжна мета – це аналіз подій, які можуть бути поза межами основної ситуації, але які можуть бути причиною майбутньої напруженості. Експертна мета – компетентна оцінка інф., яка здійснюється фахівцями-аналітиками і вміщує пропозиції та рекомендації щодо діяльності на міжнародній арені. Прогностична мета – прогноз про можливий розвиток подій та їх вплив на міжнародну ситуацію. Вся інф. яка надходить до МЗС шифрується 3 грифами: блискавка, терміново, поточна. Також існують спеціальні позначки: загроза. До інформаційного забезпечення МЗС відносять такі з аспекти: ідеологічне забезпечення (розробку і висунення ініціатив та пропозицій, які б відповідали національним інтересам, а також відбивали б тенденції сучасних політичних процесів);---практичне забезпечення (піднесення міжнародного авторитету держави, її активного впливу на формування міжнародної політички. Практичне забезпечення здійснюється в таких напрямках і формах: використання можливостей ООН та Ради Безпеки; відслідковування на регулярній основі розгляду тих чи інших пропозицій, участь у врегулюванні міжнародних конфліктів (пропозиції щодо превентивної дипломатії або постконфліктне будівництво);--організаційне забезпечення (адекватне кадрове забезпечення дипломатичних місій, оптимальний рівень координації місії з центром та іншими закордонними дипломатичними установами. Співробітники ЗП відомств готують аналітичні дослідження у вигляді т.зв. “Поточного огляду зовнішньої та внутрішньої політики держави”, а ЗП відомства деяких країн – так звані білі, блакитні, сині та ін., книги.