Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит ІАД.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати характеристики і компоненти проблемних ситуацій в сфері міжнародних відносин

Кожний предмет і явище в природі та суспільстві має свій зміст і свою форму. Зміст інформаційно-аналітичної роботи в міжнародних відносинах розкривається через поняття: Об’єктом інформаційно-аналітичних досліджень в міжнародних відносинах є міжнародна обстановка - сукупність факторів, які безпосередньо або опосередковано впливають на стан, розвиток і результати міжнародних відносин, визначають види напрямів, форм, методів і засобів. Предмет інформаційно-аналітичної діяльності в міжнародних відносинах складають конкретні ситуації міжнародної обстановки. Ситуація - характеристика стану міжнародної обстановки, що склалася на певний час, на певному напрямі, в певній сфері. Стан може бути задовільним або незадовільним. Якщо стан задовільний - мова йде про стандартні ситуації. Якщо стан незадовільний - виникає проблемна ситуація. Проблематика – наука, що вирішує проблеми. Проблема - невідповідність між цілями, інтересами суб’єктів міжнародних відносин і обставинами, що склалися. Проблемна ситуація - сукупність виявлених суперечностей між суб’єктами міжнародних відносин. Крайні прояви проблемних ситуацій - конфлікти, кризові ситуації. Інформаційна ситуація - інформаційне відображення ситуації в голові аналітика або в пам’яті ЕОМ.

Характеристики проблемних ситуацій:

1.Об”єктні. Відповідають на питання “Що?” собою представляє ситуація. 2.Суб”єктні. Відповідають на питання ”Хто?” є учасником ситуації. 3.Причинні. Відповідають на питання ”Чому?” виникла ситуація. 4.Цільові. Відповідають на питання ”Навіщо?” 5.Характеристики вибору шляхів, засобів, способів. Відповідають на питання ”Як?” розвивається ситуація. 6.Характеристики часового розвитку ситуації. Відповідають на питання ”Коли?”. Оннер – США, Янг – ВБ, Никифоров – Рос, Никоноров – Рос.=схема вирішення проблемної ситуації: 1) Симптоми проблемної ситуація, 2) виникнення проблеми – вивчення проблеми (мабуть вона десь вже була, використати метод екстраполяції – перенесення тенденцій минулого на сучаний лад із урахуванням сучасного розвитку суспільства.) 3) альтернатива вирішення проблеми. 4) Обрати шлях – запустити рішення на виконання 5) Контроль над процесом виконання – вирішення 6) Оцінка вирішення рівня проблеми (наскільки вона вирішена, ніконоров казав – найвище взяти на себе формальну відповідальність за виконаня)

Компоненти проблемних ситуацій: факт, подія, явище. Факт - дійсна, цілком реальна подія, явище; те, що дійсно відбулося, відбувається, існує. Подія - те, що відбулося, суттєве явище міжнародних відносин. Явище - те, що проявляється в процесі міжнародних відносин. План на випадок опису проблеми по доповіді: Хор. Проблемної ситуації 2) Компоненти проблемної ситуації 3) Гіпотеза розвитку проблемної ситуаці 4) Вироблення інф потреб=наскільки ми знайшли шляхі вирішення 5) Інформаційний пошук=метод екстраполяції, 6) метод конвент, івент, інтент аналізів 7) Визнання результатів.

  1. Проаналізувати глобальні та універсальні проблеми сучасності та шляхи їх подолання

Глобальні проблеми – торкаються всіх країн світу.

  • Війна – мир

  • Проблема міжнародного тероризму. Ця проблема з’явилася після терористичного акту в США 11 вересня 2001 року. На даному етапі терористичними країнами є: Афганістан, Ірак, Лівія, Судан.

  • Проблема довкілля. Екологічна.

  • Енергетична проблема. Світ поділяється на дві частини: країни що мають енергоресурси та ті що не мають. Проблема полягає в тому, наскільки ще вистачить природних ресурсів. На основі цих проблем виникають політичні кризи, залежність країн від енергетичних показників.

    • Продовольча проблема. 250 млн. чоловік зараз помирає від голоду та недоїдання. А також забруднення їжі, води. 50% не відповідає нормами «чистого продукту».

    • Економічні проблеми. Кожна країна хоче бути стабільною та економічно розвиненою

    • Світовий океан (складає 80% планети Земля, приблизно 30% світового океану забруднено)

    • Проблема космосу. Людина почала вивчати космос 4 жовтня 1957 року, а на сьогодні запустили 15000 супутників. 3 тисячі всяких різних космічних тіл щорічно падають на Землю. Є можливість зіткнення. Також проблемою є уфологія (спілкування з іншими цивілізаціями).

Універсальні проблеми – якщо не вирішити їх сьогодні, то завтра можуть стати глобальними.

  • Демографічна. Поки що 6, 5 млрд. це ще нормально. Проблеми будуть, коли піде за 15 млрд. Але якщо будемо так само народжувати, то через 50 років буде 15 млрд. Для деяких країн ця проблема вже є глобальною.

  • Проблема захворювань (прогрес – початок регресу, тобто нові наукові відкриття породжують нові захворювання, наприклад Інтернет-залежність)

  • Міжнародна злочинність (торгівля наркотиками, живим товаром, тобто людьми, злочинні угруповання тощо)

  • Проблема стихійних лих.

Основною проблемою є те, що світова спільнота не може вирішити яка з проблем є першочерговою, тому що грошей на вирішення всіх проблем не вистачає, потрібно вирішувати поступово, але кожна країна вважає, що її проблеми потрібно терміново і першочергово вирішувати.