Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит ІАД.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати можливості технічних засобів в інформаційно-аналітичній діяльності в сфері міжнародних відносин

- інформаційні картки;

- каталоги;

- щоденники;

- інформаційні системи;

- автоматизовані інформаційні системи;

- системи інформаційного обслуговування;

- системи штучного інтелекту;

- експертні системи;

- автоматизовані робочі місця аналітиків.

Інформаційні картки- це традиційний засіб збирання та класифікації інформації.

За допомогою інформаційних карток формують каталоги, які, як правило, бувають тематичними або алфавітними.

Регулярно або нерегулярно реєстрація інформації про певні події проводиться в щоденниках.

Сучасні технології базуються на поняттях інформаційних систем.

Інформаційна система в загальному випадку - це система, призначена для вирішення питань пошуку (інформаційно-пошукова система) або логічної обробки інформації(інформаційно-логічна система).

Інформаційно - пошукова система (ІПС) - сукупність інформаційно-пошукового масиву, інформаційно-пошукової мови, правил її використання, критеріїв видачі та технічних засобів.

Інформаційно-пошуковий масив - впорядкована сукупність документів, фактів або відомостей про них, призначена для інформаційного пошуку.

Інформаційно-пошукова мова - мова, призначена для виразу змісту документів або опису фактів чи запитів з метою подальшого пошуку.

Інформаційно-логічна система (ІЛС) - система, що здатна вирішувати не лише пошук інформації, яка є у наявності, а і отримання нової інформації шляхом використання правил логічного висновку та умовиводів.

Реалізація вказаних функцій дає відчутні результати лише при використанні ЕОМ. Тому нас будуть цікавити автоматизовані системи.

Автоматизована система - комплекс інформаційних, програмних, методичних, технічних засобів, що виконує певні функції в автоматичному режимі.

Автоматизована обробка даних - обробка даних, що виконується автоматичними засобами при можливій участі людини.

Автоматизована інформаційно-пошукова система - ІПС, реалізована на основі використання електронно-обчислювальної техніки, в якій автоматизовані процеси пошуку та передачі, а в ряді випадків і вводу документів, даних та запитів.

  1. Проаналізувати інформаційно-аналітичну діяльність посольств та інших закордонних установ

Діяльність дипломатичних місій і представництв в інформаційному полі країни перебування відносяться до найважливіших елементів реалізації ЗП. Від цієї діяльності залежить ставлення політичних та ділових кіл країни перебування та громадськості до певних подій, пов’язаних із діяльністю на міжнародній арені. Завдання дипломатичних відомств є проникнення до інформаційного простору країни перебування для ліквідації загрози негативної інформації щодо країни і для забезпечення завдань дипломатичного відомства. Робота з інформаційного забезпечення дипломатичного представництва має різноманітний характер і включає такі складові: розповсюдження національних та міжнародних видань в країні перебування, спеціальні протокольні заходи, неофіційні контакти з метою отримання специфічної інформації, зв’язки з державними установами в країні перебування, а також зв’язки з ЗМК. Для забезпечення інформаційної діяльності в країні перебування, посольство здійснює такі заходи в різних напрямках:забезпечення двосторонніх відносин; інформаційно-аналітична робота; консульська робота; робота з діаспорою.

Посольства і місії – дипломатичні представництва, що на постійній основі здійснюють представництво держави за кордоном. Функціонують на основі указів, розпоряджень і постанов глави держави та уряду. Мають у своєму розпорядженні рухоме і нерухоме майно, фін. ресурси, гербову печатку а бланки відповідного зразка для офіційної кореспонденції. Підрозділи: політичний, культури, преси, економічний, науки та техніки, військовий, консульський, адміністративний. Функцій: (Від. конв. про дип. відносини 1961р.) - представництво держави - захист інтересів держави - ведення переговорів - інф. ф-ція (з’ясування і повідомлення подій) - заохочення дружніх відносин Консульства - якщо держава немає дип. представництва і не представлена третьою державою. Сфера діяльності: торгівельно-економічні відносини та захист інтересів фіз. і юр. осіб. Постійні представництва при міжнародних організаціях - є одним з найважливіших закордонних органів держави. Здійснюють специфічні функції, пов’язані з участю держави у даній міжн. організацій.

Є чотири напрямки діяльності: 1) ведення переговорів, дипломатичний захист 3) інформаційна діяльність 4) представницька. Відповідно до напрямків діяльності можна виокремити і функції: 1)представництво країни в країні перебування та підтримання з нею офіційних зв’язків. 2) Захист інтересів країни, прав та інтересів власних громадян. 3) ведення переговорів із урядом держави перебування. 4) з’ясування всіма законними способами становища і подій у державі перебування та інформування про них відповідних органів власної країни. 5) поширення в країні перебування інформації про стан речей у власній країні та події міжнародного життя. 6) Співробітництво в галузі економіки, культури, науки. Посольства та місії завжди були джерелом важливим і надійним про найрізноманітніші аспекти життя країни перебування, але добування інформації тільки законними кроками у відповідності до ст3 віденської конвенції 1961 року. Що роблять а) організація подорожей глав диппредставництв у окремі регіони країни б) обробка чисельних друкованих видань, зокрема періодичної преси. В) участь у прес-конференціях, парадах, переглядах вистав.

Звіт про роботу посольства або іншого закордонного представництва (як правило, річний) є основним інформаційним документом цієї установи. В його складанні бере участь практично весь дипломатичний склад посольства, так як документ відображає повний спектр подій, що відбулися в країні перебування. У звіті дається оцінка внутрішньополітичного стану країни перебування, тенденції його розвитку, характеристика політичних сил і лідерів. Значне місце займає розділ про соціально-економічний стан країни з виявленням тенденцій та прогнозом на певний період. Розділ про зовнішню політику, включаючи підрозділ про стосунки з Україною, повинен виділити якісні характеристики еволюції міжнародних відносин країни перебування. Керівникам закордонних представництв та їх працівникам, природно, іноді хочеться подати розвиток відносин у більш рожевому світлі, ніж вони є насправді. Тому одне правило необхідно виконувати не уклінно: "писати лише про те, що бачили очі, не домислювати". Обсяг звіту: 20 - 40 сторінок, в залежності від світового статусу країни перебування та інтенсивності відносин з нею.