Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит ІАД.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати взаємозв’язок джерел та каналів отримання інформації в сфері міжнародних відносин

Розрізняють два види джерел інформації:

  • документальні;

  • фактографічні.

Поняття документ використовують для визначення об'єктів, що мають на будь-якому матеріальному носії (папері, кіноплівці, магнітній стрічці тощо) інформацію за допомогою певної знакової системи, призначену для передачі в просторі і часі.

Фактографічні джерела інформації містять інформацію у вигляді конкретних фактів, подій або їхньої сукупності, необовязково зафіксовані на матеріальному носії. Факт - деяка достовірна, одинична подія або явище, конкретний об'єкт, поданий докладним описом своїх характерних рис і властивостей.

У системі комунікацій між автором і користувачем інформації документ і факт є джерелами інформації. З їхньою допомогою знання, отримані творцем інформації в процесі будь-якого типу діяльності (наукової, суспільної, виробничої й ін.) збільшують обсяг знань користувача інформації.

Між документальними і фактографічними повідомленнями є багато спільного. Фактографічні повідомлення, також як і документальні, можуть бути зафіксованими на матеріальному носії, переміщатися в просторі і часі, бувають простими і складними. Будь-яке фактографічне повідомлення може бути подане у вигляді документа. Це дозволяє співвідносити їх, як часткове і ціле. Один документ може містити один або декілька фактів, але в окремих випадках може їх не мати зовсім. Документ, як правило, на відміну від факту, має надлишкову інформацію.

Фактографічні повідомлення створюються в результаті реєстрації відомостей про факти або шляхом витягу фактів і відомостей із документів у результаті їхньої аналітико-синтетичної обробки.

Канал "Текст" (передає до 60-80% інформації) і містить джерела: Офіційні документи: - держави; - інших країн; - міжнародних організацій, спілок. Масові публікації: - місцева преса(регіональна і галузева); - національна преса; - міжнародна преса. Спеціальні видання (прес-релізи, огляди). Наукові видання: матеріали конференцій, семінарів, симпозіумів; літописи; спеціальні тематичні збірники; - каталоги виставок, ярмарків. Автоматизовані бази даних.

Аудіо-відеоканал (адресат одержує до 20-30% інформації): Радіопрограми. Телепрограми

Діалог (адресат одержує до10-20% інформації). Джерела: Співробітники своєї організації. Співробітники інших організацій. Представники інших країн. Рекламні агентства, центри суспільних зв'язків. Семінари, конференції, ярмарки, салони, виставки.

Канал "Експерт" (забезпечує до 5-10% інформації). Джерела: Консультанти. Експерти.

Канал "Джокер" (забезпечує до 1-5% інформації). Випадкова інформація.

Методи пошуку використовують усі канали ( 4k+1) і різноманітні форми:

1). 4k+1 у формі "дощ, що мрячить" - метод, що використовується при нормальному функціонуванні служби інформації. Щодня, одноманітно відбувається пошук інформації.

2). 4k+1 у формі "гроза" - метод пошуку інформації при обмеженні на час пошуку. При цьому необхідно перевірити наявність інформації в існуючих базах.

3). Вихід на сімейство джерел використовують при необхідності повторного огляду інформації, забезпечення її достовірності.

4). Метод "Стежина інформації" застосовують при пошуку інформації шляхом аналізу посилань на джерела інформації.