Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит ІАД.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати сутність та можливості івент-аналізу в сфері міжнародних відносин

Методика івент-аналіза заснована на спостереженні за ходом і інтенсивністю подій із метою визначення основних тенденцій еволюції обстановки в окремих країнах і на міжнародній арені. Два види –«підхід знизу»(відштовхуючись від емпіричних даних= визначає в попередньому порядку лише самий безпосередній об'єкт спостереження) – цільовий «підхід зверху» (наповнення фактологічним матеріалом= на основі структуризованого підходу до збору інформації, заздалегідь визначано, які з елементів досліджуваного процесу або ситуації мають найбільше значення для дослідження)

Один із ранніх і найбільш відомих проектів із застосуванням методики івент-аналізу в дослідженнях міжнародних відносин є інформаційний банк (банк Азара) із проблем міжнародних конфліктів, у який на кінець 70-х рр. була включена інформація, що стосується 135 країн, і було зафіксовано 500 тис. подій за 30 років. Застосування методики івент-аналізу полягає в сприйнятті, виділенні і реєстрації всіх фактів, що стосуються поведінки досліджуваного об'єкта, змін його соціального середовища, умов функціонування і розвитку, значимих із погляду мети дослідження. Водночас івент-аналіз завжди підпорядкований загальній меті дослідження, і це робить добір емпіричного матеріалу селективним = реєструвати одні факти і не брати до уваги інші. Конкретне застосування методики івент-аналізу, по-перше, упорядкування інформаційного банку даних, по-друге, розчленовування цього масиву на окремі одиниці спостереження і їх кодування за принципом "що-де- коли", по-третє, співвіднесення виділених фактів і явищ із прийнятою в зв'язку з задачами проекту системою сортування. Сильні сторони: високий ступінь об'єктивності інформації про події, надійності. Слабкі сторони у "ручному", так і в "машинному" варіанті є дуже трудомісткою процедурою, що потребує достатньо високого рівня кваліфікації виконавців, небезпека перебільшення можливостей біхевіористського подходу.

  1. Проаналізувати методи експертних (колективних та індивідуальних) оцінок в сфері міжнародних відносин

Інтуїтивні методи прогнозування

- методи, що базуються на залученні експертів, тобто фахівців певної галузі, для визначення тенденцій розвитку об'єкта прогнозування й оцінки перспектив розвитку на підставі особистої ерудиції і відчуття, догадки, прозорливості, що базуються на попередньому досвіді.

До цього виду відносяться групи методів:

- експертних оцінок(на вивченні колективної думки спеціалістів шляхом обговорення і компромісів);

- "мозковий штурм".

1. Метод "експертних оцінок"

Експертна оцінка – авторитетна думка експерта з якої-небудь проблематики, що знаходиться в сфері його компетенції

2. Анкетування(різновид методу колективної оцінки, що дозволяє охопити широке коло осіб)

3. Інтерв'ю(полягає в одержанні думки одного спеціаліста-експерта)

4. "Мозковий штурм"(- метод активізації творчого мислення, заснований на створенні такої атмосфери, що спричиняє поштовх думки, появу нестандартних ідей)

(Правила: 1) Не об’являти хибною та не припиняти обговорення жодної ідеї, що була озвучена по ходу дискусії; 2) Підхоплювати незвичайну ідею будь-якого роду, навіть, якщо її доречність здається спочатку сумнівною.

5. Морфологічний метод

6. Метод "семикратного пошуку"

7. Метод "асоціацій та аналогій"

8. Метод "колективного блокноту"

."Мозковий штурм".

Існують два варіанти штурму:

" прямий;

" зворотній.

При прямому штурмі приймають участь від 4 до 15 спеціалістів. Тривалість штурму не більше однієї години. Кожен може висловити свої ідеї і пропозиції. Відбір і оцінка пропозицій проводиться вузьким колом спеціалістів після проведення мозкового штурму.

При зворотному штурмі основна увага приділяється виявленню недоліків висунутих пропозицій.

Часто відбувається поєднання прямого і зворотного штурму.