Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит ІАД.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати метод екстраполяції в сфері міжнародних відносин

Історичний метод: включає перевірку на достовірність тексту, що встановлюється як за матеріальними ознаками (папір, почерк), так і за формою (тон, стиль, словник автора); з'ясовує мотиви упорядкування документа, особистості автора; висвітлює історичні обставини при упорядкуванні документа. Види Історичних методів: Біографічний метод – використання особистої біографії видатної людини протягом тривалого періоду часу для складання її психологічного портрета. Варіантом біографічного є також патографічний метод, уведений П. Мебіусом (опис хвороб видатних людей). Щоденниковий метод -метод, звичайно присвячений вивченню життя звичайної людини й містить опис його розвитку й поводження, проведеного протягом тривалого часу експертом. Автобіографія – це життєпис, заснований на безпосередніх враженнях і ретроспективному досвіді.

Історичний метод ставить проблему валідності в трьох аспектах:

  • Дійсність тексту й установлення його автора. Дослідник повинен бути впевнений, що документ є саме тим, яким він його приймає, і дійсно належить далекому авторові. Така дійсність установлюється по характеристиках документа: матеріальним ознакам - папір, почерк і т.д. або ознакам форми - тон, стиль, словник.

  • Валідність інтерпретації тексту, його значення стосовно автора тексту, по характеру, цілям, які він переслідує.

  • Правдивість фактів, викладених у документі. Перший і третій аспекти, тобто дійсність і правдивість, особливо важливі для історичного методу. Але застосовуватися він може й при вивченні літературного або юридичного тексту.

Екстрополяція 1) поширення висновків, отриманих зі спостереження над однією частиною явища, на іншу частину його; 2) у статистиці - поширення встановлених у минулому тенденцій на майбутній період (розрахунків населення); поширення вибіркових даних на іншу частину сукупності, не піддану спостереженню (екстраполяція в просторі).

Види методів екстраполяції: метод економіко-математичного моделювання; метод кореляційно-регресійного аналізу; найменших квадратів і його модифікації

Метод екстраполяції полягає в перенесенні певної для базисного періоду тенденції розвитку економічного процесу на прогнозований період. При використанні цього методу необхідно мати інформацію про стійкість тенденцій розвитку об'єкта за період, в 2-3 рази перевищуючий строк прогнозування. Тривала тенденція зміни економічних показників називається трендом.

Послідовність дій при екстраполяції:

-чітке визначення завдання, висування гіпотез про можливий розвиток прогнозованого об'єкта,

-розгляд факторів, що стимулюють або перешкоджають розвитку даного об'єкта, визначення припустимої дальності прогнозу;

-вибір системи параметрів, уніфікація різних одиниць виміру; збір і систематизація даних, перевірка їхньої однорідності й порівнянності;

-виявлення тенденцій зміни досліджуваних величин у ході статистичного аналізу й безпосередньої екстраполяції даних.

Метод екстраполяції дає надійні результати на найближчу перспективу прогнозування тих або інших об'єктів – 5 – 7 років.