Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з охорони праці.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
181.76 Кб
Скачать

Розділ 4. РЕЧІ ТА РЕЧОВИНИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ПРАЦЕЗДАТНІСТЬ ЛЮДИНИ

4.1. ПРИКРАСИ, ОДЯГ

На тілі людини величезна кількість акупунктурних точок. Подразнюючи їх голками (прикрасами, лазером, радіохвиля­ми, вогнем, хімікатами, тісним одягом тощо), можна вплива­ти на роботу того чи того органа. Якщо отвір для сережки у вусі (носі, щоці, губі тощо) зроблено в якійсь із цих точок, то довготривале механічне її подразнення може викликати пору­шення роботи певного органа. Тому отвори для прикрас мають робити професіонали. При носінні обручок, перстнів, браслетів, намиста легше попасти на акупунктурні точки, бо ці прикраси ковза­ють на тілі й немає значення, з чого вони: з мельхіору, цирко­нію, золота, кістки, каменю, дерева. Вони, тручись об шкіру, подразнюють певні точки.

Наприклад, каблучка на безімен­ному пальці провокує мастопатію, захворювання статевих органів та ендокринних залоз;

на середньому — гіпертонію, атеросклероз;

на вказівному — остеохондроз, радикуліт;

на мізинці — виразку дванадцятипалої кишки. Обручки на кіль­кох пальцях — це вже надмірність. Натирання (подразнення) акупунктурних точок прикрасами, одягом, взуттям, краватка­ми, веригами, наручниками, мундштуками тощо провокує хво­робу.

Особливий вид лікування — мідні браслети. Вони тися­чоліттями випробувані східною медициною. Та лікуватись про запас, якщо немає хвороби, не варто, особливо, коли носити браслет радить реклама. Нині азартно рекламують цирконі­єві браслети.

Мідь добре реагує зі шкірою. Тому можливий лікувальний ефект. Цирконій — не реагує. Отже, ефект невідомий.

Татуювання—це подразнення множини акупунктурних точок голками і чорнилом.

4.2. Метали

Шкідливими металами, якщо нерозумно їх використовувати, стають свинець, кадмій, ртуть тощо.

4.2.1Свинець, кадмій

Якісний кришталь містить оксид свинцю. Постійно використовуючи кришталеву склянку, ми губами стираємо скло на порошинки величиною у мільярдні долі ме­тра. Такі порошинки називають наночастинками. Вони доб­ре засвоюються організмом.

Свинцеві труби для води гнучкі, в них не заводяться бак­терії. В етильований бензин додають сполуки свинцю. Його широко використовують в акумуляторах. У фарби свинець додають, щоб в них не заводились мікроорга­нізми. Хвороба "сатуризм" — це агресив­ність, дебільність, неуважність, глухота, уповільнена реакція, затримка в рості, розлади вестибулярного апарату. Автомобіль­на хвороба (сатуризм+травматизм+чад) виходить на 5 місце в світі після серцевосудинних, ракових...

Кадмій міститься в батареях, акумуляторах, жовтих фарбах. Заборонено імпортувати в Україну жовті іграшки, якщо в них є кадмій. Хвороба має ті ж симптоми, що і сатуризм.

4.2.2Ртуть

Викликає розлади психіки, астенія, втрата пам'яті - меркуризм

У людини ртуть накопичується в кістках, мозку, легенях. Ознаки ртутної хвороби; порушення білкового і ферментати­вного обміну, тремтіння пальців, ніг, язика, повік, погіршен­ня пам'яті, кровотеча ясен, пародонтоз, хвороби нирок, жовтизна шкіри.

Цих специфічних проявів немає, коли ртуть по­трапляє у повітря на рівні тисячних долей мг. Але виника­ють приховані порушення. Вони виявляються в зміні динамі­ки ресинтезу тканинних білків, зниженні активності функціо­нальних (реактивних) груп клітинних протеїнів, порушеннях умовно-рефлекторної діяльності, а також у гематологічних, ен­докринних, імунологічних та інших змінах, котрі виявляють­ся тонкими чутливими методами й тестами. Комплекс симп­томів, що виникає при мікромеркуризмі, супроводжує розви­ток серцево-судинних розладів. Дані свідчать про потребу ефективного запобігання впливу ртуті та її сполук навіть у дуже малих кількостях — тобто необхідне забезпечення вміс­ту їх у повітрі робочої зони й інших об'єктів зовнішнього се­редовища на припустимих рівнях, значення яких нижчі при­йнятих у міжнародній практиці. Гранично-допустимі концен­трації ртуті у повітрі: 0,0003 мг/м 3.

Де гуманітарій зустрічається зі ртуттю? Вона міститься у батарейках годинників, у лампах денного світла, у ртутних термометрах. Можливе потрапляння ртуті І в папір — у разі порушення технології виробництва. Використовується ртуть у фарбах для покриття підводних поверхонь плавзасобів, у пломбах зубів. Ніде подітись від ртуті на землі навіть людям, які мають світлі, безпечні професії.

Ртуть у приміщенні від розбитого термометра нейтралізують так:

• потрібно зібрати вручну (не пилососом) видимі краплі ртуті;

• промити це місце перекисом водню, марганцівкою або 20% розчином РеС^;

• бажано посипати місце порошком садової сірки і покри­ти її поліетиленом чи лінолеумом на 20-30 днів, поки сір­ка прореагує зі ртуттю.

Збирати ртуть пилососом не можна, бо вона розпорошиться на наночастинки. Збагачене ними повітря вийде з вихлопу пиле-соса і заповнить всю кімнату. Сам пилосос буде надовго забруд­нений ртуттю. Якщо ртуть з'явилась у приміщенні з невідомих причин, викликають спеціальну бригаду хіміків.