Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з охорони праці.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
181.76 Кб
Скачать

5.4. Робота і харчування

ПІСЛЯ ВИБУХУ НА ЧАЕС

Зовнішнє опромінення - коли працюють рентгенівські апарати, кінеско­пи. Внутрішнє опромінення з'являється тоді, коли людина з повітрям, водою і їжею заносить в організм радіоактивні ато­ми. Вони випромінюють електромагнітні хвилі (рентгенівські й у-промені), р-промені (електрони), а-промені (ядра хімічно­го елементу гелію), протони (ядра атома водню), нейтрони (такі ж частинки, як протони, але без електричного заряду). Оскільки радіоактивні атоми поширюються по всіх клітинах організму, то, "вистрілюючи" з себе промені й частинки, псу­ють клітину зсередини. Якби "обстріл" вівся ззовні тіла, шко­да була б меншою, адже одяг, шкіра, жир захищають від опро­мінення внутрішні органи. Внутрішнє опромінення набагато шкідливіше.

Кількість пошкоджень, що виникають в організмі, залежить від дози опромінення, тобто від поглинутої енергії. Кількість енергії, поглинутої кілограмом тіла, називається поглинутою дозою і вимірюється в Греях. Не всі кулі роблять однакові рани. Так само не всі частинки однаково шкідливі. Цей факт враховано еквівалентною дозою, що вимірюється у Зівертах (Зв). Не всі органи однаково чутливі до радіації. Тому введе­но поняття ефективної еквівалентної дози, що вимірюється також у Зівертах.

Як правило, опромінюється група людей. Величину опро­мінення відображає колективна ефективна еквівалентна доза, що вимірюється в людино-зівертах. Є ще одиниці: Рентген, бер, рад.

І Рентген - 1 бер ~ 0,01 Грей ~ 0,01 Зіверт ~ І рад.

Загальне правило: наїлись ввечері "беккерелів", тіло заражене, але "рентгенів" ще немає. З часом кількість пошко­джень ("рентгенів") наростатиме, а "беккерелів" — зменшува­тиметься. Це схоже на дію алкоголю: випили, набрались от­рути. Сп'яніння з часом наростатиме, а кількість алкоголю в тілі — зменшуватиметься.

Висока радіоактивність характерна для тютюну, що вирощується сучасними техноло­гіями з використанням апатитів у якості добрив.

Роздії 6. Інформація як фактор ризику

6.2. Види інформації

Інформацію умовно можна розділити на три категорії.

а) Інформація, що здається приймачам справжньою, вважа­ється потрібною.

Правила поведінки жителів помірно радіоактивних регіо­нів такі:

• не носити постійно годинники, цифри на циферблаті яких світяться зеленим кольором ("Командирські", "По­літ"), бо у фарбі міститься радій;

• не засмагати, особливо в салонах, де використовуються ультрафіолетові лампи;

• без крайньої необхідності не приймати радіоактивні ван­ни (радонові);

• обмежувати вживання диких грибів з базару — вони мо­жуть бути зібраними у Чорнобильській зоні;

• не пити більше 25 г/добу алкоголю, великі дози (0,5 л/ добу) водіям видавали лише в часи аварії на ЧАЕС про­тягом тижня; малі дози радіацію не виводять, великі дози не витримує печінка;

• куріння, опромінення і пияцтво підсилюють дію одне од­ного (п. 1.4), значно збільшуючи ризик онкозахворю-вань;

• не панікувати і не вимірювати радіоактивність продук­тів харчування за допомогою кишенькових дозиметрів (для цього потрібні лабораторій прилади), бо може на­пасти радіофобія.

Інформація — фактор ризику, який може завдати шкоди як індивідам, так і колективам.