Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з охорони праці.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
181.76 Кб
Скачать

5.1. Вакуумна "бомба"

Нехай він поставив на газову плиту чайник, сам пішов ди­витись телевізор і задрімав. Чайник за­кипів, вода вискочила, залила полум'я. Газ змішався з повіт­рям кухні. З часом студент прокинувся і ввімкнув на кухні світло, хоч там пахло газом. У вимикачі проскочила іскра. Газова суміш вибухнула. Студент вилетів з кухні через вікно 8 поверху. Перша ударна хвиля. Молекули газу розлетілися, тому в центрі кухні виник ва­куум. Через долю секунди цю пустоту кинуться займати нові мо­лекули повітря. Виникне ударна хвиля, тиск якої спрямований всередину кімнати. Густина газу зросте і піде нова ударна хвиля, схожа на першу, але слабша. Такі ко­ливання розхитують стіни, підлогу, стелю і можуть пролама­ти їх на 3-4 поверхи вгору та вниз. Оскільки у процесі руйну­вання бере участь вакуум, то "бомба" називається вакуумною.

1)Головне правило пожежної безпеки: потрібно наливати воду до половини чайника. Тоді вода не "вискакуватиме" з чайника, а просто википить. Чайник може і згоріти, але газове полум'я не загаситься і горітиме довго. Були випадки, коли всю відпустку газ горів, а вибуху не сталось.

2)Техніка безпеки ка­тегорично забороняє залишати газове полум'я без догляду, осо­бливо тоді, коли кип'ятять молоко або варять їжу, що збігає.

3)Не можна довіряти й електричним чайникам, що самі ви­микаються при закипанні води. Коли вимикач не спрацює, вода википить, пластмасовий чайник згорить навіть тоді, коли в паспорті вказано, що він не горючий. Дим пошириться. Мешканці загинуть від чаду.

Газові горючі суміші можуть виникнути, коли в одній шафі зберігаються органічні розчинники (ацетон, бензин) і кисло­ти. Суміш вибухає без іскри, сама по собі. Марганцівка, що ви­падково потрапляє в горючі рідини, також спричинює їх само-загорання.

Деякі речовини за певних умов мають здатність до само­займання — без нагріву їх зовнішнім джерелом [27, 75].

Виділяють три види самозаймання: теплове, хімічне, мікро­біологічне.

Суть теплового самозаймання полягає у тому, що деякі речовини при їхньому нагріванні до порівняно незнач­них температур (60...80 °С), за рахунок інтенсифікації проце­сів окисленя і недостатнього тепловоду, саморозігріваються, що в свою чергу, призводить до підвищення Інтенсивності оки­слення і, врешті, до самозаймання.

До хімічного самозаймання схильні речовини, до складу яких входять вуглеводні. Вугільний пил з підвищеним вміс­том сірки і тканини, просочені нафтопродуктами, до складу яких входять сполуки сірки, легко займаються.

До мікробіологічного самозаймання схильні продукти ро­слинного походження — трава, тирса, зерно тощо.

Травматизм зростає у свята через використання піротехніки (петарди, ракети, фейєрверки, салюти)

Маловідомим широкому загалу є явище під назвою "зво­ротня тяга". Припустимо, що у затишному місці, де немає протягу, зупинився легковий автомобіль, в якому працює бен­зинова піч. Викиди продуктів згорання здійснюються у навко­лишнє нерухоме повітря. Тому поступово за годину-другу ав­томобіль окутається невидимим димом, що містить чадний газ. Він проходить через щілини у салон. Пасажири можуть не прокинутись.

Вона може бути і в дачному будинку. Поки повітря в печі гаряче, воно підіймається по димареві вгору. Якщо посеред ночі, коли всі сплять, надворі вдарить мороз, димар охолоне, важкий дим почне опускатись у піч, де дотлівають залишки дров. Чадний газ піде у кімнату.

Щоб не виникала зворотня тяга, потрібно щільно закривати дверцята топки і піддувала. Не можна закривати заслонки у димарі над піччю. Верхній кінець димаря має бути вищим за гребінь даху. Тоді вітер сприятиме хорошій прямій тязі.

Людину, що вчаділа, важко оживити: гемоглобін крові про­реагував з чадним газом і не переносить кисень від легень до клітин. І все ж треба на свіжому повітрі робити штучне дихан­ня й масаж серця, поки потерпілим не займуться лікарі.

Отже, не можна відпочивати в автомобілі, поки працює мо­тор, або піч. Не можна спати на дачі, коли відкриті дверці підду­вала і топки, або коли працює газова піч будь-якої конструкції.

Бувають випадки, коли під час пожежі необхідно пробігти з помешкання на вулицю задимленими сходами. У цьому ви­падку треба дихати через мокру тканину, чадний і вуглекислий гази реагувати­муть з вологою, дим буде менш отруйним, так що вдасться опуститись по сходах навіть з верхніх поверхів будинку, якщо на шляху не буде полум'я та паніки.

Коли загориться радіотелеапаратура, не можна гасити її водою. Необхідно ви­тягти штепсель з розетки і накрити апарат ковдрою. Зверху її можна закрити зволоженою тканиною, щоб запобігти горін­ню. У квартирах, гуртожитках, готелях, офісах потрібно три­мати напоготові вогнегасники.

Для гасіння електроустановок застосовують вуглекислотні вогнегасники та вуглекислотні-брометилові, струмінь газу яких не проводить електрику.

Порошкові вогнегасники зручні, не бояться морозів, використовуються для гасіння дерева, пластмаси. Піском гасять там, де можливе про­лиття невеликої кількості горючих рідин, (гараж, наприклад). Інструкція по використанню вогнегасника кожного типу вид-рукована на його корпусі.