Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з охорони праці.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
181.76 Кб
Скачать

5.2. Паніка

Паніка виникає тоді, коли багато людей зустрічається з труднощами, на здолання яких відводиться мало часу.

Спасіння погорільця найбільш імовірне, коли він рятується не з дуже великою швидкістю, але І не з малою. € оптимальна, крейсерська швидкість виходу з кризи. Якщо почалась паніка на тонучому кораблі, то хтось повинен взяти на себе роль лідера.Щоб люди не застрявали в одних дверях, необхідно мати кілька дверей (вікон, трапів тощо).

Гуманітарну допомогу з вертольота не можна скидати в одну координату натовпу. Небезпечними і неоправданими є бажання політиків зібрати на мітинг якомога більше людей на одному майдані. Авіаційні паради і шоу на зібранні великої маси людей також небезпечні.

Тому не можна будувати дуже великі АЕС (наприклад, на ЧАЕС планувалося збудувати до 10 блоків), гігантські кораблі (лінкори, "Титанік", сучасний лайнер довжиною до 800 м), велетенські будинки (Вавілонська вежа, знищені торгівельні центри у Нью-Йорку), аеробуси на 1000 пасажирів та надзвукові лайнери ("Конкорд"). Небезпечні й непродубльовані гігантські електромережі. Чим більша система, тим більша імовірність катастрофи.

5.3. Вібрації. Шуми

Механічні коливання, що їх відчуваємо вухами, називаю­ться звуковими. Частота їх становить від 16 Гц (контрабас) до 20000 Гц (дискант). За цими межами перебувають інфразвуки (їх генерують, наприклад, лопаті тихохідних вентиляторів) та ультразвуки. Шум — небажаний для людини звук, що заважає сприйняттю корисних сигналів. Шум складається з набору звуків різної частоти та інтенсивності.

Держстандарт зобов'язує роботодавців забезпечувати пра­цівників засобами індивідуального захисту, якщо вони працю­ють у зонах з рівнем звуку понад 85 дБ (вкладні у вуха, навушни­ки, шоломи).

Від шумів страждає центральна нервова система, виника­ють хвороби серця, глухота (музиканти, лектори, меломани), знижується працездатність.

Фіксуються такі зміни в організмі під дією шуму; зростан­ня тиску, порушення роботи щитовидної залози та кори над­ниркових залоз, зміна активності мозку. Корисне використання ультразвуку: зварювання металів, різання твердих матеріалів, морська ехолокація, ультразвуко­вий контроль, медична діагностика, ультразвукове лікування (прогрівання тканин, обезболювання, мїкромасаж, лікування артозів, артритів, невралгій, невритів, радикулітів).

Механічні коливання, шо сприймаються тілом та окреми­ми його ділянками, називаються вібраціями.

Корисними є вібрації, в яких сформувалась людина: біг, хода по траві чи піску босо­ніж, верхова їзда. Такі вібрації масажують всі органи. Шкід­ливі вібрації у транспорті, під час ходіння у взутті з цупкою підошвою по твердій поверхні, при роботі у тісному ОДЯЗІ.

Носіння тісних джинсів чоловіками також зменшує само­масаж статевих органів. Результатом цього можуть бути:

• зменшення життєздатних сперміїв до нинішнього рівня (сперматогенез має здійснюватись при температурі, меншій за температуру тіла, що забезпечується просторим одягом);

• збільшення ризику виникнення простатиту.

Доведено, що шкідливість вібрацій зростає при збільшен­ні частоти та амплітуди (розмаху).

Серцевий м'яз скорочується ритмічно з певною частотою. Якшо під час його відпочинку відбудеться удар у груди м'я­чем, наприклад, баскетбольним, то м'яз передчасно спрацює, серце почне тремтіти, як тремтить в останні хвилини перед смертю. Імовірність тремтіння серця мала, бо потрібен і пев­ний час удару, і місце. Жертву рятують за допомогою дефіб­рилятора.

Правила захисту від дії шуму та вібрації:

■ затикати вуха вкладнями з волокнистих чи плівкових матерІалів ("берушІ" в аптеках);

• шум на робочому місці не повинен перевищувати шум у трамваї (70-85 дБ);

• носити взуття, підошва якого пружинить;

• не носити тісного одягу цілодобово і круглорічно;

• береїтись інфразвуків (від тихих вентиляторів, наприклад

• звук у навушниках плейєрів не повинен перевищувати 70-85 дБ;

• лекторам і співакам, які змушені форсувати звук свого голосу до рівня 100 дБ, використовувати мікрофон.