Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з охорони праці.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
181.76 Кб
Скачать

4.4.5. Можливість тренування мозку

Автоепітафія

Поки що ми розглянули фактори, які негативно впливають на роботу мозку: радіохвилі всіх діапазонів, електричне поле, радіоактивне опромінення, наркотики та ліки у великих дозах (трамадол, наприклад), алкоголь, паління тютюну, залежнос­ті (більше 20). А чи є щось таке обнадійливе, що тренує мо­зок, як гантелі м'язи? І чи можна нормальний здоровий мозок тренувати?

Сини А. Ейнштейна дозволили анатомам розділити на ча­стини мозок покійного батька і розіслати по лабораторіях для вивчення феномену геніальності. Мозок важив 1230 грамів — це пересічна вага для людини такого зросту. Виявилось, що ділянка мозку генія, яка відповідає за асоціації, розвинена краще, ніж у рядових громадян. Тож не дивно, що на запитан­ня дами: "Що таке ваша теорія відносності?", фізик відповів: "Коли сидимо на гарячій сковорідці, то секунда здається віч­ністю". Асоціація відносності часу точна.

У лондонських таксистів краще розвинена ділянка мозку, що відповідає за орієнтацію у просторі (гіпокамп). У випускни­ків ВНЗ на 17% більше зв'язків між нейронами у лобній частині порівняно з ровесниками, що не навчались у вищих закладах.

У Бостонському університеті було досліджено 1400 людей обох статей на рівень інтелекту /. Знайдено, що у чоловіків якщо зріст й=170 см, то тт =170-100=70, якщо тр=90, то Дт=90-70=20. Коли Дт=0, то — най­кращий рівень інтелекту.

У разі нарощування зайвої ваги частина кисню надходить судинами у жир, його не вистачає для нормальної роботи мозку.

У жінок рівень інтелекту не залежить від надлишкової ваги Ат, бо судинна система запрограмована з запасом у розрахун­ку на те, що жінці доведеться годувати немовля, а для цього потрібне періодичне нарощування ваги.

Як полег­шити собі інтелектуальну працю?

1. Головне — не псувати мозок азартними Іграми та інши­ми залежностями, перевантаженнями І невжитком.

2. ноогропні ліки, що поліпшують здатність до навчання (їх ринок —- кілька мільярдів доларів) — в пере­важній більшості плацебо, ягоди чорниць за 2-3 тижні вжи­вання поліпшують пам'ять, космонавти беруть у політ пасту чорниць ще й для поліпшення роботи очей.

3. Не комплексувати, це особливо стосується жінок, хоч під­став для цього мало:

Стаття 10 Закону України "Про охорону праці" регламен­тує працю жінок. "Гігієнічні рекомендації до раціонального працевлаштування вагітних жінок"вирішують їхнє працевлаштування.

4.4.6. Екзотичні стимулятори

Мозок живої мавпи.Тварина бореться за життя, в її організмі виробляються біопродукти для самопорятунку. Ла­суни одержують кайф завдяки;

• наявності у мозкові мавпи стимуляторів,

• задоволенню садистських нахилів,

• усвідомленню, що вони можуть за це заплатити. Кажуть, що подібне відбувається і з живими устрицями, які пищать у роті "жабоїдів".

Пастухи туареги навчилися пити кров живих корів, не за­вдаючи їм смертельних ран. Китайці п'ють кров, виточену з живої гадюки. Деякі колії також п'ють живу кров свині чи бичка. Полпотівці інколи ласували печінкою ще живого ідей­ного противника.

ВИСНОВКИ!!!

фактори ризику в ро­боті недосвідченого гуманітарія.

1. Ранкова кава вдома і дві на роботі дають близько 250 мг кофеїну, занепокоєння, знервованість, дратівливість, безсоння, розлад травлення, м'язові посмикування, тахікардію або сер­цеву аритмію, психомоторне збудження

2. 10-40 сигарет щодня забирають 6-10 р. життя.

3. Черга відвідувачів, робота з людьми приводить до збу­дження І втоми мозку.

4. Робота з ПК та ВЧ-приладами забирає здоров'я (пп. 2.2-2.4).

5. Вечірнє пиво і переїдання гасять форсаж робочого дня і звалюють напівтруп у крісло дивитись телевізійні "стра-шилки".

Діагноз: переоцінка сил, порушення оптимального режиму роботи, харчування, відпочинку.

Розділ 5. ВИБУХИ, ПОЖЕЖІ, ШУМИ

Залежно від агрегатного стану й особливостей горіння різ­них горючих речовин і матеріалів пожежі, поділяються відповідні класи та підкласи:

клас А—горіння твердих речовин, що супроводжується (підклас А1) або не супроводжується (підклас А2) тлінням;

клас В — горіння рідких речовин, що розчиняються (підклас В1) і що не розчиняються (підклас В2) у воді;

клас С —горіння газів;

клас Д — горіння металів легких, за винятком лужних (під­клас Д1), лужних (підклас Д2), а також металомі­стких сполук (підклас ДЗ); клас Е —горіння електроустановок під напругою. Гуманітарії зустрічаються з пожежами малого масштабу усіх класів, окрім класу Д.

Пожежі часто виникають у приміщеннях.

приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою поділяють на 5 категорій. Якісним критерієм небез­печності приміщень є наявність у них вибухо-пожежнонебезпе-чних речовин; кількісним критерієм — надмірний тиск, який може розвинутися при вибуховому згоранні максимально мо­жливого скупчення вибухонебезпечних речовин у приміщенні. Гуманітарії можуть мати справу з приміщеннями переваж­но категорії "В", де є горючі рідини, тверді горючі та важко-горючі речовини. Це приміщення кіностудій, театрів, спортза­лів, ресторанів, культових установ, навчальних аудиторій, лі­карень, бібліотек, архівів, видавництв, друкарень, телестудій, майстерень художників, скульпторів і реставраторів, будинків творчості журналістів І літераторів. В таких приміщеннях поже­жа часто розпочинається в пожежобезпечній зоні, тобто у прос­торі, в якому постійно чи періодично знаходяться горючі речо­вини в кількості, яка вимагає спеціальних заходів у конструкції електрообладнання під час його монтажу та експлуатації [27].