Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит ІАД.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
473.09 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати інтуїтивний метод дослідження проблем в сфері міжнародних відносин

Прогнозування - аналітичне дослідження перспектив розвитку всього об'єкта або його окремих елементів на основі багатостороннього і ретельного вивчення його теперішнього стану в контексті максимальної кількості об'єктивних і суб'єктивних чинників з урахуванням як внутрішніх, так і зовнішніх, сприятливих і несприятливих впливів.

Інтуїтивні методи прогнозування - методи, що базуються на залученні експертів, тобто фахівців певної галузі, для визначення тенденцій розвитку об'єкта прогнозування й оцінки перспектив розвитку на основі особистої ерудиції і відчуття, догадки, проникливості, що базуються на попередньому досвіді. До цього виду відносяться групи методів:

  • експертних оцінок;

  • "мозковий штурм".

  1. Проаналізувати статистичний метод дослідження проблем в сфері міжнародних відносин

Статистичні методи прогнозування базуються на побудові й аналізі емпіричних тимчасових рядів характеристик об'єкта. До цього виду відносять групи методів:

  • безпосередньої екстраполяції;

  • екстраполяції за огинаючими кривими;

  • функцій із гнучкою структурою;

  • інтерполяції;

  • побудови кореляційних і регресійних моделей;

теорії інформації.

Аналіз статистичних матеріалів відкриває перед дослідником нові можливості. Володіючи відповідною технікою аналізу він "добуває" з отриманої інформації необхідні відомості, прослідковує закономірності, відкриває тенденції. Перевага цього методу прогнозування полягає в тому, що він дає змогу абстрагуватись від обмежень часу і простору. Інформацію про об'єктивні й суб'єктивні аспекти міжнародних відносин не можна дістати тільки методами прямої статистики; тут потрібні конкретно-соціологічні, політологічні, соціально-психологічні та інші дослідження. Важливим у прогнозуванні є врахування того соціального, економічного, організаційного, науково-технічного фону, на якому розвивається об'єкт прогнозування. Саме цей фон як сукупність умов (зовнішніх чинників) обмежує розвиток об'єкта прогнозу і в майбутньому активно взаємодіє з ним.

  1. Проаналізувати невербальні методи дослідження в сфері міжнародних відносин

Хоча спеціалісти з паблік рілейшнз приділяють дуже велику увагу до вербальної комунікації, більша доля інформації передається невербально.

В рамках вербальної комунікації слухання займає 53% (21% - масова комунікація, 32% - немасова), мовлення - 16%, писання - 14% і читання - 17%.

Візуальна комунікація — це передача інформації у рамках просторового виміру, а не часового, по якому будується наша мова. Якщо у мові можлива передача тільки одного знаку за іншим, букви за буквою, то у рамках візуальної комунікації починають працювати відразу декілька потоків інформації.

Таким чином і невербальна, і візуальна інформація впливають на нашу свідомість у рівному ступені ефективно.

70% отримаємо за допомогою вербальної комунцікаії і приблизно 30% отримуємо за рахунок невербальних сигналів

Підробити свої невербальні сигнали не можливо

Науки, що вивчать

  1. Кінесіка – про рухи(жести, міміка, пантоміміка)

  2. Вивчаємо зовнішній вигляд

  3. Проксеміка – Наука, що досліджує просторові аспекти стосунків між особами.

До проксемічних характеристик відноситься орієнтація парнерів в момент спілкування і дистанція між ними. Е.Холл описав норми приближення партнерів по спілкуванні – дистанції. Ці норми визначені чотирма відстанями:1. Інтимна відстань (від 0 до 45 см) – спілкування близьких людей;2. Особиста (від 45 до 120 см) – спілкування з знайомими людьми;3. Соціальна (від 120 до 400 см) – спілкування з чужими людьми;4. Суспільна (від 400 до 750 см) – при виступів перед різними аудиторіями.Просторова близькість є символом симпатії. Порушення оптимальної дистанції спілкування сприймається негативно. Орієнтація і кут спілкування – проксемічні компоненти невербальної системи. Пізніше дослідженнями проведеними В. Шюбцем, було виявлено, що головний суттєвий зміст пози полягає в розміщенні індивідом свого тіла по відношенню до співрозмовника.

  1. Паралінгвістика – звуки(невербальні фактори мовної комунікації, що беруть участь у передачі інформації, несуть визначене семантичне навантаження - екстралінгвістичну інформацію.)

  2. Мовчання

  3. Такесіка – дотик, поцілунок, погладжування

  4. Ольфакторологія – запахи