Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naumchuk_O.A._Finansoviy_oblik1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Бухгалтерські записи за субрахунком 373

Документ

Зміст запису

Кор. рахунків

Дебет

Кредит

Повідомлення

1. Збільшення дебіторської заборгованості за нарахованими відсотками, дивідендами, що підлягають одержанню.

373

73

Повідомлення

2. Зростання дебіторської заборгованості в нарахованих дивідендах від об'єкта інвестування, що обліковується за методом участі в капіталі

373

141

Виписка банку

3. Одержання платежів у погашення дебіторської заборгованості за нарахованими відсотками, дивідендами

311,312

373

Субрахунок 374 «Розрахунки за претензіями» призначено для узагальнення інформації з обліку розрахунків за претензіями, що пред'явлені постачальникам, підрядникам, транспортним і іншим підприємствам, а також за пред'явленими їм і визнаними штрафами пенями, неустойками. За дебетом відображається зростання дебіторської заборгованості за претензіями, за кредитом - її зменшення, списання. Сальдо дебетове, самостійного рядка в балансі не має, відображається разом з іншими видами дебіторської заборгованості за статтею «Інша поточна дебіторська заборгованість». За цією же статтею відображається сальдо за субрахунками 372 і 375.

Розрахунок претензії здійснює бухгалтер разом з юристом. Претензія повинна бути обґрунтованою, з посиланням на нормативні та первинні документи і її необхідно вчасно пред'явити. У суму претензії необхідно включити суму ПДВ на відсутні ТМЦ, що постачальнику була сплачена або нарахована.

Бухгалтерські записи по субрахунку 374 «Розрахунки по претензіях»

Документ

Зміст операції

Кор. рахунків

Дебет

Кредит

Претензійний лист

  1. Пред'явлення претензії:

а) постачальникам на суму нестачі ТМЦ, що виявлена при прийманні.

б) транспортним і іншим підприємствам

в) на суму штрафів, пені, неустойок, певних боржникам або за якими одержані рішення суду, господарського суду про їхнє стягнення

374

374

374

63

685

715

Виписка банку

2. Одержання платежів від боржників у погашення претензій

311,312

374

Розрахунок, рішення керівника

3. Списання безнадійної заборгованості за претензіями на інші операційні витрати

84, 944

374

Субрахунок 375 «Розрахунки за відшкодуванням заподіяного збитку» призначено для узагальнення інформації про суму нестач і втрат від псування цінностей, якщо винуватець виявлений. На цьому субрахунку обліковується стан розрахунків з особами за цими нестачами. За дебетом відображається збільшення дебіторської заборгованості особи на суму заподіяного підприємству збитку, за кредитом - її зменшення, погашення, списання. Сальдо дебетове, означає заборгованість винних осіб за нестачами, розкраданням або псуванням ТМЦ. Сума відсутніх ТМЦ і втрат від їх псування відноситься в нарахування винним особам за цінами продажу, тобто з нарахуванням всіх митних зборів, податків, націнок, коефіцієнтів, відповідно до постанови КМУ від 22.01.1996 року № 116 «Порядок визначення розміру збитків від розкрадань, нестач, знищення (псування) матеріальних цінностей».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]