Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naumchuk_O.A._Finansoviy_oblik1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Основні терміни, використовувані в національних пбо

Активи - ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", П(С)БО 2 "Баланс").

Активний ринок - ринок, якому притаманні такі умови: предмети, що продаються й купуються на цьому ринку, є однорідними; у будь-який час можна знайти зацікавлених продавців і покупців; інформація про ринкові ціни є загальнодоступною (П(С)БО 8 "Нематеріальні активи").

Амортизація - систематичний розподіл вартості необоротних активів, що амортизується протягом строку використання (експлуатації) (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Амортизована собівартість фінансової інвестиції - собівартість фінансової інвестиції з урахуванням часткового її списання внаслідок зменшення корисності, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії) (П(С)БО 12 "Фінансові інвестиції").

Асоційоване підприємство - підприємство, на яке інвестор має суттєвий вплив і яке не є дочірнім або спільним підприємством інвестора (П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Оренда - угода, за якою орендар набуває права користування необоротним активом за плату протягом погодженого з орендодавцем строку (П(С)БО 14 "Оренда").

Баланс - звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання й власний капітал (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Безнадійна дебіторська заборгованість - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності (П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість").

Бухгалтерська звітність - звітність, що складається на підставі даних бухгалтерського обліку для задоволення потреб певних користувачів (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Валюта звітності - грошова одиниця України (П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів").

Валютний курс - встановлений Національним банком України курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни (П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів").

Валютний ризик - імовірність того, що вартість фінансового інструмента буде змінюватися внаслідок змін валютного курсу (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти").

Виплати по закінченню трудової діяльності - виплати працівнику (окрім виплат при звільненні та виплат інструментами власного капіталу підприємства), які підлягають сплаті по закінченню трудової діяльності працівника (П(С)БО 26 "Виплати працівникам").

Виплати при звільненні - виплати працівнику, які підлягають сплаті за рішенням підприємства про звільнення працівника до досягнення ним пенсійного віку або за рішенням працівника про звільнення за власним бажанням до досягнення ним пенсійного віку (П(С)БО 26 "Виплати працівникам").

Внутрішньогрупові операції - операції між материнськими й дочірніми підприємствами або між дочірніми підприємствами однієї групи (П(С)БО 20 "Консолідована фінансова звітність").

Внутрішньогрупове сальдо - сальдо дебіторської заборгованості та зобов'язань на дату балансу, яке утворилося в результаті внутрішньогрупових операцій (П(С)БО 20 "Консолідована фінансова звітність").

Група - материнське (холдингове) підприємство і його дочірні підприємства (П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів").

Група активів, яка генерує грошові потоки - мінімальна група активів, використання якої приводить до збільшення грошових коштів окремо від інших активів (груп активів) (П(С)БО 28 "Зменшення корисності активів").

Група нематеріальних активів - сукупність однотипних за призначенням та умовами використання нематеріальних активів (П(С)БО 8 "Нематеріальні активи").

Група основних засобів - сукупність однотипних за технічними характеристиками, призначенням та умовами використання необоротних матеріальних активів (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Гудвіл - перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів та зобов'язань на дату придбання (П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств").

Грошові кошти - готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання (П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів").

Дебітори - юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів (П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість").

Дебіторська заборгованість - сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату (П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість").

Дебіторська заборгованість, не призначена для перепродажу - дебіторська заборгованість, що виникає внаслідок надання грошових коштів, продажу інших активів, робіт, послуг безпосередньо боржникові, яка не є фінансовим активом, призначеним для перепродажу (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти").

Дивіденди - частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства (П(С)БО 15 "Доход").

Діяльність, що припиняється, - призначені за єдиним планом для продажу відокремлювана частина підприємства як сукупність активів і зобов'язань або окремі активи такої частини підприємства, а також безпосереднє припинення (ліквідація) діяльності з виробництва продукції (робіт, послуг), що є суттєвою або географічно відокремленого та може бути відділена операційно з метою складання фінансової звітності (П(С)БО 27 "Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність").

Довгострокова дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу (П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість").

Довгострокові зобов'язання - всі зобов'язання, які не є поточними зобов'язаннями (П(С)БО 2 "Баланс").

Доходи - збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які приводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників) (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Дочірнє підприємство - підприємство, що перебуває під контролем материнського (холдингового) підприємства (П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств").

Рух грошових коштів - надходження і вибуття грошових коштів та їхніх еквівалентів (П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів").

Запаси - активи, які: утримуються для подальшого продажу в умовах звичайної господарської діяльності; перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва; утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг, а також управління підприємством (П(С)БО 9 "Запаси").

Дослідження - заплановані підприємством дослідження, які проводяться ним уперше з метою отримання і розуміння нових наукових та технічних знань (П(С)БО 8 "Нематеріальні активи").

Знос основних засобів - сума амортизації об'єкта основних засобів з початку його корисного використання (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Інвестиційна діяльність - придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів (П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів").

Індекс інфляції - індекс інфляції, оприлюднений центральним органом виконавчої влади в галузі статистики (П(С)БО 22 "Вплив інфляції").

Іноземна валюта - валюта інша, ніж валюта звітності (П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів").

Інструмент власного капіталу - контракт, який підтверджує право на частину в активах підприємства, що залишається після вирахування сум за всіма його зобов'язаннями (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти").

Інструмент хеджування - похідний фінансовий інструмент, фінансовий актив або фінансове зобов'язання, справедлива вартість яких і грошові потоки від яких, як очікується, компенсуватимуть зміни справедливої вартості або потоку грошових коштів об'єкта хеджування (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти").

Консолідована фінансова звітність - звітність, яка відображає фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів юридичної особи та їх дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Контроль - вирішальний вплив на фінансову, господарську і комерційну політику підприємства з метою одержання вигод від його діяльності (П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств").

Кредитний ризик - імовірність втрат однієї зі сторін-укладачів контракту про придбання фінансового інструмента, внаслідок невиконання зобов'язання іншою стороною (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти").

Курсова різниця - різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах (П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів").

Ліквідаційна вартість - сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов'язаних з продажем (ліквідацією) (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Материнське (холдингове) підприємство - підприємство, яке здійснює контроль дочірніх підприємств (П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств").

Метод участі в капіталі - метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування (П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Мінімальні орендні платежі - платежі, що підлягають сплаті орендарем протягом строку оренди (за вирахуванням вартості послуг та податків, що підлягають сплаті орендодавцю, і непередбаченої орендної плати), збільшені: 1) для орендаря - на суму його гарантованої ліквідаційної вартості; 2) для орендодавця - на суму його гарантованої ліквідаційної вартості.

У разі можливості та наміру орендаря придбати об'єкт оренди за ціною, нижчою його справедливої вартості на дату придбання, мінімальні орендні платежі складаються з мінімальної орендної плати за весь строк оренди та суми, яку слід сплатити згідно з угодою на придбання об'єкта оренди (П(С)БО 14 "Оренда").

Монетарні статті - статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи і зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначений) сумі грошей або їх еквівалентів (П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів").

Не грошові операції - операції, які не потребують використання грошових коштів та їх еквівалентів (П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів").

Незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи - капітальні інвестиції в придбання, створення і модернізацію нематеріальних активів, використання яких за призначенням на дату балансу не відбулося (П(С)БО 8 "Нематеріальні активи").

Незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи - капітальні інвестиції в будівництво, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання об'єктів необоротних матеріальних активів, уведення яких в експлуатацію на дату балансу не відбулося, а також авансові платежі для фінансування будівництва (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Нематеріальний актив - немонетарний актив, що не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам (П(С)БО 8 "Нематеріальні активи").

Немонетарні активи - всі активи, крім грошових коштів, їх еквівалентів та дебіторської заборгованості у фіксованій (або визначеній) сумі грошей (П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств").

Немонетарні статті - статті інші, ніж монетарні статті балансу (П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів").

Необоротні активи - всі активи, що не є оборотними (П(С)БО 2 "Баланс").

Податковий прибуток (збиток) - сума прибутку (збитку), визначена за податковими законодавством яка є об'єктом оподатковування за звітний період (П(С)БО 17 "Податок на прибуток").

Об'єднання підприємств - з'єднання окремих підприємств у результаті приєднання одного підприємства до іншому або в наслідок одержання контролю одним підприємством над чистими активами та діяльністю іншого підприємства (П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств").

Об'єкт витрат - продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов'язаних з їхнім виробництвом (виконанням) витрат (П(С)БО 16 "Витрати").

Забезпечення - зобов'язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу (П(С)БО 11 "Зобов'язання").

Звичайна діяльність - будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення (П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Зобов'язання - заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, які втілюють у собі економічні вигоди (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", П(С)БО 2 "Баланс").

Об'єкт основних засобів - це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями й приладдями до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, управління і єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством. Якщо один об'єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна із цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку як окремий об'єкт основних засобів (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Оборотні активи - грошові кошти і їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати Балансу (П(С)БО 2 "Баланс").

Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю (П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів", П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Основні засоби - матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здачі в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік) (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Основна діяльність - операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частку його доходу (П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Відстрочене податкове зобов'язання - сума податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах з тимчасових різниць, що підлягають оподатковуванню (П(С)БО 17 "Податок на прибуток").

Відхилення від ціни за будівельним контрактом - зміна ціни будівельного контракту внаслідок змін попередньо погодженого обсягу робіт, конструктивно-якісних характеристик і строків виконання будівельного контракту (П(С)БО 18 "Будівельні контракти").

Відстрочений податковий актив - сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах унаслідок: тимчасової різниці, що підлягає вирахуванню; перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді; перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими скористатися у звітному періоді неможливо (П(С)БО 17 "Податок на прибуток").

Відстрочений податок на прибуток - сума податку на прибуток, що визнана відстроченим податковим зобов'язанням і відстроченим податковим активом (П(С)БО № "Податок на прибуток").

Звіт про власний капітал - звіт, який відображає, зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Звіт про рух грошових коштів - звіт, який відображає надходження і витрачення грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Звіт про фінансові результати - звіт про доходи, витрати й фінансові результати діяльності підприємства (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Прибуток - сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати (П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Принцип бухгалтерського обліку - правило, яким слід керуватися при вимірі, оцінці й реєстрації господарських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Відсотки - плата за використання коштів, їхніх еквівалентів або сум, які повинні підприємству (П(С)БО 15 "Дохід").

Прямі витрати - витрати, які можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом (П(С)БО 16 "Витрати").

Первісна вартість - історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Переоцінена вартість - вартість необоротних активів після їх переоцінки (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Заохочувальні виплати за будівельним контрактом - додаткові суми, що сплачуються підряднику за виконання (перевиконання) умов контракту (П(С)БО 18 "Будівельні контракти").

Витрати - зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками) (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Витрати (дохід) з податку на прибуток - загальна сума витрат (доходу) з податку на прибуток, яка складається з поточного податку на прибуток з урахуванням відстроченого податкового зобов'язання і відстроченого податкового активу (П(С)БО 17 "Податок на прибуток").

Ринковий ризик - імовірність того, що вартість фінансового інструмента буде змінюватися внаслідок змін ринкових цін незалежно від того, спричинені ці зміни факторами, які притаманні конкретному типу цінних паперів чи їх емітенту, або факторами, які впливають на вартість всіх цінних паперів в обігу на ринку (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти").

Роялті - платежі за використання нематеріальних активів підприємства (патентів, торговельних марок, авторського права, програмних продуктів і т.п.) (П(С)БО 15 "Доход").

Власний капітал - частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань (П(С)БО № 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності", П(С)БО 2 "Баланс", П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Подія первісного розкриття - перше з таких подій: укладання підприємством угод про продаж активів, без яких діяльність, що підлягає припиненню, надалі практично неможливо; затвердження уповноваженим керівним органом управління підприємства конкретного плану припинення діяльності і його оприлюднення (П(С)БО 27 "Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність").

Спільна діяльність - господарська діяльність зі створенням або без створення юридичної особи, що є об'єктом спільного контролю двох або більше сторін відповідно до письмової угоди між ними (П(С)БО 12 "Фінансові інвестиції").

Справедлива вартість - сума, за якою може бути здійснений обмін активу, або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими й незалежними сторонами (П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств").

Строк оренди - період дії безвідмовної орендної угоди, а також період продовження цієї угоди, обумовлений на початку строку оренди (П(С)БО 14 "Оренда").

Вартість, яка амортизується - первинна або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їх ліквідаційної вартості (П(С)БО 7 "Основні засоби").

Вартість поточних робіт, виконаних працівником - збільшення теперішньої вартості зобов'язання за програмою з визначеною виплатою в результаті виконання робіт працівником у звітному періоді (П(С)БО 26 "Виплати працівникам").

Будівництво - спорудження нового об'єкта, реконструкція, розширення, добудова, реставрація й ремонт об'єктів, виконання монтажних робіт (П(С)БО 18 "Будівельні контракти").

Сумнівний борг - поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує непевність її погашення боржником (П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість").

Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу (П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість").

Збиток - перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати (П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Облікова оцінка - попередня оцінка, що використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами (П(С)БО 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах").

Облікова політика - сукупність принципів, методів і процедур, які використовується підприємством для складання та подання фінансової звітності (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Обліковий прибуток (збиток) - сума прибутку (збитку) до оподатковування, визначена в бухгалтерському обліку і відображена у звіті про фінансові результати за звітний період (П(С)БО 17 "Податок на прибуток").

Фінансова діяльність - діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного й позикового капіталу підприємства (П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів").

Фінансова звітність - бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період (П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності").

Фінансова оренда - оренда, що передбачає передачу орендарю всіх ризиків та вигод, пов'язаних з правом користування та володіння активом. Оренда вважається фінансовою за наявності хоча б однієї з наведених нижче ознак: 1) орендар набуває права власності на орендований актив після закінчення строку оренди; 2) орендар має можливість та намір придбати об'єкт оренди за ціною, нижчою за його справедливу вартості на дату придбання; 3) строк оренди становить більшу частину строку корисного використання (експлуатації) об'єкта оренди; 4) теперішня вартість мінімальних орендних платежів з початку строку оренди дорівнює або перевищує справедливу вартість об'єкта оренди; 5) орендований актив має особливий характер, що дає змогу лише орендареві використати його без витрат на його модернізацію, модифікацію, дообладнання; 6) орендар може продовжити оренду активу за плату, значно нижчу за ринкову орендну плату; 7) оренда може бути припинена орендарем, який відшкодовує орендодавцю його втрати від припинення оренди (П(С)БО 14 "Оренда").

Фінансовий актив - це: а) грошові кошти та їх еквіваленти; б) контракт, що надає право отримати грошові кошти або інший фінансовий актив від іншого підприємства; в) контракт, що надає право обмінятися фінансовими інструментами з іншим підприємством на потенційно вигідних умовах; г) інструмент власного капіталу іншого підприємства (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти").

Фінансовий актив, призначений для перепродажу - фінансовий актив, придбаний з метою подальшого продажу для отримання прибутку від короткострокових змін його ціни та/або винагороди посередника (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти").

Фінансовий інструмент - контракт, який одночасно приводить до виникнення (збільшення) фінансового активу в одного підприємства і фінансового зобов'язання або інструмента власного капіталу в іншого (П(С)БО 13 "Фінансові інструменти", П(С)БО 24 "Прибуток на акцію").

Фінансові інвестиції - активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо) зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора (П(С)БО 2 "Баланс").

Надзвичайна подія - подія або операція, що відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звітному періоді (П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати").

Чисті активи - активи підприємства за вирахуванням його зобов'язань (П(С)БО 19 "Об'єднання підприємств").

Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості - сума поточної дебіторської заборгованості за вирахуванням резерву сумнівних боргів (П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість").

Еквіваленти грошових коштів - короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни вартості (П(С)БО 2 "Баланс", П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів").

Елемент витрат — сукупність економічно однорідних витрат (П(С)БО 16 "Витрати").

Ефективна ставка відсотка - ставка відсотка, що визначається діленням суми річного відсотка та дисконту (або різниці річного відсотка та премії) на середню величину собівартості інвестиції (або зобов'язання) і вартості її погашення (П(С)БО 12 "Фінансові інвестиції").

З метою виконання Програми реформування бухгалтерського обліку в Україні і його зближення з Міжнародними стандартами фінансової звітності Міністерством фінансів України у 1999 році затверджено План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкцію про його застосування.

З 2000 року План рахунків і Інструкція впроваджені в практику підприємств і організацій України. Ці нормативні документи є методологічною основою організації бухгалтерського обліку, що встановлюють призначення і порядок ведення бухгалтерських рахунків для узагальнення інформації.

Планом рахунків передбачені такі класи:

Клас 1. Необоротні активи

Клас 2. Запаси

Клас 3. Грошові кошти, розрахунки та інші активи

Клас 4. Власний капітал та забезпечення зобов’язань

Клас 5. Довгострокові зобов’язання

Клас 6. Поточні зобов’язання

Клас 7. Доходи і результати діяльності

Клас 8. Витрати за елементами

Клас 9. Витрати діяльності

Клас 0. Позабалансові рахунки.

У Плані бухгалтерських рахунків за десятковою системою наведені коди й найменування синтетичних рахунків, або рахунків першого порядку. Всі бухгалтерські рахунки розподілені на 10 класів, з яких перші дев’ять – балансові, а останній (нульовий) – позабалансовий. Перша цифра коду визначає клас рахунків, перша і друга – номер синтетичного рахунку, а третя – номер субрахунку.

При контировці документів первинного обліку, веденні регістрів бухгалтерського обліку необхідно проставити, як мінімум, код синтетичного рахунку. Субрахунки використовуються підприємствами, виходячи з потреб управління, контролю, аналізу і звітності.

Інструкція про застосування Плану рахунків дозволяє доповнювати субрахунки в межах основного класу новими субрахунками другого, третього і інших порядків. Вона надає коротку характеристику синтетичних рахунків і субрахунків, типову схему реєстрації і групування інформації про господарські операції (кореспонденція рахунків першого порядку).

Рахунки 1-7 і 9 класів, а також нульового, є обов’язковими для всіх підприємств, але суб’єкти малого підприємництва і організації, що не займаються комерційною діяльністю, можуть не використовувати рахунки і субрахунки класу 9. Ці підприємства за своїм рішенням для обліку витрат можуть використовувати рахунки і субрахунки класу 8. Призначення рахунків кожного класу надається в таблиці 1.4.

Таблиця 1.4 - Призначення рахунків бухгалтерського обліку

Клас рахунків

Інформація, що відображається на рахунках класу

1

Наявність і рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, нематеріальних активів, знос необоротних активів, довгострокові інвестиції та інші необоротні активи.

2

Наявність і рух предметів праці, що призначені для обробки, переробки і використання у виробництві, малоцінних і швидкозношуваних предметів, інших матеріальних цінностей, що прийняті для наступної реалізації.

3

Наявність і рух грошових коштів, грошових документів, короткострокових векселів одержаних і фінансових інвестицій, дебіторську заборгованість і інші оборотні активи.

4

Стан і рух коштів різновидностей власного капіталу, нерозподілених прибутків (непокритих збитків), цільових надходжень, забезпечень майбутніх витрат, страхових резервів.

5

Заборгованість підприємства банкам за отриманими від них кредитами, яка не підлягає погашенню протягом операційного циклу або протягом дванадцяти місяців з дати балансу, і заборгованість щодо зобов’язань із залучення позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки і заборгованість за виданими довгостроковими векселями й розповсюдженими облігаціями та ін.

6

Зобов’язання, які будуть погашені у звичайному ході операційного циклу підприємства або протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

На рахунках цього класу ведеться облік короткострокових позик, короткострокових векселів виданих, розрахунків з різними кредиторами і т. ін.

7

Доходи від операційної, інвестиційної, фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій. Протягом звітного періоду за кредитом рахунків цього класу відображається сума загального доходу, а за дебетом – щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів, інших обов’язкових платежів.

Наприкінці звітного періоду (місяцю, кварталу, року) сума чистого доходу (сальдо на рахунках класу 7) списується на кредит рахунку 79 “Фінансові результати” для визначення прибутку або збитку і їх розподілу.

Таким чином, рахунки цього класу кінцевого сальдо не мають.

Продовження табл. 1.4

8

Витрати підприємства за елементами протягом звітного періоду, якщо їх оцінка може бути достовірно визначена в момент вибуття активу, або збільшення зобов’язання, які приводять до зменшення власного капіталу (крім випадків вилучення капіталу або його розподілу власниками).

Суб’єкти малого підприємництва, а також організації, що не ведуть комерційної діяльності, для обліку витрат можуть використовувати тільки рахунки цього класу. Прямі витрати наприкінці звітного періоду списуються на рахунок 23 “Виробництво”, а загальновиробничі і інші накладні витрати списуються у дебет рахунку 79 “Фінансові результати”.

Для інших підприємств рахунки 8 класу є транзитними і наприкінці місяця або іншого звітного періоду зібрані витрати за елементами списуються на рахунок 23 “Виробництво” та в дебет рахунків класу 9 “Витрати діяльності”.

Деякі підприємства відмовляються від обліку витрат за елементами на рахунках класу 8, але обліковують ці витрати в регістрах аналітичного обліку. Дані цієї інформації використовуються для складання другого розділу форми 2 “Звіт про фінансові результати”, планування витрат за окремими елементами майбутнього виробництва і його управління.

9

Витрати операційної, інвестиційної, фінансової діяльності та витрати від надзвичайних подій і ліквідації їх наслідків. За дебетом рахунків цього класу на протязі звітного періоду відображаються суми витрат. Наприкінці звітного періоду всі витрати списуються на рахунок 79 для визначення кінцевого фінансового результату і його послідуючого розподілу.

0

Наявність і рух цінностей, що не належать підприємству, але тимчасово перебувають у його керуванні, або зберіганні; умовних прав і зобов’язань підприємства; бланків суворого обліку; списаних активів для спостереження за можливістю їх відшкодування винними особами.

Бухгалтерський облік на позабалансових рахунках ведеться за спрощеною системою тільки на одному позабалансовому рахунку (метод подвійного запису не використовується).

Порядок подання фінансової звітності затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419. Дія даної постанови поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми й форми власності, зобов'язаних вести бухгалтерський облік і представляти фінансову звітність. Фінансова звітність представляється органам, до сфери управління яких відноситься підприємство, податковій адміністрації, органам соціального страхування, державної статистки, державного казначейства, відділам райдержадміністрації, міськвиконкомам, фінансовим управлінням обласних і міських державних адміністрацій. Відособлена інформація (локальна) або фінансова звітність у повному обсязі представляється зазначеним органам відповідно до законодавства.

У постанові визначені строки подання підприємствами фінансової звітності. Датою подання вважається день фактичної її передачі за належністю або дата, що зазначена на штемпелі відділення зв'язку, яке обслуговує підприємство.

Квартальна звітність представляється не пізніше 25 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, а річна - не пізніше 20 лютого, що наступає за звітним роком. У випадку, якщо дата подання звітності припадає на не робочий день, строк переноситься на перший після вихідного робочий день.

Організації, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції, представляють консолідовану фінансову звітність власникам у встановлений ними термін, але не пізніше 45 днів по закінченню звітного кварталу й не пізніше 15 квітня наступного за звітним року.

У постанові також регламентується порядок подання фінансової звітності Міністерствам і відомствам України. Крім того в постанові вказується про обов'язкове проведення інвентаризації активів і зобов'язань підприємства.

Серед нормативних документів, що встановлюють перелік, форми, порядок заповнення первинних документів, облікових регістрів також впливають на організацію бухгалтерського обліку слід виділити:

1. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 р. №88, в якому регулюється порядок забезпечення і підстави для записів в бухгалтерському обліку, вказуються основні вимоги, які пред’являються до первинних, зведених та звітних документів, що застосовуються підприємством, для придання їм юридичної сили.

2. Методичні рекомендації з застосування регістрів бухгалтерського обліку, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 №356, що визначають форму ведення бухгалтерського обліку на підприємстві з веденням регістрів обліку, містять методичні рекомендації по заповненню типових форм регістрів бухгалтерського обліку (журналів і відомостей).

3. Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 25.06.2003 р. № 422, визначають перелік, форми та порядок заповнення облікових регістрів, що можуть використовувати суб’єкти малого підприємництва (книга обліку господарських операцій, відомості, оборотно-сальдова відомість).

4. Наказ Міністерства статистики України від 29.12.1995 р. № 352 „Про затвердження типових форм первинного обліку”.

5. Наказ Міністерства статистики від 15.02.1996 р. № 51 „Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій” та Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. N 637.

6. Наказ Міністерства статистики України від 21.06.1996 р. № 193 „Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів”.

7. Наказ Міністерства статистики України від 22.05.1996 р. № 145 „Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів”.

8. Інструкцію по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків. затверджену наказом Міністерства фінансів України № 69 від 11.08.1994 р., що регламентує порядок здійснення інвентаризаційної роботи на підприємстві, терміни проведення інвентаризацій, призначення інвентаризаційних комісій, оформлення результатів інвентаризації.

9. Інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]