Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naumchuk_O.A._Finansoviy_oblik1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

5. Облік інших необоротних матеріальних активів

У складі необоротних активів підприємства виділені також інші необоротні матеріальні активи (далі ІНМА). Вони являють собою матеріальні активи довгострокового (понад один рік або операційний цикл, якщо він більше одного року) використання.

Їх виділення передбачене:

- пунктом 16 П(С)БО 2 «Баланс», у якому відзначається, що в статті «Основні засоби» (рядки 030-032) приводиться інформація про основні засоби, а також вартість інших необоротних матеріальних активів;

- пунктом 1 П(С)БО 7 «Основні засоби», де зазначено, що даним положенням визначені методичні основи формування в бухгалтерському обліку і її розкритті у фінансовій звітності інформації про інші необоротні матеріальні активи.

Пунктом 5.2 П(С)БО 7 визначені наступні групи ІНМА:

- Бібліотечні фонди

- Малоцінні необоротні матеріальні активи.

- Тимчасові (нетитульні) спорудження.

- Природні ресурси

- Інвентарна тара

- Предмети прокату

- Інші необоротні матеріальні активи

Для забезпечення відособленого обліку наявності та руху ІНМА в Плані рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій виділено рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи». Він відноситься до рахунків активів, основний, матеріальний. За дебетом рахунка 11 відображається:

- надходження придбаних, створених, безоплатно отриманих ІНМА (за первісною вартістю);

- суми витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єктів (реконструкцією, модернізацією), які приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від їх використання;

- суми дооцінки вартості об'єктів ІНМА.

За кредитом рахунка 11 відображається списання ІНМА в результаті:

- повної або часткової ліквідації об'єктів;

- безоплатної передачі іншим підприємствам;

- невідповідності критеріям визнання активом;

- уцінки вартості об'єктів.

Сальдо відображається за дебетом рахунка 11, показує вартість, наявних на конкретну дату ІНМА і разом із сальдо рахунку 10 «Основні засоби» показується в 1 розділі активу балансу довідково.

До рахунку 11 передбачено 7 субрахунків, які відповідають перерахованим вище групам інших необоротних матеріальних активів.

На рахунку 11 «Бібліотечні фонди» ведеться облік бібліотечних фондів бібліотек, архівів, музеїв і інших подібних установ, незалежно від вартості окремих екземплярів. У них включаються: наукова, навчальна, художня література, а також спеціального та іншого видання. При цьому в установах повинна бути створена спеціальна бібліотечна служба або в штаті повинен бути виділений фахівець із бібліотечної справи. Якщо зазначені умови відсутні, наявні друковані видання включаються до складу малоцінних швидкозношуваних предметів і обліковуються на рахунку 22, якщо строк їхнього корисного використання менше одного року або до складу ІНМА і обліковуються на рахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи, якщо цей строк більше року.

Періодичні передплатні видання обліковуються на рахунку 11 тільки в тому випадку, якщо їх придбали для поповнення бібліотечного фонду.

Якщо ж передплатні періодичні видання придбали з метою одержання інформації необхідної для здійснення поточної діяльності, їх вартість в міру використання списується на витрат.

На рахунку 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» (далі МНМА) обліковуються:

- пристосування до основних засобів, спеціальні інструменти та інструменти загального призначення, прилади та інше устаткування, що призначене для кількаразового використання;

- спеціальні, формені, а також фірмовий одяг і взуття, яке видається працівникам на строк, що перевищує один рік;

- інші предмети довгострокового використання, які за вартісними критеріями, установленим підприємством, не можуть бути зараховані до складу основних засобів і враховуватися на рахунку 10.

При цьому підприємствам надане право самостійне встановлювати вартісні критерії зазначених предметів.

На рахунку 113 «Тимчасові (нетитульні) споруди» обліковуються стаціонарні споруди, зведені тимчасово у зв'язку з виконанням певних робіт капітального характеру, витрати на будівництво яких не передбачені кошторисом. До них відносяться:

- придбані контори та комори виконробів і майстрів;

- складські приміщення та навіси, що установлені при об'єкті будівництва;

- душові та інші приміщення;

- настили, сходи, перехідні містки;

- споруди та пристосування для дотримання правил безпеки;

- ліси, підмостки, паркани, загородження тощо.

На рахунку 114 «Природні ресурси» передбачається вести облік природних ресурсів для наступного видобутку (нафти, газу тощо). Однак, оскільки в Україні природні ресурси є загальнодержавною власністю, не можуть вважатися власністю окремих (навіть державних) підприємств. Тому даний субрахунок не використовується.

На рахунку 115 «Інвентарна тара» обліковується тара тривалого використання, що постійно перебуває на підприємстві та використовується для:

- забезпечення технологічного процесу виробництва, зберігання рідких і сипучих речовин (баки, діжки, чани тощо).

- забезпечення торговельного процесу в роздрібній торгівлі (контейнери, візки тощо).

На рахунку 116 «Предмети прокату» обліковуються необоротні активи, які надаються населенню в тимчасове користування за певну плату. Зазначені об'єкти видаються на прокат багаторазово, залишаючись при цьому власністю фірми-позикодавця. Строк їх використання перевищує один рік. тому облік предметів прокату аналогічний обліку основних засобів. Для забезпечення контролю за їх зберігання та використанням необхідно окремо вести облік предметів, що знаходяться на складі та виданих, відкривши відповідні аналітичні субрахунку.

На рахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи» обліковуються об'єкти, що не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 11. Наприклад, на даному субрахунку орендар відображає вартість завершених капітальних інвестицій в об'єкти операційної оренди (реконструкція, модернізація, добудування тощо).

У цілому умови визнання, оцінка, документальне оформлення, облік руху, порядок переоцінки, нарахування амортизації інших необоротних матеріальних активів аналогічні відповідним операціям з основними засобами та регламентуються П(С)БО 7 «Основні засоби». Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може нараховуватися спрощено. При цьому П(С)БО 7 дозволено 2 варіанти її нарахування:

1 варіант передбачає дворазове нарахування амортизації: 50 % їх вартості, яка амортизується в першому місяці використання та у місяці списання об'єкта з балансу останні 50 %;

2 варіант передбачає одноразові нарахування амортизації в першому місяці використання об'єкта в розмірі 100 % вартості, яка амортизується.

Для нарахування амортизації за тимчасовими (нетитульними) спорудами передбачене застосування прямолінійного способу. Вартість зазначених споруд визначається сумою витрат на них, а строк корисного використання - строком будівництва основних об'єктів.

Облік нарахованої амортизації ІНМА здійснюється на рахунку 132 «Знос інших необоротних матеріальних активів». Його характеристика аналогічна характеристиці рахунку 131 «Знос основних засобів». Сальдо рахунку 132 додається до сальдо рахунку 131 і відображається в першому розділі активу балансу довідково.

Бухгалтерські записи з обліку інших необоротних матеріальних активів аналогічні обліку основних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]