Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naumchuk_O.A._Finansoviy_oblik1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Аналітичний облік запасів на складах і в бухгалтерії

Порядок аналітичного обліку запасів, у тому числі виробничих, із введенням у дію П(С)БО 9 «Запаси» не змінився. Він ведеться як у місцях зберігання, так і в бухгалтерії. Складський облік (оперативний) ведеться за найменуванням, сортам, номенклатурним номерам цінностей у натуральних вимірниках. При цьому на кожне найменування, сорт, номенклатурний номер бухгалтером відкривається окрема картка кількісного обліку (М-12) на рік. Картки реєструються й під розписку видаються комірникові. Початкові залишки в картки вносяться комірником (обліковцем) і перевіряються бухгалтером. Записи в картки надходження і видачі матеріальних цінностей комірником здійснюються щодня на підставі прибуткових і видаткових документів. При цьому після кожного запису обов'язково визначається залишок. На окремих підприємствах аналітичний облік ведеться в спеціальних книгах. У цьому випадку кожному найменуванню, сорту, номенклатурному номеру виділяється одна або кілька сторінок.

В умовах ручного ведення аналітичного обліку для усунення дублювання інформації в бухгалтерії доцільно застосовувати оперативно-бухгалтерський (сальдовий) метод обліку цінностей. На складі облік залишається традиційним. У бухгалтерії ж на кожне перше число та на дату інвентаризації складаються тільки сальдові відомості (книги) на підставі даних складських карток. Для забезпечення достовірності інформації на картках періодично (1 раз у декаду, тиждень, щоденно), як це передбачено графіком, бухгалтер проводить перевірку записів у них. У результаті оперативні дані комірника здобувають бухгалтерську вірогідність. Загальна сума залишків цінностей за сальдовою відомістю повинна рівнятися даним відповідного синтетичного рахунку.

При використанні ПК закодовані дані з первинних документів вносяться в пам'ять машини. У міру потреби на екран виводяться оборотні відомості в розрізі матеріально відповідальних осіб і за видами матеріальних цінностей. За запитанням зазначені оборотні відомості друкуються.

Облік операцій з давальницькою сировиною

Одним з найважливіших факторів економіки є поділ праці. Саме воно покладено в основу операцій з давальницькою сировиною. Основним нормативним документом, що регулює порядок здійснення давальницьких операцій, є Закон України «Про операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах» від 04.10.2001р., зі змінами і доповненнями, який використовується у рамках національної економіки. Відповідно до нього:

- операції з давальницькою сировиною - це операції за попередньою поставкою сировини для його наступної переробки, обробки, збагачення в готову продукцію незалежно від кількості виконавців і етапів переробки за умови, що вартість давальницької сировини на кожному етапі переробки становить не менш 20% вартості готової продукції;

- давальницька сировина - сировина, матеріали, напівфабрикати, що комплектують вироби та енергоносії, передані для переробки іншим юридичним особам з наступним поверненням готової продукції.

Забороняється виробництво спиртоводочних виробів з давальницької сировини.

Виробництво тютюнових виробів дозволено тільки на тих українських підприємствах, які мають спеціальні дозволи (ліцензії).

Учасниками операцій з давальницькою сировиною є:

- замовник - суб'єкт господарської діяльності, який передає сировину для переробки;

- виконавець - суб'єкт господарської діяльності, що здійснює переробку давальницької сировини за певну плату, що може здійснюватися грошовими коштами, сировиною або готовою продукцією.

Взаємини між замовниками та підрядниками регулюється договором, що не вимагає нотаріального посвідчення. Такий договір уважається підрядним, хоча і містить елементи купівлі-продажу, зберігання. У ньому передбачається:

  • точна назва готової продукції і її асортимент;

  • порядок, обсяги, строки поставки сировини та одержання готової продукції;

  • умови приймання, зберігання сировини, а також її переробки;

  • норми витрат;

  • особливості повернення побічної продукції (відходів);

  • якість сировини та готової продукції;

  • ціни, способи їхнього визначення та умови розрахунків.

Стадії переробки визначаються в кошторисі, які додаються до договору. Передбачено, що кошторис може бути:

  • твердої, але зміни в неї можна вносити тільки за згодою сторін;

  • приблизної, що складається у випадку, якщо невідомо обсяг і склад робіт. Зміни до такого кошторису може вносити одна зі сторін.

Якщо в договорі не зазначена ціна роботи, то її встановлюють рішенням суду на підставі цін на аналогічні роботи.

Давальницька сировина, передана для переробки виконавцеві, є власністю замовника та враховується відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій на рахунку 206 «Матеріали, передані в переробку». Розрахунки з користувачем (переробником) враховуються на рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками та підрядниками».

Істотне значення має рішення питання про облік отриманої з переробки готової продукції, чи відображати її одержання та формування собівартості на рахунку 26 «Готова продукція» або рахунку 28 «Товари». Вирішувати його повинні підприємства - замовники самостійно, виходячи з конкретних умов.

Якщо це виробниче підприємство, що через недостатність технологічних потужностей виготовляє частину продукції на давальницьких умовах, то отриману продукцію варто відображати на рахунку 26 «Готова продукція». В інших випадках доцільно використати рахунок 281 «Товари на складі».

У виконавця давальницька сировина враховується на позабалансовому рахунку 022 «Матеріали, прийняті для переробки» за цінами, передбаченими у договорах, приймально-здавальним актам і т.п. Аналітичний облік давальницької сировини та матеріалів ведеться по місцях їхнього зберігання і переробки.

Облік витрат по переробці виконавець здійснює на рахунку 23 «Виробництво» по відповідних аналітичних рахунках. При цьому до складу витрат не включається сама вартість давальницької сировини.

Розрахунки із замовниками у виконавця відображаються на субрахунку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями та замовниками». Їхній аналітичний облік ведеться в розрізі замовників і окремих актів наданих послуг.

Передача замовникові готової продукції, по суті, є реалізацією послуг з переробки сировини. При цьому в обліку відображаються доходи (рах. 703), зобов'язання по ПДВ (рах. 641) і собівартість зроблених послуг (рах. 903).

Відповідальність за неправильне використання та неналежне зберігання сировини несе виконавець (переробник). Він повинен представити замовникові «Звіт про використання давальницької сировини» з урахуванням норм витрат, установлених договором.

Виконавець може відмовитися від переробки сировини, якщо воно неналежної якості.

У той же час, якщо виготовлена продукція неналежної якості, замовник у праві жадати від виконавця:

  • безкоштовного виправлення продукції;

  • зменшення плати за переробку;

  • відшкодування додаткових витрат, пов'язаних з виправленням продукції.

Якщо ж відхилення по якості готової продукції істотні, замовник має право розірвати договір.

Конкретний порядок обліку операцій з давальницькою сировиною розглянемо на прикладі:

Замовник (підприємство «Авіс») на давальницьких умовах передав виконавцеві (підприємство «Лазер») сировину для переробки:

- вартість сировини без ПДВ

- вартість послуг відповідно до кошторису

- ПДВ 20%

До оплати

4000

3000

600

3600

Фактичні видатки виконавця по переробці давальницької сировини:

- заробітна плата виробничого персоналу

- обов'язкові відрахування від зарплати (усього 38%)

- сума загальвиробничих витрат, що включаються в собівартість послуг

Разом

1200

456

534

2190

Видатки замовника на доставку сировини до місця переробки та вивозу готової продукції склали із ПДВ

420

Вищевказані операції, за умови розрахунків за них коштами, відображаються на бухгалтерських рахунках наступними записами:

п\п

Документ

Зміст операцій

Сума (грн.)

Кор. рахунків

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

6

У замовника (підприємство «Авіс»)

1.

Накладна

Передано зі складу сировина на переробку

4000

206

201

2.

Акт виконаних робіт

Відбито послуги з переробки сировини:

- кошторисна вартість послуг

- ПДВ 20%

До оплати

3000

600

3600

26

641

631

631

3.

Довідка бухгалтерії

Списано вартість переробленої сировини

4000

26

206

4.

ТТН

Прийнятий до оплати рахунок АТП за транспортні послуги:

- договірна вартість послуг

- ПДВ 20%

До оплати

350

70

420

26

641

685

685

5.

Платіжні доручення

З поточного рахунка перераховано:

- підприємству «Лазер» за переробку сировини

- АТП за транспортні послуги

3600

420

631

685

311

311

Примітка: Якщо замовником є виробниче підприємство, то можна використовувати рахунок 23 «Виробництво», на якому формується фактична виробнича собівартість отриманої продукції. В неї включається вартість сировини, послуги з переробки й перевезення. Потім відображається випуск готової продукції за сформованою собівартістю.

У виконавця (підприємство «Лазер»)

1.

Накладна

Отримана від замовника давальницька сировина

4000

022

-

2.

Розрахунково-платіжна відомість

Розрахунок бухгалтерії

Розрахунок бухгалтерії

Відбито витрати по переробці сировини:

- нарахована заробітна плата виробничому персоналу

- відбиті обов'язкові відрахування від зарплати (38%)

- списана сума загально-виробничих витрат

1200

456

534

23

23

23

661

65

91

3.

Акт виконаних робіт, рахунок

Пред'явлений замовникові рахунок на виконані роботи з переробки сировини по договірній вартості із ПДВ

3600

361

703

4.

Розрахунок бухгалтерії

Списано фактичну виробничу собівартість переробки сировини

2190

903

23

5.

Довідка бухгалтерії

Нараховані бюджету зобов’язання по ПДВ із вартості реалізованих послуг

600

703

641

6.

Платіжне доручення

На поточний рахунок надійшов платіж замовника за виконані роботи

3600

311

361

7.

Довідка бухгалтерії

Наприкінці звітного періоду списані:

- доходи від реалізації робіт

- собівартість реалізованих робіт

3000

2190

703

791

791

903

Якщо за умовами договору оплата за переробку давальницької сировини здійснюється сировиною або частиною готової продукції, то замовник в обліку повинен відбити реалізацію відповідного виду активів, використовуючи рахунки 712 і 943, а також 701 і 901 і показати виникнення доходів, формування собівартості реалізації, нарахувати зобов'язання з ПДВ і закрити вищевказані рахунки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]