Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naumchuk_O.A._Finansoviy_oblik1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Облік витрат на ремонт, модернізацію, реконструкцію

Для збереження експлуатаційних якостей, дотримання санітарно-гігієнічних умов роботи, підвищення продуктивності основних засобів підприємства періодично здійснюють заходи щодо їх поліпшення.

За характером впливу на основні засоби їх можна підрозділити на два види:

1) ремонт основних засобів і їх технічне обслуговування;

2) модернізація, реконструкція, переустаткування основних засобів.

У першому випадку об'єкти основних засобів не змінюються, а підтримуються в працездатному стані. У другому - об'єкти основних засобів змінюються конструктивно, підвищується їх продуктивність, поліпшуються техніко-економічні показники. Внаслідок цих заходів збільшуються в майбутньому економічні вигоди від використання реконструйованих, переустаткованих, модернізованих основних коштів. Рішення про характер і ознаки здійснюваних підприємством робіт приймається керівником підприємства з урахуванням результатів аналізу існуючої ситуації й істотності таких витрат.

В обох випадках склад витрат за елементами аналогічний і містить у собі матеріальні витрати, витрати на оплату праці, обов'язкові відрахування на соціальні заходи, послуги сторонніх організацій тощо.

Підприємства самостійно визначають об'єкти, які підлягають ремонту, модернізації, реконструкції й іншим видам поліпшення. При цьому спеціальна комісія оглядає ці об'єкти та складає дефектний акт або відомість, де приводиться перелік майбутніх робіт. На основі цього розраховується сума очікуваних витрат.

Документальне оформлення витрат обумовлюється їх характером і способом проведення робіт. Вони можуть здійснюватися двома способами:

- господарським, тобто силами самого підприємства;

- підрядним, тобто із залученням сторонніх організацій-підрядників.

При господарському способі всі роботи виконуються працівниками даного підприємства.

Аналітичний облік витрат при цьому способі ведеться в розрізі окремих об'єктів основних засобів, а всередині кожного об'єкта - за елементами витрат.

При підрядному способі здійснення робіт взаємини замовника з підрядником регламентуються договорами. У них вказується об'єкт основних засобів, що підлягає поліпшенню, перелік і обсяг робіт, строки їх проведення, кошторисна вартість і санкції за порушення умов договору.

Витрати за закінченням робіт в обліку відображаються на підставі рахунку, пред'явленого підрядником із прикладеним до нього актом прийому-здачі відремонтованих, модернізованих і реконструйованих об'єктів (ф.ОЗ-2). Аналітичний облік витрат ведеться за кошторисною вартістю виконаних робіт у розрізі об'єктів.

За характером робіт, їх складності, періодичності ремонт ділиться на капітальний і поточний.

Поточний ремонт здійснюється без зупинки основних засобів і не стосується головних конструктивних елементів об'єкта.

Капітальний ремонт передбачає зупинку об'єкта, заміну провідних вузлів і конструктивних елементів і здійснюється не частіше одного разу в рік.

Для здійснення ремонту, модернізації, реконструкції основних засобів витрачаються матеріальні, трудові та грошові ресурси підприємства. При господарському способі виконання робіт всі ці витрати оформляються безпосередньо на підприємстві. Види використовуваних документів залежать від видів використовуваних ресурсів. Так, наприклад:

- використання різних видів запасів оформлюються накладними, актами на списання та іншими аналогічними документами;

- витрати на оплату праці – нарядами та розрахунково-платіжними відомостями;

- відрахування від заробітної плати; амортизація основних засобів, використовуваних при виконанні робіт, - спеціальними розрахунками тощо.

Порядок обліку витрат на ремонт, реконструкцію, модернізацію залежить від їхнього впливу на об'єкт та його наступні можливості.

Згідно П(С)БО 7 «Основні засоби» головним фактором, що впливає на відображення в обліку витрат є можливість збільшення майбутніх економічних вигод, попередньо очікуваних від використання об'єкта або одержання тільки спочатку розрахованих економічних вигод. Виходячи із цього передбачено 2 варіанти обліку витрат:

1. При проведенні ремонтів основних засобів, у результаті яких планується тільки відновлення їх первісної продуктивності. Всі витрати на їх проведення, незалежно від суми, включаються до складу витрат поточного звітного періоду. При цьому вартість відремонтованих об'єктів не змінюється.

Ці витрати, залежно від призначення об'єктів які ремонтуються, відображаються за дебетом рахунків:

23 «Виробництво»;

91 «Загальновиробничі витрати»;

92 «Адміністративні витрати»;

93 «Витрати на збут» тощо.

Кредитуються при цьому рахунки, на яких обліковуються використані ресурси, або відображаються зобов'язання, які при цьому виникли (Кт 20, 30, 63, 65, 66, 68, і т.д.).

2. При проведенні модернізації, реконструкції й інших робіт, у результаті яких очікується поліпшення функціональних можливостей об'єкта та одночасне збільшення економічних вигод від його використання в порівнянні з очікуваними вигодами раніше, суму витрат списують на збільшення вартості такого об'єкта.

Відповідно Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань, господарських операцій і Інструкції з його застосування для обліку цих витрат призначено рахунок 15 «Капітальні інвестиції», субрахунок 2 «Придбання (виготовлення) основних засобів». Цей рахунок відноситься до рахунків господарських процесів, калькуляційний, активний.

За дебетом відображаються витрати на придбання (виготовлення), модернізацію, реконструкцію об'єктів основних засобів, а за кредитом - списання витрат за прийнятими об'єктами і закінченими роботами. Сальдо рахунку дебетове, показує витрати за незавершеними об'єктами і роботами і відображається в першому розділі активу балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]