Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naumchuk_O.A._Finansoviy_oblik1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Облік готової продукції в місцях зберігання та в бухгалтерії

Аналітичний облік готової продукції ведеться як на складах, так і в бухгалтерії.

Облік готової продукції на складах ведеться на картках сортового обліку за встановленою номенклатурою в натуральних показниках. Номенклатура - це перелік готових виробів, систематизований за певними ознаками. Нею користуються працівники відділу маркетингу (збуту), складів і бухгалтерії. Одиницею бухгалтерського обліку запасів є окреме найменування або однорідна група. Сутність цього обліку полягає в тому, що на кожний номенклатурний номер готової продукції відкривається окрема картка. Як правило, картки відкриваються за станом на 1-е січня за даними складського і бухгалтерського обліку. Із цією метою початкові залишки готової продукції на кожній картці підтверджуються підписом бухгалтера. Для забезпечення збереження картки нумеруються і реєструються в спеціальних описах.

Номенклатурні номери, привласнені окремим видам готової продукції, проставляються у всіх первинних документах (здавальних, приймально-здавальних накладних, наказах на відпуск, специфікаціях і т.ін.) і в регістрах аналітичного обліку.

Завідувач складом (обліковець) на підставі прибуткових і видаткових документів відображає в картках по відповідних номенклатурних номерах рух готової продукції. Одночасно із цим у картках виводиться залишок після кожної операції. А на документах робиться оцінка про запис у картки та проставляють їх номера.

На окремих підприємствах замість карток ведуть книги комірника. У них на кожний номенклатурний номер готової продукції приділяється одна або кілька сторінок (залежно від кількості операцій по даному номенклатурному номері). Порядок запису в книгу комірника аналогічний порядку ведення карток.

У встановлений строк, завідувач складом, складає реєстр оброблених прибуткових і видаткових документів (звіт комірника). Реєстр (звіт) із прикладеними документами передається в бухгалтерію. Бухгалтер перевіряє та обробляє реєстр (звіт) завідувача складом. Перевірений реєстр (звіт) служить підставою для запису руху готової продукції в регістри бухгалтерського обліку (журнали-ордера, машинограми). Якщо на підприємстві використаються ПК, то на всіх документах проставляються необхідні коди, у розрізі яких інформація вводиться в комп'ютер.

У бухгалтерії також необхідно вести аналітичний облік готової продукції, причому не тільки в натуральних показниках, але і у вартісних. Він може вестися в картках або в накопичувальних відомостях, дані яких наприкінці місяця необхідно звірити зі складським обліком. Це дуже трудомістка робота.

Тому в умовах ручної праці на підприємствах використовують оперативно-бухгалтерський (сальдовий) метод обліку. При цьому методі бухгалтер у встановлений строк (щодня, раз у п'ятиденку і т.ін.) проводить суцільну перевірку правильності запису в картках складського обліку приходу та відпуску готової продукції, підтверджуючи це своїм підписом. У цьому випадку в бухгалтерії ведуться тільки сальдові відомості. Вони заповнюються на кожне перше число місяця та на дату інвентаризації в розрізі номенклатурних номерів готової продукції. Підставою для складання сальдових відомостей служать перевірені складські картки (книги комірника). У сальдовій відомості вказується:

- постійна інформація (номенклатурні номери, найменування, одиниця виміру, облікова ціна кожного виду продукції);

- змінна інформація (кількість і вартість залишку готової продукції на певну дату).

Для зниження трудомісткості складання сальдових відомостей раціонально відкривати сальдові книги на рік або інший період. У цьому випадку постійна інформація вноситься в неї один раз, а на кожну контрольну дату додатково записується тільки кількість і вартість готової продукції, що залишилася.

Підсумок сальдової відомості (книги) на певну дату повинен дорівнювати сумі сальдо рахунку 26 «Готова продукція» по відповідному складу або матеріально відповідальній особі.

У випадку використання на підприємстві ПК на певні дати (щодня, по п'ятиденкам, декадам і т.п.) друкуються оборотні відомості в розрізі номенклатурних номерів готової продукції.

Синтетичний облік готової продукції ведеться на рахунку 26 «Готова продукція». Він відноситься до рахунків активів, основний, матеріальний, активний. По дебету рахунку відображається надходження готової продукції на склад, а по кредиту - її списання. Сальдо рахунку дебетове, показує залишок готової продукції на певну дату та відображається в 2-м розділі активу балансу. Аналітичний облік по рахунку ведеться в розрізі матеріально-відповідальних осіб, найменувань готової продукції й т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]