Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomie(vsh.matros.cz-Fw0pC).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
492.03 Кб
Скачать

Vypovídající schopnost ukazatele hdp

V poslední době se často diskutuje o nedostatečné vypovídací schopnosti ukazatele HDP, jelikož nepostihuje skutečný výkon ekonomiky. Dochází tedy, obecně řečeno, k určitému nesouladu mezi společensky žádoucím a ekonomicky vykazovaným růstem výkonnosti a blahobytu. Proto existuje celá řada pokusů, jak modifikovat HDP, jejichž cílem je postihnout současnou společenskou a ekonomickou realitu. Za jeden z těchto pokusů lze považovat i výpočet čistého ekonomického blahobytu (NEW) jako ukazatele, který vypočtený HDP zvětšuje o:

Výrobky a služby vyprodukované stínovou ekonomikou

Netržní produkci, kterou vyrábíme sami pro sebe

O produkci, jež nebyla vyprodukována v důsledku poklesu počtu hodin, o které se zkrátil pracovní týden

Růst kvality výrobků a služeb,

snižuje o:

Produkci škodlivin snižujících kvalitu životního prostředí

13.6 Základní makroekonomické charakteristiky

Jelikož se HDP skládá z velkého množství zboží a lužeb, nelze jeho velikost měřit ve fyzických jednotkách (např. v kusech), ale pouze v peněžních jednotkách. Proto vyrobené množství každého finálního statku násobíme jeho cenou a následně sčítáme za celé národní hospodářství. Získáme tak objem HDP v daném roce v běžných cenách, tj. v cenách běžného roku, tedy nominální HDP.

Chceme-li však zjistit, jak se mění výkonnost ekonomiky ve srovnání s minulými roky, potom je třeba vyjadřovat objem HDP ve stálých cenách, tj. v cenách jednoho zvoleného roku, tedy reálný HDP.

HDP v ČR

Nominální HDP se vyvíjel v letech 1990 – 2002 velmi dynamicky, a to především díky výraznému růstu cenové hladiny. Naopak vývoj reálného HDP je zcela jiný. Především je zřejmé, že v desetiletém horizontu objem reálného HDP stagnuje. Teprve v roce 2002 objem HDP ve stálých cenách přesahuje výchozí úroveň z roku 1990. ČR tedy potřebovala 10 let na transformaci centrálně plánovaného hospodářství na tržní ekonomiku.

Síla české ekonomiky se stále opírá o průmysl a vývoz průmyslových výrobků na zahraniční trhy, Význam těžkého průmyslu naopak klesá. Ke zvyšování HDP v ČR rovněž stále významněji přispívá růst služeb. Rostou výkony v odvětvích dopravy, obchodu a pohostinství, zvyšuje se objem peněžních a komerčních služeb.

I když tempo růstu reálného HDP, při stagnujícím počtu obyvatel, je nejdůležitější pro posouzení dlouhodobé výkonnosti, většinou je makroekonomická výkonnost posuzována podle 3 ukazatelů: kromě tempa růstu výstupu (HDP) se bere ještě v úvahu míra nezaměstnanosti a míra inflace.

14. Agregátní důchod a agregátní poptávka a nabídka (základní makroekonomické veličiny a jejich vzájemné vztahy; dvousektorový model: spotřeba a investice; dousektorový model: výdajový multiplikátor)

14.1 Základní makroekonomické veličiny s jejich vzájemné vztahy

Agregátní poptávka (AD) představuje plánované agregátní výdaje, které jsou ekonomické subjekty (domácnosti, firmy, vláda, cizí subjekty) ochotny zaplatit za nákup zboží a služeb. Výše těchto výdajů závisí na celé řadě různorodých faktorů:

Výše agregátního důchodu (domácích i zahraničních odběratelů)

Stávající cenová hladina na domácích i zahraničních trzích

Celková politická a ekonomická situace a očekávaná budoucnost

Hospodářská politika vlády a centrální banky

Agregátní poptávka se skládá z nákupu domácností (C), investičních nákupů (I), vládních výdajů (G) a vnější poptávky (E)

Agregátní nabídka (AS) představuje objem produkce (Q), kterou podnikatelé vyrobili nebo importovali k uspokojení poptávky. Tento objem produkce je vyjadřován v peněžní podobě a de facto představuje HDP zvětšený o objem dovozu. Agregátní nabídka závisí na celé řadě faktorů:

Očekávaná výše agregátní poptávky

Stávající cenová hladina na domácích i zahraničních trzích

Výrobní kapacity firem včetně dostupnosti pracovních a kapitálových vstupů

Hospodářská politika vlády a centrální banky

V uzavřené ekonomice, ve které neexistuje zahraniční obchod, se AS rovná domácí nabídce produkované domácími podnikateli

Agregátní důchod (Y) představuje souhrn všech odměn vyplacených výrobním faktorům (mezd, čistých úroků, rent, zisků před zdaněním), zvětšený o amortizaci a nepřímé daně.

Disponibilní důchod (Yd) představuje peněžní prostředky, se kterými mohou domácnosti volně nakládat.

Yd = C + S

Yd – disponibilní důchod

C – spotřeba domácností

S - úspory

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]