Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomie(vsh.matros.cz-Fw0pC).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
492.03 Кб
Скачать

13.4 Nominální a reálný hdp

Nominální HDP je HDP vyjádřený v běžných cenách (tj. v cenách daného roku). Nominální HDP se z roku na rok mění ze dvou příčin: jednak v důsledku růstu fyzického objemu finální produkce, druhou příčinou je změna tržních cen.

Dochází-li k růstu cen (tedy k inflaci), zvyšuje se nominální HDP, i když se v ekonomice vyrábí stále stejné množství finální produkce.

Reálný HDP vyjadřuje pouze změny ve fyzickém výstupu ekonomiky, neboť v tomto případě všechny finální produkty oceňujeme stálými cenami, tj. cenami určitého zvoleného roku. Stálé, resp. Srovnatelné ceny tak do jisté míry nahrazují naturální jednotky při měření objemu vyrobené produkce.

Cenové indexy

Pro výpočet reálného HDP se používají různé cenové indexy, pomocí kterých přepočítáme peněžní ukazatel HDP z jednoho ocenění – tj.z běžných tržních cen, na ocenění druhé – tj.na ceny určitého zvoleného roku. Tento přepočet se nazývá deflování a spočívá v dělení nominálního HDP příslušným cenovým indexem. Nejčastěji používáme cenové indexy:

Implicitní cenový deflátor (deflátor HDP) je vypočítáván jako poměr nominálního HDP k reálnému HDP. Do deflátoru jsou zahrnovány veškeré statky a služby vyprodukované v ekonomice. Jedná se o vyčerpávající cenový index.

V agregátní podobě má tvar:

g1p1 (nominální HDP)

C enový deflátor =

g1p0 (reálný HDP)

Index spotřebitelských cen (ISC) zachycuje změny spotřebitelských cen v maloobchodní síti. Tyto změny jsou registrovány přímo v terénu, a to spolupracovníky ČSÚ, kteří přímo v prodejnách zjišťují ceny zboží a jejich změny. Agregátní podoba indexu spotřebitelských cen má tvar:

g0p1 (objem spotřeby ve výchozím období vyjádřený cenami z běžného období)

I SC =

g0p0 (objem spotřeby ve výchozím období vyjádřený cenami výchozích období)

Z dalších indexů lze uvést: index cen průmyslových výrobců, index farmářských cen, index stavebních prací atd.

13.5 Hrubý domácí produkt a odvozené veličiny

Hrubý národní produkt (HNP)

Kromě HDP se v mezinárodních statistikách používá též hrubý národní produkt. HNP zahrnuje finální produkci vytvořenou výrobními činiteli ve vlastnictví občanů dané země. Zahrnuje tzv. čistý příjem ze zahraničí. Ten může být buď kladný nebo záporný, neboť představuje rozdíl mezi příjmy přijatými ze zahraničí a výdaji placenými do zahraničí. Při ujišťování HNP se tedy zajímáme o otázku kdo produkt vyrobil: např. zda český nebo německý kapitál, či český nebo německý pracovník

Ukazatelé celkové produkce

K měření objemu i hodnoty produkce jsou využívány i ukazatele konstruované na bázi celkové produkce (celkového produktu). V tomto případě sčítáme hodnoty produkce jednotlivých výrobců bez ohledu na to, zda byla tato produkce v daném roce spotřebována výrobně, jako meziprodukt, nebo nevýrobně, jako finální produkt. Hlavním smyslem těchto výpočtů je získat základní představu o celkovém outputu v jednotlivých sektorech.

Tyto ukazatele ovšem zahrnují i tu část celkového produktu, která byla v průběhu roku spotřebována. V krátkém období ovšem oživení průmyslové výroby, zejména stavební výroby, bývá většinou předzvěstí následného růstu HDP.

Ukazatel čistého domácího produktu

Čistý domácí produkt (ČDP) představuje čistou hodnotu finálních produktů (zboží a služeb), vytvořenou v ekonomice za sledované období. ČDP získáme, když od hrubé hodnoty finální produkce (HDP) odečteme v penězích vyjádřené znehodnocení fixního kapitálu, tj. amortizaci jako součet odpisů. Údaje o ČDP lze prezentovat v tržních cenách (tj. včetně nepřímých daní), nebo v cenách výrobních faktorů (tj. po očištění od nepřímých daní). V tomto případě většinou hovoříme o národním důchodu země.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]