Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomie(vsh.matros.cz-Fw0pC).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
492.03 Кб
Скачать

16.6 Příčiny hospodářského cyklu

Vnější příčiny

Změny klimatu, výrazné demografické či inovační změny, ale i volby či jiné externí vlivypolitického charakteru (války, revoluce,atd). V této souvislosti se často hovoří o šocích, které ovlivňují buď agregátní nabídku (ropné šoky, šoky v produktivitě práce) nebo agregátní poptávku (skokové zvyšování nebo snižování vládních výdajů na začátku a konci války,atd). Schématicky je znázorněno grafy 16.2 a 16.3 na straně 365!

Vniřní příčiny

Úzce souvisejí s mechanizmem fungování tržní ekonomiky. Zejména problémy cyklického charakteru provázející proces akumulace zásob a procesy ovlivňující dynamiku investic.

Relativně pravidelné cykly

Kitchinovy cykly – jedná se o krátkodobé cykly v délce 36 – 40 měsíců spojené s výkyvy v zásobách a rozpracované výrobě

Juglarovy cykly – jedná se o střednědobé cykly v délce 10 – 11 let; tento cyklus je spojován s působením multiplikátoru a akcelerátoru v investičním procesu (viz dále)

Kondratěvovy cykly – jedná se o dlouhodobé cykly v délce více než 40 let; většinou jsou způsobeny dlouhodobými inovačními změnami ve výrobě a spotřebě produkce

Juglarův cyklus (podnikatelský cyklus investic)

Změny v objemu čistých investic mohou být jak externí, tak interní. V případě externích změn se jedná o přírůstky (úbytky) autonomních investic, tj. investic, jejichž objem není zavislý na růstu reálného důchodu. V případě interních změn označujeme tyto investice jako indukované (vyvolané), neboť jejich výše závisí na změnách reálného důchodu. Objem indukovaných investic (Ii) je proto dán vztahem

Ii = ki ∆Y

ki – investiční koeficient (Ii/∆Y)

∆Y – přírůstek reálného důchodu

Jelikož na základě statistických údajů lze předpokládat, že ki > 0, hovoříme o akcelerátoru, či akceleračním principu, který zrychluje dynamiku růstu investic v závislosti na růstu reálného produktu. Při poklesu produkce dochází k dezinvesticím, neboť firmy část strojů a zařízení prodávají.

Obnovovací investice – prvořadě určeny k náhradě fyzicky a morálně opotřebovaného fixního kapitálu. Přitom se předpokládá, že jejich výše je v určeném poměru přímo úměrná objemu vyráběné produkce.

Podnikatelský cyklus investičního charakteru je úzce spojen s působením multiplikátoru a akcelerátoru. Budeme-li předpokládat, že se zvýšil autonomní objem investic, znamená to, že zárověň, v důsledku multiplikačního efektu, dochází k ještě rychlejšímu růstu reálného produktu. Tento růst produktu následně, díky akceleračnímu efektu, vyvolá další růst investic. Následuje další růst produktu a investic, pokud nenarazí tento růst na hranici potenciálního produktu. V tomto okamžiku multiplikátor a akcelerátor začínají působit opačným směrem, reálný produkt a investice klesají, až narazí na hranici obnovovacích investic. Obnovovací investice nahrazují opotřebený fixní kapitál opět podnítí růst produktu až k hranici potenciálního produktu.

Politický cyklus

Politický cyklus je specifickým případem hospodářského cyklu. Je vyvolán vnějšími změnami v hospodářské politice před a po volbách. Před blížícími se volbami politici často preferují expanzivní typ politiky s cílem zvýšit míru růstu reálného disponibilního důchodu a snížit míru nezaměstnanosti. Po volbách naopak bojují proti inflaci, neboť případná recese nemůže bezprostředně negativně ovlivnit jejich znovuzvolení.

Klasické (konzervativní) pojetí cyklu

Monetaristé (Friedman) připouští kolísání ekonomické aktivity pouze jako důsledek kolísání množství peněz v oběhu.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]